10 retete cu quinoa

10 retete cu quinoa

Quinoa este foarte iubita la noi acasa. A existat chiar si o perioada in care juniorul o manca foarte des. Din acest motiv am si adunat in aceasta postare 10 retete cu quinoa, pentru diversitate si cazurile de pana de inspiratie ce ni se instaleaza cateodata in minte. 

Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creşte la mari altitudini (şi la 4000 de m!). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenuşiu-gălbui, sunt foarte de hrănitoare şi foarte sănătoase, bogate în proteine şi, evident, lipsite de colesterol.
Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau hrană pentru indieni. Europenii nu au apreciat în mod deosebit această cereală şi i-au forţat pe băştinaşi să cultive o altă plantă indigenă, dar apreciată și pe bâtrânul continent: porumbul.
Popularitatea quinoa este de dată recentă şi se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc.

Cum se face laptele de quinoa?

 

Utilizare quinoa
Quinoa se prepară prin fierberea şi, mai rar, prin prăjire şi poate fi utilizată în preparate culinare, asemeni orezului, în budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios/cleios.
Ca regulă generală, quinoa se fierbe în apă cu puţină sare sau, şi mai bine, în supă de carne sau legume timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. După fierbere, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru ca quinoa să absoarbă tot lichidul. Quinoa se fierbe, asemeni orezului în proporţii de 1 la 2, sau la 3 părţi (quinoa/lichid): 1 cană de quinoa la 2 sau 3 căni de supă. Quinoa se adăugă, amestecând, în lichidul de fierbere. Quinoa isi mareste de 4 ori volumul.

Este recomandat ca, inainte de a fierbe quinoa, aceasta sa fie in prealabil hidratata cateva ore (eventual in apa cu 1 lingurita zeama de lamaie/otet) pentru ca nutrientii sa poata fi mai bine absorbiti d organism.

Date nutriționale quinoa (100g)
Calorii1,539 kJ (368 kcal)
Carbohidraţi64 g
Amidon52 g
Fibre7 g
Grăsimi6 g
Grăsimi nesaturate3.3 g
Proteine14 g
Apă13 g
Vitamina B10.36 mg (28%)
Vitamina B20.32 mg (21%)
Vitamin B60.5 mg (38%)
Vitamina B9184 μg (46%)
Vitamina E2.4 mg (16%)
Fier4.6 mg (37%)
Magneziu197 mg (53%)
Fosfor457 mg (65%)
Zinc3.1 mg (31%)

sursa info: http://herbamon.weebly.com/blog/quinoa-orezul-sud-american

10 retete cu quinoa

Click pe poze pentru retete!

P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca  va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!

Un exemplu ?

17 comentarii

  1. ” nu ezitati sa acordati 5 stelute in chenarul de mai jos ”
    am vrut sa apreciez preparatele, dar scuzati-mi nepriceperea, nu am gasit
    chenarul cu cele 5 stelute ;
    mi-am notat acest blog si o sa va caut mereu, am dat like si paginii de pe facebook,
    asta am stiut sa fac, am 65 de ani si nu sunt vreo experta,
    dar din cateva minute cat am navigat am constatat ca aveti un blog „delicios”,
    felicitari!
    Va multumesc si va doresc Sarbatori fericite!
    Beatrice Lupu

    • Multumesc mult de tot pentru cuvintele frumoase! Stelutele se activeaza si pot fi apasate doar dupa ce scrieti un comentariu…chiar inainte de a apasa pe butonul de trimitere a comentariului. Dar…modul calduros in care mi-ati trimis acest mesaj face toate stelutele, multumesc din suflet!Sarbatori fericite si va astept mereu cu drag pe blogul meu!

  2. Ar fi de mare ajutor daca ai pune numele retetei sub poza. Asa ne putem da seama ce este si daca ne intereseaza. Altfel, fiind mai multe poze, de multe ori renunt sa le mai deschid…. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.