Pasca fara gluten cu smantana si stafide

share on:
pasca fara gluten cu smantana si stafide

Nu am mai facut pana acum Pasca fara gluten cu smantana si stafide. Nici macar pasca traditionala si clasica nu am mai facut pana anul acesta. Doar o colectie impresionanta de cheesecake-uri. Si asta pentru ca niciodata nu am fost foarte incantata sa mananc mult aluat de cozonac pana sa ajung la umplutura fina de branza.

Dar, pentru ca toate se mai schimba odata cu varsta, am regandit lucrurile. Si nici nu puteam sa las si Pastele acesta sa treaca fara sa-l marchez si eu macar cu un preparat traditional. Asa se face ca am mai adunat inca o reteta draga si speciala in cadrul campaniei  Gatim romaneste si fara gluten.

Imi place foarte mult aceasta campanie din doua motive principale: in primul rand, pentru ca imi da posibilitatea sa ajut si eu putin comunitatea de celiaci cu retete culinare mai variate, special gandite pentru ei (desi este benefic si pentru noi sa urmam din cand in cand cate-o cura fara gluten). In al doilea rand, pentru ca ma scoate din zona mea de confort si obisnuinte si ma provoaca sa gatesc ceva gustos in stil traditional romanesc (stiti ca eu nu m-am orientat des spre acest gen de retete)

Mi-am dorit ca reteta de astazi sa fie una cu adevarat de inspiratie traditional romaneasca. Avand in vedere ca se apropie Sfanta sarbatoare a Pastelui, am cautat ca aceasta sa aiba si o mare incarcatura spirituala si emotionala. Astfel, am apelat la cartea cu retete ale unui mare roman culegator de folclor si pastrator al retetelor traditionale romanesti, Radu Anton Roman.

Inainte de a va lasa reteta aleasa, Pasca fara gluten cu smantana si stafide, va las si o explicatie (extrasa din cartea lui Radu Anton Roman) de ce acest preparat este crucial:

„Cea mai însemnatã copturã, pe care o mãnâncã atât românii din Bucovina cât si cei din Moldova în decursul sãrbãtorii Pastilor, este pasca –plural pasti, dim. pãscutã plural pãscute. Pasca se face în cele mai multe pãrti din Bucovina numai din fãinã curatã de grâu ales, cernutã prin sitã deasã, care mai înainte de aceasta se plãmãdeste si, dupã ce se pune în plãmãdealã aluat, se lasã ca sã dospeascã pânã ce creste si dã sã iasã din chiersinul sau covata în care s-a frãmântat, afarã. O seamã de românce însã, si anume cele mai sãrmane, o fac din fãinã de grâu cernutã prin sitã deasã si amestecatã cu fãinã de pãpusoi, cernutã asemenea prin sitã deasã. Cauza de ce se face pasca pretutindeni numai din fãinã de grâu e urmãtoarea: Cea mai mare si mai însemnatã sãrbãtoare de peste an e Pastile, deci si coptura cea mai însemnatã, ce se face pentru aceastã sãrbãtoare este pasca.

Cea mai îndãtinatã si mai rãspânditã formã care i se dã pastei e cea rotundã, pentru cã se crede si se zice cã scuticele cu care a fost Domnul lisus Hristos înfãsat încã au fost rotunde, apoi în patru cornuri sau mai bine-zis patrunghiulare, pentru cã si mormântul în care a fost Domnul nostru lisus Hristos înmormântat încã a fost pãtrat sau patrunghiular.

Grosimea pastei e cel mult de un lat de deget, adicã tocmai ca si azima ceo fac româncele la diferite ocaziuni, cu acea deosebire numai cã, pe când azima se face totdeauna din aluat nedospit, pe atunci pasca se fãcea numai din aluat bine dospit, în care se pune sare si lapte dulce de vacã, apoi, dupã împrejurãri, si capete pisate de cuisoare, scortisoarã pisatã si câteodatã si sofran.

Atât pe de laturi sau margini, cât si la mijlocul ei, se pun un fel de sucituri sau împletituri, asemenea din aluat, simple sau împodobite la distanþe anumite cu niste stelute, si anume sucitura sau împletitura primã sau lãturatã în formã rotundã sau pãtratã, dupã cum e si pasca, iarã cele de la mijloc în formã de cruce, care însemneazã crucea pe care a fost Mântuitorul lumii rãstignit.

Se fac însã si pasti simple, adicã fãrã de împletituri si fãrã de cruce la mijloc, ci numai cu zimti pe margine. Acestea se numesc pasti cu zimti sau pasti simple, iar cele cu cruci se numesc pasti cu cruce sau pastile Pastilor–singular pasca Pastilor. Intre împletiturile sau suciturile acestea, adicã între zimti, sau împletiturile
mãrginale si între cruce, se pune de regulã brânzã de vaci, mai rar de oi, sãratã si frãmântatã cu gãlbenus de ou, unsã si netezitã pe deasupra cu un felesteu sau penel, fãcut din pene de gãinã, care se întinge în gãlbenus de ou, si împodobitã cu stafide si cu bucãtele mici de frunzã verde de leustean.

Unele femei însã, pe lângã ouãle pe care le bat în brânzã, si pe lângã stafide, mai pun încã în aceasta scortisoarã si zahãr. Femeile cele sãrmane, care nu au brânzã, cumpãrã oleacã de mãlai mãruntel sau pãsat, îl fierb în lapte dulce si cu acesta fac apoi pastile. Pastile Pastilor, adicã celea ce se înfrumuseteazã cu o cruce diametralã împletitã sau simplã, dupã cum e si cercul, sunt menite de regulã sã se ducã în ziua de Pasti la bisericã, ca sã se sfinteascã; cele simple ca sã le mãnânce familiantii, iar cele micute, numite pãscute, se fac anume spre bucuria copiilor,unde sunt de acestia, sau spre a se da sãracilor, care stau si cersesc la usa sau poarta bisericii” 

In ceea ce priveste reteta pe care v-o propun astazi, Pasca fara gluten cu smantana si stafide, eu am adaptat cantitatile mentionate de Radu Anton Roman, astfel incat sa se incadreze in tava mea cu diametrul de 19 cm. (a iesit o pasca micuta, perfecta pentru noi). Si, bineinteles, am folosit faina fara gluten de la dr. Schar!

P.S. stafidele folosite de mine nu au fost marcate pe ambalaj  ca fiind contaminate cu urme de gluten, dar cel mai sigur este sa verificati si la producator inainte de comercializare.

Daca va plac retetele mele fara gluten participante la aceasta campanie, va invit sa le votati, printr-un comentariu, la albumul de pe facebook, special creat pentru aceasta campanie. Trebuie sa stiti ca exista o supriza si pentru voi, cititorii mei: la finalul campaniei, Schar premiaza unul dintre cititorii care au lasat comentarii la acest album. Premiul consta intr-un cos cu produse fara gluten Schar si se va oferi in urma tragerii la sort cu ajutorul random.org.

Reteta Pasca fara gluten cu smantana si stafide

pasca fara gluten cu smantana si stafide 2

Pasca fara gluten cu smantana si stafide

  • Pentru aluat:
  • 250 grame faina fara gluten (Mix B de la dr. schar)
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic drojdie de la dr. Schar
  • semintele de la 1 pastaie vanilie
  • 1 lingurita coaja portocala netratata rasa fin
  • 100 ml lapte caldut
  • 1 varf cutit sare
  • 85 grame unt moale
  • 50 grame zahar
  • Pentru umplutura:
  • 125 grame smantana (20 % grasime am folosit eu)
  • 50 grame stafide hidratate 4 ore in apa cu esenta de rom (apoi scurse bine)
  • 35 grame amidon de porumb (se poate inlocui cu 50 grame faina fara gluten)
  • 2 oua
  • un varf cutit sare
  • semintele de la 1 pastaie vanilie
  • 1 lingurita coaja de portocala bio netratata rasa fin
  • 50 grame zahar
  • Pentru finisare
  • ou batut pentru uns pasca
  • 1 cubulet unt pentru uns tava

Mod de preparare Pasca fara gluten cu smantana si stafide:

pasca fara gluten cu smantana si stafide 1

  1. Toate ingredientele pentru aluat se amesteca intr-un bol si se framanta pana se obtine un aluat elastic, moale si fin (eu am folosit robotul de bucatarie); nu este nevoie de framantare indelungata, deoarece aluatul oricum nu contine gluten si nu este cazul sa se formeze reteaua elastica de gluten
  2. Aluatul obtinut se aduna sub forma de bila, se acopera cu folie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul
  3. Intre timp se pregateste umplutura, astfel: in vasul mixerului se mixeaza bine ouale cu zahar, pana cand se obtine o crema spumoasa, albicioasa si dublata in volum
  4. Se adauga restul ingredientelor pentru umplutura, cu exceptia stafidelor; se lasa deoparte
  5. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  6. Se unge tava cu unt/ulei
  7. Se imparte aluatul in 3 parti: prima parte se intinde in foaie si se asaza ca baza pe fundul formei rotunde
  8. Celelalte doua parti de aluat se ruleaza sub forma de sul, se impletesc cu grija si se asaza de jur imprejurul formei, peste baza, astfel incat acestea sa creasca frumos pe peretii formei (atentie: aluatul fara gluten este fragil si are tendinta sa se rupa usor)
  9. Se acopera din nou aluatul cu folie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul
  10. Se toarna umplutura, se adauga si stafidele scurse bine si uscate in servet de hartie, s eunge aluatul cu ou batut si se introduce tava in cuptorul preincalzit
  11. Pasca fara gluten cu smantana si stafide se coace la foc moderat (170 grade) pana cand aluatul se rumeneste frumos, iar umplutura este ferma si elastica la atingere
  12. Se lasa 5 min la racorit in tava, dupa care se scoate din forma si se lasa la racit pe un grilaj

pasca fara gluten cu smantana

Daca va place aceasta reteta,Pasca fara gluten cu smantana si stafide, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog.  Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

7 Comments

  1. Voi incerca, pentru ca vreau si eu o pascuta de sfintele sarbatori! Numai ca la mine nu e numai celiachia ,ci si un deficid de diaminoxidaza ( intoleranta la histamina). Asa ca…..printre picaturi!

  2. Ce marime a avut forma dv de copt , si cat timp a durat dospirea pana cand aluatul si-a dublat volumul?

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: