Chec marmorat fara gluten

share on:
chec marmorat fara gluten 5

La fel ca toate retetele mele, si acest chec marmorat fara gluten isi are povestea lui. Am inceput sa pregatesc rete fara gluten cu ceva timp in urma, dupa o discutie mai serioasa cu o prietena care tocmai isi descoperise o intoleranta la gluten si nu avea niciun punct de plecare. Primele mele retete fara gluten i-au fost dedicate. Si m-au surprins si pe mine cat de bine au iesit!

In timp, am invatat mai mult despre intoleranta la gluten (celiachie) si cat de multi oameni se confrunta cu ea. Pentru celiaci, viata pare mult mai complicata–si asta pentru ca au nevoie doar de produse speciale, perfect curate si trebuie sa fie foarte rigurosi in urmarea dietei. Pe langa asta, produsele destinate lor sunt mult mai rare decat cele care se adreseaza marii mase de consumatori.

Am ajuns sa si cunosc copilasi celiaci, ceea ce pentru mine a ridicat miza provocarii: mi-am dorit sa-i pot ajuta! M-am pus din nou pe studiu, incercari si teste, astfel incat sa le pot oferi si lor mici bucurii: retete bune si delicioase gandite si create cu ei in suflet!

Asa se face ca s-au adunat ceva retete fara gluten (in special de panificatie si patiserie), pe care le-am reunit intr-o categorie speciala. In acest mod, micuta mea comunitate de cititori celiaci, sau care au celiaci in familie, se pot orienta mai usor. Intai am experimentat cu tot felul de combinatii de fainuri fara gluten facute de mine in casa–lucru destul de complicat, avand in vedere ca nu stiam exact proportiile pentru reusitele culinare. De multe ori am luat-o de la capat si am regandit fainurile si proportiile!

Din fericire, am aflat ca exista si solutii mult mai rapide si comode–avem la indemana fainurile de la Schar gata preparate si gandite astfel incat totul devine mai usor! Si pentru ca am decis sa raspund afirmativ invitatiei facute de Ruxandra, ma alatur si eu campaniei Gatim romaneste si fara gluten  . Asta inseamna ca voi pregati minim doua retete traditionale romanesti in care voi folosi produsele oferite cu generozitate de Schar.

Astazi va aduc prima reteta care va participa la aceasta campanie: Chec marmorat fara gluten!

Daca va place checul meu, va invit sa-l votati, printr-un comentariu, la albumul de pe facebook, special creat pentru aceasta campanie. Trebuie sa stiti ca exista o supriza si pentru voi, cititorii mei: la finalul campaniei, Schar premiaza unul dintre cititorii care au lasat comentarii la acest album. Premiul consta intr-un cos cu produse fara gluten Schar si se va oferi in urma tragerii la sort cu ajutorul random.org.

LATER EDIT: campania de mai sus s-a incheiat!

Reteta Chec marmorat fara gluten

chec marmorat fara gluten

Chec marmorat fara gluten

  • 3 oua
  • 125 grame zahar
  • semintele de la 1 pastaie vanilie
  • 140 grame unt moale
  • 100 grame smantana (20 % grasime am folosit eu)
  • 75 ml lapte
  • 200 grame faina fara gluten Mix pentru Patiserie dr Schar
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 8 grame praf de copt
  • 1 lingura cacao
  • unt pentru uns forma
  • faina fara gluten pentru tapetat forma Mix pentru Patiserie de la dr. Scar
  • zahar pudra vanilat pentru finisare

 chec marmorat fara gluten 3

 Mod de preparare Chec marmorat fara gluten:

  1. Intr-un bol incapator se amesteca bine faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
  2. Se preincalzeste cuptorul si se pregateste forma: se unge cu unt si s etapeteaza cu faina fara gluten mix pentru patiserie de la dr. Schar
  3. Intr-un castron se toarna ouale, zaharul si semintele din pastaia de vanilie; se mixeaza pana cand se formeaza o spuma
  4. Se adauga untul moale si smantana si se mixeaza foarte bine
  5. Din toata cantitatea de lapte se pune deoparte 1 lingura lapte, iar restul se adauga in compozitie si se omogenizeaza
  6. Se incorporeaza faina pregatita ca mai sus, putin cate putin, avand grija sa nu ramana cocoloase.
  7. 2/3 din acest aluat se toarna in forma de chec pregatita in avans.
  8. Restul de compozitie se amesteca usor cu pudra de cacao prevazuta in reteta si lingura de lapte.
  9. Se repartizeaza compozitia aceasta peste cea alba de chec din tava, dupa care se traseaza spirale cu furculita pentru a realiza imprimeul tipic al marmurei.
  10. Se introduce tava cu chec marmorat fata gluten in cuptor si se coace la foc moderat (180 grade) pana trece testul scobitorii (Atentie: nu se deschide deloc usa cuptorului cel putin in primele 30 min., pentru a impiedica prabusirea checului)
  11. Se scoate checul marmorat fara gluten din cuptor, se lasa la racorit 4-5 min, dupa care se scoate cu grija din forma si se lasa la racit complet pe un grilaj pentru prajituri.
  12. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat, se feliaza si se serveste ca atare, sau alaturi de un ceai/cafea/pahar cu lapte.

chec marmorat fara gluten preparare

Daca va place aceasta reteta,Chec marmorat fara gluten, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

5 Comments

  1. Bună seara ! ati poment de încercările de combinatii de făini fără gluten, dar rețeta ati preparat–o cu Mix Schar (care este cam „piperat” fie vorba între noi) Aveti pe undeva notate mix -urile reusite de dvs? V-ați face o mare pomană, împărtășindu-le suferinzilor, care nu-si permit produse Schar sau Zsafi dar își pot prepara acasă făini fără gluten mai ieftine … Mulțumesc ! 🙂

    1. Trebuie sa stiti ca, oricat am incercat, mixurile facute de mine in casa nu se pot compara cu cele din comert. Nu vor iesi niciodata aceleasi rezultate, deoarece acolo exista si niste ingrediente cheie la care consumatorii de rand nu prea au acces.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: