paine din seminte si orz (multigrain) 1

Paine din seminte si orz (multigrain)

Nu de mult am descoperit cat de gustoasa este aceasta paine din seminte si orz (multigrain). De fapt, vorbim despre painea din seminte si orz pe care o prezinta David Labovitz, si pe care apoi am mai gasit-o pe internet in cateva variante excelente. Este o paine foarte densa (doar este facuta exclusiv din seminte si ceva fulgi de cereale), dupa pe alocuri si din care nu poti manca mai mult de 1 feliuta odata. Insa merita!

Pe langa duritatea ei, painea aceasta din seminte asortate este si foarte usor de facut, pe langa faptul ca este foarte versatila–va puteti juca cu ingredientele dupa bunul plac. Totul este sa pastrati proportiile. In rest, daca inlocuiti un tip de seminte cu altele, indulcitorul cu altul, etc, veti avea mereu un preparat diferit, special, de care nu aveti cum sa va plictisiti.

Asadar, am vazut fulgii de ovaz din reteta originala inlocuiti cu fulgi de hrisca (eu am pus fulgi de orz, de exemplu), siropul de artar inlocuit cu miere, sau chiar extract de stevia (asta probabil ca schimba putin gustul final) sau chiar melasa, pe ici-pe colo adaugate cateva alune de padure pentru aroma, cateva bobite de mei sau amarant strecurate in compozitie pentru un efect crocant, uleiul obisnuit inlocuit cu ulei de cocos, etc. Posibilitati sunt multe, la fel si gusturi!

De ce aceasta Paine din seminte si orz (multigrain)?

paine din seminte si orz (multigrain) 2

Intorcandu-ma la ideea pe care am avut-o cand am pregatit aceasta paine din seminte si orz (multigrain), aceasta este foarte simpla: mi-am dorit  in primul rand un alt fel de paine fara gluten (n-a iesit chiar 100% fara gluten, datorita faptului ca am in compozitie si ceva orz–dar voi puteti inlocui cu hrissca, orez sau quinoa). In al doilea rand, am cautat un mod mai creativ de a consuma zilnic seminte asortate, pe care le ador.

Nu in ultimul rand, aveam nevoie de „ceva” rapid si pe care sa-l insfac imediat, un „ceva” cu extra-fibre, care sa ajute digestia, care si asa este cam sensibila si are nevoie de ajutor. Si aici este un alt punct in care am nimerit-o la fix: absolut toate semintele combinate cu taratele de psyllium aduc un aport extraordinar de fibre insolubile–solutia excelenta pentru mine!

Daca va uitati la ingrediente, sigur va veti intreba cum de stau „legate” toate semintele acelea si fulgii de orz, avand in vedere ca lichidele sunt doar apa si ulei? Ei bine, aici intra in scena tocmai taratele de psyllium de care vorbeam mai sus–ele au proprietatea de a-si mari mult volumul in prezenta apei, lasand un fel de mucilagiu care leaga ingredientele. Lianti mai sunt si semintele de chia si cele de in.

Cum se consuma aceasta Paine din seminte si orz (multigrain)?

Fiind foarte dura, aceasta paine se consuma in cantitati mici, alaturi de ceea ce vreti voi: pate vegetal, legume proaspete, etc. Nu as recomanda untul vegetal sau branza vegetala, avand in vedere ca deja avem un concentrat mare de seminte in felia de paine!

Oricum, puteti manca feliutele de paine ca atare, sau prajite pe grill  sau intr-o tigaie antiaderenta (eu prefer varianta aceasta). Prajite usor, feliutele de paine multigrain dau o savoare deosebita si devin si mai crocante. Pur si simplu nu veti mai avea nevoie de nimic altceva!

Puteti pastra painea din seminte in pungi de hartie, in cutia de paine timp de cateva zile, sau o puteti felia si impachetati individual feliile in folie alimentara si le congelati. Astfel, scoateti din congelator exact portia pentru o zi, sau cat aveti nevoie, fara sa va fie teama ca painea se va strica. Si nu veti avea nici regrete! Eu una am decis s-o congelez in felii individuale, iar seara scot cate 1-2 feliute, le las la decongelat in frigider. a doua zi deja ma pot bucura de aroma inconfundabila a painii cu seminte prajite in tigaia mea de fonta.

Reteta Paine din seminte si orz (multigrain)

paine din seminte si orz (multigrain) 0

Paine din seminte si orz (multigrain)

  • 250 grame fulgi de orz
  • 160 grame seminte de floarea soarelui crude
  • 30 grame seminte de susan alb
  • 30 grame seminte de susan negru
  • 90 grame migdale
  • 25 grame tarate psyllium
  • 25 grame seminte de chia
  • 30 grame seminte de in
  • 10 grame sare
  • 40 grame sirop de artar (sau alt indulcitor la alegere)
  • 55 ml ulei de masline (sau alt ulei, la alegere)
  • 600 ml apa

Mod de preparare Paine din seminte si orz (multigrain):

  1. Intr-o tigaie antiaderenta se coc migdalele, susanul si semintele de floarea soarelui (fiecare separat); se lasa la racit, iar migdalele se toaca mare (eu le-am tocat la cutit)
  2. intr-un bol incapator se asaza fulgii de orz, se adauga susanul, migdalele tocate si restul de seminte
  3. Se adauga siropul de artar, sarea, apa si uleiul
  4. Se amesteca totul cu spatula si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava mica de cozonac)
  5. Se niveleaza frumos, deoarece aceasta este compozitia finala, iar aluatul nu va creste–deci asa va ramane forma finala a painii)
  6. Se lasa tava la rece  cateva ore, astfel incat compozitia sa se lege, semintele sa se hidrateze, iar taratele de psyllium sa isi mareasca volumul (eu am lasat peste noapte)
  7. Se scoate tava cu paine a de seminte din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei (daca atingeti acum compozitia veti simti ca semintele sunt prinse una de alta si au tinuta)
  8. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius si se coace 1 ora, pana se rumeneste frumos pe margini.
  9. Se scoate din cuptor si cu grija din tava si se lasa la racit complet pe un grilaj (minim 2 ore)
  10. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit zimtat si foarte bine ascutit si se serveste.

paine din seminte si orz (multigrain) preparare

Daca va place aceasta reteta,Paine din seminte si orz (multigrain), nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.