Vinete picante la cuptor

share on:
vinete picante la cuptor 1

Ideea acestor vinete picante la cuptor am gasit-o in cartea de bucate a lui Marcus Wareing, detinatorul a doua stele Michelin si pe care am avut norocul sa-l cunosc la festivalul culinar Taste of London in toamna anului trecut. Pentru mine, aceasta a fost o experienta de neuitat! Daca sunteti curiosi sa (re)vedeti experienta mea londoneza in imagini, puteti rasfoi albumele de pe facebook de aici, aici si aici.

Revenind la prezentele vinete picante la cuptor, va spuneam care este sursa de inspiratie: cartea in care Marcus isi reveleaza retetele de suflet, pe care le pregateste acasa, in atmosfera relaxata a propiului camin. Am nimerit la Taste of London exact cand el isi lansa aceasta colectie de retete, si pentru ca mi-au placut foarte mult, am decis s-o cumpar. Cu aceasta ocazie, am primit si un autograf din partea jovialului Marcus si am facut si o fotografie, ca sa imortalizez momentul…si sa vedeti si voi cat de simpatic este acest om: simplu, modest, foarte zambitor (desi era epuizat) si care emana o stare de bine!

Dia si Marcus Wareing

Dia. daria si Marcus Wareing

Cartea lui Marcus Wareing

Fac ce fac si tot la momentele de atunci ma intorc! Insa as face bine sa revin cu picioarele pe pamant si sa va explic ce se intampla cu aceste vinete picante la cuptor, nu? Reteta originala se numeste „Harissa-glazed aubergines with coconut and peanuts”–in traducere libera, „Vinete glazurate cu harissa, cu cocos si alune”.

Harissa este o pasta de ardei iute, folosita des in lumea araba. Neavand aceasta pasta la indemana (se poate cumpara, totusi, gata facuta din magazinele cu specific arabesc), am amestecat eu pasta mea de ardei cu o cantitate mai mare de chilli–asa am obtinut ceva asemanator.

Cititnd mai departe reteta, cocosul este prezent in iaurtul cu care se servesc vinetele–este vorba de un iaurt vegetal, din nuca de cocos, mai exact. Eu am incercat sa-mi prepar in casa acest iaurt vegetal, dar n-am fost prea incantata de rezultat. asadar, am inlocuit iaurtul de cocos cu unul grecesc. Rau n-am facu, ba chiar dimpotriva!

Iar in privinta notei crocante a acestei retete–alunele, eu le-am imbogatit, in sensul ca le-am mai adaugat cateva migdale si cativa samburi de caise. Si cam astea au fost adaptarile mele. In rest, am urmat reteta indicata de Marcus: o bunatate neasteptata! Mai combinasem eu vinetele la cuptor cu iaurt si rodie, dar varianta aceasta, picanta, ne-a incantat mai mult.

Acestea fiind spuse, va provoc sa incercati si voi varianta mea de vinete picante la cuptor si sa-mi spuneti cum va plac!

Reteta pentru Vinete picante la cuptor

vinete picante la cuptor

Vinete picante la cuptor

  • 2 vinete
  • 3 linguri ulei masline
  • 1 lingurita sare
  • 150 grame iaurt grecesc
  • zeama de la 1 lime
  • coaja rasa de la 1 lime
  • 50 grame harissa (sau sos de ardei gras amestecat cu chilli)
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 4 linguri apa
  • 75 grame alune (migdale si samburi de caise prajite si taiate mare)
  • ardei gras rosu pentru decor
  • verdeata proaspata sau uscata pentru decor

 Mod de preparare Vinete picante la cuptor:

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  2. Vinetele se spala, se sterg cu servetelul si se taie in doua, pe lungime
  3. Fiecare jumatate de vanata se cresteaza in romburi, se unge cu ulei de masline (vinetele vor absorbi uleiul foarte repede); se presara sare
  4. Vinetele astfel pregatite se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc la cuptor, unde vor sta 30 min., sau pana cand se vor inmuia bine
  5. Intre timp se prepara sosul de iaurt, amestecand iaurtul cu sare, coaja rasa de lime si zeama de lime. Se pastreaza la rece pana in momentul utilizarii.
  6. Harissa se amesteca bine cu apa, zeama de lamaie si miere. Se pastreaza la rece pana in momentul utilizarii.
  7. Se scot vinetele de la cuptor, se pensuleaza cu harissa pregatita ca mai sus si se mai lasa la cuptor inca 5 min.
  8. Vinetele picante la cuptor sunt gata; se servesc fierbinti, alaturi de sosul de iaurt rece, mixul de nuci si alune si rondele de ardei gras.

vinete picante la cuptor preparare

Daca va place aceasta reteta,Vinete picante la cuptor, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

7 Comments

  1. Iubesc vinetele, dar la cuptor le-am mancat doar umplute. Of, ce rau imi pare ca inca nu e perioada lor 🙁

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: