„Icre” din amarant

share on:
icre din amarant 1

„Icre” din amarant

Nu este prima data cand prepar aceasta salata de „icre” din amaranth. Si va spun cu mana pe inima, nici ultima data! Sunt foarte gustoase, iar cei care nu stiu de la inceput ca nu au in fata o salata de icre veritabila, nici nu-si dau seama de diferenta. Cel putin asta a fost impresia tuturor celor ce au incercat-o.

De cand am descoperit si noi „icrele” de amaranth nu le ocolim. Si nu va ascund nici faptul ca ne plac foarte mult! Singura noastra „problema”–daca e s-o numim „problema”–este doar faptul ca avem nevoie de cantitati foarte mici. Si asta pentru ca suntem foarte putin pe acasa, iar eu nu pregatesc mancarea in cantitati mari tocmai din acest motiv. Astfel, la noi aproape totul este gatit in portii cat sa mancam o singura data sau de maxim doua ori (iar aici intra supele, ciorbele si/sau pateurile vegetale, aperitivele tartinabile)

Bineinteles ca voi puteti mari cantitatile, astfel incat sa se potriveasca nevoilor familiilor voastre cat mai bine. Insa va provoc sa le dati si voi o sansa acestor „icre” din amaranth. Va fi o surpriza placuta, va asigur!

Ca sa intelegeti mai bine cum se prepara salata aceasta de „icre” din amaranth, va spun ca este vorba de amaranth fiert si scurs foarte bine, amestecat cu ceapa tocata fin si o maioneza vegana (de post). De care vreti voi! De data aceasta, eu am folosit maioneza de post din aquafaba. Mai adaugati sare si putina zeama de lamaie, dupa gust…si asta-i tot! Chiar tot! Si nu va ia nici mult timp, nu este nimic sofisticat si complex, iar gustul este extraordinar!

Daca nu stiti ce este amaranthul si „cu ce se mananca”, va povestesc eu acum, pe scurt, cate ceva despre el. Asadar, amaranthul (la fel ca hrisca si quinoa) este o pseudocereala care nu contine gluten. Se prezinta sub forma unor bobite foarte mici si fine, de culoare galbuie. Asta le face sa si arate ca icrele de peste, mai ales dupa ce au fost hidratate si fierte. Amaranthul este bogat in antioxidanti, fibre, minerale, calciu, magneziu, fosfor si fier. De asemenea, este o sursa buna de acizi grași polinesaturați si contine vitamina E in aceeasi masura ca uleiul de masline.

icre din amarant

„Icre” din amarant

  • 150 grame amaranth
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 ceapa mica (rosie in cazul meu)
  • 25 ml aquafaba (apa din conserva de naut)
  • 100 ml ulei floarea soarelui
  • zeama de la 1/2 lamaie pt. a prepara maioneza
  • sare (piper alb dupa gust)

 Mod de preparare

Daca aveti amaranthul gata fiert si scurs, reteta de salata de „icre” din amaranth nu dureaza mai mult de 5 min. pe ceas. Daca nu-l aveti la indemana fiert, urmati indicatiile mele de mai jos:

  1. Amaranthul se clateste intr-o sita, dupa care se lasa la hidratat cateva ore (eu l-am lasat peste noapte–se poate omite acest pas, daca nu aveti timp, dar timpul de fierbereal amaranthului va fi ceva mai lung)
  2. Dupa hidratare, amaranthul se scurge cu grija si se pune la fiert in cca 400 ml apa cu sare.
  3. Dupa fierbere, amaranthul se scurge foarte bine (eu l-am lasat in sita cca 30 min.)
  4. Intre timp, se prepara maioneza din aquafaba, astfel: intr-un vas inalt se toarna toate ingredientele pentru maioneza (aquafaba, ulei, zeama de lamaie). Se introduce piciorul blenderului de mana si se incepe mixarea, la viteza media, timp de 1-2 min., ridicand din cand in cand usurel piciorul blenderului. Se obtine maioneza de post din aquafaba, care se poate colora putin cu pudra de turmeric, si/sau se mai adauga condimentele preferate.
  5. Se toaca ceapa fin de tot, care se adauga maionezei din aquafaba
  6. Se adauga amaranthul fiert si scurs bine, se potriveste de sare si piper alb.
  7. Salata de „icre” din amaranth poate fi servita imediat, sau se pastreaza la rece in recipiente de sticla inchise ermetic, pana in momentul utilizarii.

Asa arata amaranthul, pe care il gasiti la toate magazinele naturiste si plafar, in lantul de magazine DM si Auchan–raionul de produse bio, sau il puteti comanda din magazinele online cu alimente sanatoase ori fara gluten:

Imagini pentru amaranth

 

Mai jos va las reteta video a maionezei din aquafaba (apa din conserva de naut) pe care am folosit-o la prepararea acestor „icre” din amaranth

In galeria de mai jos gasiti si alte retete de maioneza de post, CLICK PE POZE PENTRU RETETE!

Daca va place aceasta reteta,”Icre” din amarant, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

8 Comments

  1. Eu nu am auzit de aceste bobite. Mi se pare asa interesant si acum ca le-am vazut la tine sunt sigura ca ne spui despre un preparat bun si gustos. As fi tare curioasa sa le incerc. Poti sa-mi spui unde le gasesc,nu as vrea sa merg ca „toanta in targ” sa caut prin rafturi fara sa stiu unde. Multumesc pentru reteta.

    1. Buna! Amaranthul se gaseste in toate magazinele naturiste si la plafar (inclusiv in lantul DM,sau Auchan–raionul de produse bio, daca le ai la indemana), sau se poate comanda in magazinele online, cu alimente sanatoase

  2. Am o nelamurire: conserva de naut o cumperi sau e facuta in casa? Daca o cumperi, te rog sa imi spui pe unde se gaseste. Multumesc mult.

    1. Daca este conserva in cutie de tabla, o cumpar, bineinteles! Se gaseste in orice market sau magazin. Insa foarte rar se intampla sa cumpar nautul fiert…de cele mai multe ori il fierb eu acasa. Banuiesc ca m-ai intrebat de naut pentru ca ai accesat reteta de maioneza din aquafaba, altfel nu prea ar avea legatuta nautul cu icrele din amarant, care fac obiectul acestei retete 😉

      1. Da, da, de aceea am intrebat de naut ca nu stiam cum fac rost de aquafaba. Acum am inteles, fie il iau dintr-o conserva cumparata fie fierb eu nautul si folosesc apa. Multumesc frumos pentru raspuns.

        1. Mie nu mi-a iesit cu apa ramasa de la nautul fiert de mine. Am incercat de trei ori, dupa care m-am lasat pagubasa si folosesc strict apa din conserva, in cazul in care vreau sa fac maioneza.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: