papanasi fierti cu pesmet 1

Papanasi fierti, cu branza de vaci si pesmet

Cred ca toata lumea este deja familiarizata cu papanasii, nu-i asa? Macar o data sa-i fi incercat si clar n-aveti cum sa-i uitati! Pana si in meniurile multor restaurante, papanasii sunt asezati la loc de cinste in lista deserturilor de casa oferite. O poza maaare a papanasilor aurii, impanati cu o lingura buna de smantana si una de dulceata este cel mai convingator argument.

Insa eu nu ma impac deloc cu prajelile. Si voi stiti asta! De multi ani am inlocuit celebrele si deja „traditionalele” prajeli cu gatitul in cuptor. Este mult mai comod, fara imprastieri de ulei incins prin bucatarie, mai dietetic si mai suportabil pentru stomacul meu sensibil. Si am descoperit ca e mult mai bine asa pentru noi toti!

Insa acum am recurs la papanasi fierti, pe care i-am imbracat apoi intr-o crusta de pesmet rumenit in unt de cocos (mai aromat) si zahar brut nerafinat. Bineinteles ca puteti folosi si unt obisnuit! Eu tocmai il preparasem pe acesta, de cocos, si eram extrem de incantata de aroma pe care o ador!

In privinta aromelor adaugate in aluat, sunteti liberi sa le alegeti pe cele preferate: eu mi-am ales scortisoara, vanilie, cardamom si pudra din coaja de citrice.

Daca doriti sa va reamintiti mai des de gusturile din copilarie, poate v-ar placea sa incercati si GRISUL CU LAPTE 

>>Click pe poze pentru retete!

Reteta Papanasi fierti, cu pesmet

papanasi fierti cu pesmet 2

Papanasi fierti cu pesmet

Papanasi fierti cu pesmet–varianta mai dietetica si simpla a traditionalilor papanasi prajiti in ulei

  • 500 grame branza de vaci (eu am folosit branza de vaci cremoasa)
  • 2 oua
  • 100 grame gris fin
  • 1 varf cutit sare
  • 1/2 lingurita pudra din coaja de citrice (optional)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/4 lingurita pudra de cardamom
  • 40 grame zahar
  • 75 grame faina alba de grau + faina pentru masa de lucru
  • 250 grame pesmet
  • 75 grame unt (eu am folosit unt de cocos)
  • 4-5 linguri zahar brut nerafinat (sau ce zahar doriti)
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 1 varf cutit pudra anason stelat (optional)

 Mod de preparare Papanasi fierti, cu branza de vaci si pesmet :

  1. Primul pas este sa punem apa la fiert, intr-o oala incapatoare.
  2. Apoi, trecem la prepararea pesmetului: se incinge o tigaie, se topeste untul; se adauga pesmetul usor si se lasa pe foc pana se rumeneste (amestecand continuu, sa nu se arda); cand a capatat o frumoasa culoare aurie, pesmetul este gata si se transfera intr-un bol; se lasa la racit, dupa care se incorporeaza scortisoara si zaharul
  3. In continuare, se pregateste aluatul: intr-un bol incapator se omogenizeaza branza cu ouale si zaharul; se adauga condimentele si grisul; se incorporeaza si faina, treptat. la final se va obtine un aluat moale si pufos.
  4. Aluatul se transfera imediat pe masa de lucru; se rup bilute de marime egala, care se aplatizeaza usor intre palme, iar cu degetul se formeaza o mica adancitura (dar nu atat de puternica incat sa perforeze aluatul); aceasta mica adancitura ajuta la fierberea uniforma si la pastrarea unei forme cat mai aproape de cea a papanasilor originali, cu marginile rotunde si pufoase.
  5. Papanasii astfel obtinuti se infaineaza bine, pentru a ne asigura ca nu se vor desface la fiert
  6. Papanasii cruzi se adauga in apa care fierbe (la fic mediu spre mic); acestia se vor duce imediat pe fundul vasului–ei trebuiesc desprinsi cu grija, cu ajutorul unei spatule/palete, astfel incat sa nu ramana lipiti
  7. Se lasa papanasii la fiert la foc mic; in scurt timp, ei se vor ridica la suprafata (de aceea este important sa nu ramana lipiti de fundul vasului); din acest moment, se mai lasa la fiert inca cca 10 min., timp in care ei isi vor mari volumul (datorita grisului, care se umfla) –eventual gustati unul, sa vedeti daca sunt fierti bine
  8. Papanasii se scot unul cate unul din apa, cu ajutorul unei spumiere, se asaza in vasul cu pesmet rumenit, se imbraca bine in pesmet si se asaza pe platou.
  9. Papanasii fierti, cu pesmet se servesc imediat, ca atare, sau alaturi de consacrata lingura de smantana si una de dulceata.

papanasi fierti cu pesmet

Extrasfat: oricat de tentati ati fi sa mai adaugati pesmet in compozitie (poate parea cam moale), nu o faceti: o cantitate mai mare de gris va face papanasii cam tari!

Daca va place aceasta reteta,Papanasi fierti, cu pesmet, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.