Bors rusesc cu sfecla rosie am mai facut pana acum de cateva ori. Noua ne-a placut de la prima inghititura, iar juniorul s-a obisnuit cu ea. Nu pot sa spun ca e maxim de incantat cand o vede in fata ochilor (asa cum e cand isi primeste portia de lasagna si ar fi in stare s-o manance pe nerasuflate), dar ma multumesc cu faptul ca o mananca.
„De ce e asa de rosie?”
„Pai i-am pus morcov rosu si asta stii ca are o culoare puternica!”
„Da, asta explica! Dar are si suc de rosii, da?”
„Da, evident!”
Eh, cam asa a decurs prima noastra discutie in fata farfuriei cu bors rusesc cu sfecla rosie de un rosu intens. Suspect de rosie, ar spune el. Noroc ca aveam in casa vestitii morcovi mov si apucasem sa-i arat cat de puternica e nuanta lor. Si s-a linistit. Daca ar fi aflat ca in ciorba din fata lui se afla si sfecla rosie, l-ar fi apucat tusea instantaneu. Nu are vreo problema cu gustul legumelor „ciudate”, sa ne intelegem–doar ca nu-i suna bine la ureche. Si atunci…refuza tot ce nu se incadreaza in listele lui. M-am obisnuit si am invatat sa mai fentez cate ceva din aspectele astea.
Revenind la ciorba noastra, adica la acest Bors rusesc cu sfecla rosie, reteta originala prevede si adaugarea unor boabe de fasole rosie fierte. In reteta mea, ele insa nu sunt. Nu suntem mari fani ai boabelor de fasole. Iar sfecla rosie se poate folosi si direct cruda, sa mai economisiti timp (eu aveam deja sfecla rosie coapta, asa ca a fost totul in ordine)
Reteta Bors rusesc cu sfecla rosie
- 2 cartofi medii
- 2 sfecle rosii medii coapte/fierte
- 1 ceapa rosie
- 2 morcovi (mov in cazul meu, dar puteti folosi si morcovi obisnuiti)
- 1/4 varza (alba sau rosie)
- 1 frunza dafin
- 2 l supa de legume
- 2 linguri ulei masline
- 250 ml suc de rosii (al meu este preparat in casa)
- sare (piper dupa gust)
- otet de mere/ bors /zeama de lamaie dupa gust
- smantana pentru servit (optional)
Mod de preparare
- Sfecla rosie (cruda sau gatita) se rade pe razatoarea mare si se lasa deoparte
- cartofii se curata, se spala si se taie cubulete.
- Morcovul se curata si se rade si el pe razatoarea mare
- Ceapa se curata si se marunteste bine
- Varza se curata si se taie fideluta
- Se incinge uleiul si se adauga ceapa, care se caleste putin pana devine translucida
- Se adauga morcovul , se gateste impreuna cu ceapa inca 2-3 min.
- Se adauga cartofii, se gatesc si ei 2-3 min. amestecand des.
- Se adauga varza, sucul de rosii, supa de legume si foaia de dafin (daca folositi sfecla rosie cruda, se adauga si aceasta tot acum–daca e deja coapta/fiarta, se adauga aproape de sfarsit)
- Se fierbe borsul pana cand legumele s-au inmuiat (daca se foloseste sfecla rosie coapta/fiarta, acum e momentul sa se adauge si se lasa 5 min. sa se odihneasca)
- Se scoate foaia de dafin si se potriveste de sare si piper
- Se finiseaza borsul adaugand otet de mere/zeama de lamaie/bors dupa gust
- Borsul rusesc cu sfecla rosie se serveste cald, ca atare, ori cu putina smantana si verdeata tocata (preferabil marar)
Daca va place aceasta reteta, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Grozav borsul acesta, imi place la nebunie sfecla in ciorbe si supe. Radeam ca si ai mei reactioneaza neagtiv la auzul unor ingrediente pe care le-ar aprecia ca si gust, fara a sti insa ce sunt :))
da, da, da! 😉
Borșul este foarte gustos bravo👍
Se poate gati și cu carne?
da, sigur! Scuze ca raspund greu, sunt in vacanta si nu am avut acces la laptop
Nu inteleg prezenta unuia din ingrediente:
„2 l supa de legume”
Sa prepar o supa de legume dar in loc sa o consum ca atare sa o adaug (doar lichidul sau si legumele aferente ?) la borsul rusesc ?
Da. Supa de legume este o fiertura concentrara de legume si asa se si numeste