Se face ca am primit o caserola pliiina cu capsuni parfumate si gustoase, din sursa sigura. Si se fac ca nu am reusit sa le mancam proaspete atat de repede cum am fi vrut, asa ca riscam sa se strice. Daaaaar le-am mai dat o alta intrebuintare minunata: Batoane cu ovaz si capsuni!
Nu sunt deloc greu de facut aceste Batoane cu ovaz si capsuni, sunt satioase si ma incanta ca au un aport ridicat de fibra, ceea ce este un plus in functionarea corecta a digestiei. Pe langa acest aspect, nici nu sunt foarte dulci (de fapt, voi reglati cat de dulci vor iesi) si tot voi puteti alege indulcitorul preferat (eu am folosit zahar muscovado).
Le-am pregatit seara, iar apoi dimineata le-am portionat si gustat. Nu va mai spun ca a fost un mic dejun excelent, care mi-a tinut de foame mult timp. Si n-am putut sa mananc mai mult de 2 (doua) cubulete. Tava este micuta, cea in care am pregatit si prajitura integrala cu capsuni (25/15 cm), deci, daca aveti tavi mai mari, mariti cantitatile ingredientelor. Judecand dupa cat de repede au disparut aceste batoane cu ovaz si capsuni din tava, va spun clar: e nevoie sa dublati cantitatile! Clar!
Mai jos va las si alte retete de batoane energizante, sa va ajute in alegerile voastre!
Click pe poze pentru retete!
Batoane cu ovaz si capsuni
- 150 grame fulgi ovaz
- 1 lingurita extract vanilie
- 75 grame faina de cocos (sau orice alta faina doriti)
- 120 ml ulei de cocos topit
- 150 grame capsuni
- indulcitorul preferat dupa gust (eu am adaugat cca 75 grame zahar muscovado)
Mod de preparare
- Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
- Se spala capsunile, se curata de codite si se taie cubulete; se impart in doua cantitati egale si se lasa deoparte
- Intr-un bol se asaza fulgii de ovaz, faina de cocos, vanilia, zaharul si uleiul de cocos topit
- Se omogenizeaza si s eframanta usor cu mainile; compozitia trebuie sa arate ca un aluat ud, iar daca este trans in mana, sa se poata cu usurinta forma bulgarasi (daca vi se pare prea uscata compozitia, mai adaugati putin ulei de cocos)
- Se ia deoparte 1/3 din acest aluat, iar restul se amesteca usor cu jumatate din cantitatea de capsuni cubulete
- Compozitia aceasta se transfera in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt; se preseaza bine de tot cu lingura, astfel incat sa se comporte ca un blat
- Restul de capsuni taiate cubulete se presara peste acest blat, iar peste ele se presara compozitia de ovaz pastrata mai sus; se preseaza si aceasta, usor, cu lingura; aspectul final trebuie sa ramana ca al unui crumble, sau prajituri cu aluat razuit
- Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace prajitura la 180 grade cca 30 min.
- Se scoate tava din cuptor; prajitura se lasa la racit complet in tava (este foarte fragila si sfaramicioasa–se mai rigidizeaza pe masura ce se raceste)
- Numai dupa racirea completa se portioneaza si se serveste (secretul acestor batoane sta tocmai in rabdarea pana la racirea completa–eu am lasat peste noapte)
Daca va place aceasta reteta, Batoane cu ovaz si capsuni, nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Buna, interesanta reteta cred ca este gustoasa 🙂 intrebarea mea e: se pot folosi si alte fructe? Banuiesc ca trebuie sa fie aproximativ la fel de zemoase ca si capsunile. Ma gandeam la struguri fara samburi sau kiwi, poate mar bucatele?
Buna! Multumesc mult pentru apreciere! sigur ca se pot folosi si alte fructe…nu e neaparat sa fie zemoase, merge si cu cele mai uscate fara probleme! Nu stiu kiwi ce gust are copt, ca nu l-am preparat termic niciodata, dar strugurii (preferabil boabele taiate pe jumatate, nu intregi) si merele sunt super!
[…] am pregatit aceste Batoane energizante din seminte. Nu e prima data cand imi fac acasa astfel de batoane! Pentru mine, reprezinta o varianta excelenta de a manca ceva consistent in pauzele scurte de la […]
Buna! 120 ml de ulei este de fapt 120 mg care apoi se topeste? Din cate stiu o lingura rasa are 15 g de ulei, dar daca folosesc lingura drept masura am constatat ca este putin ulei pentru compozitia de fulgi si faina.
Buna! Eu am masurat direct untul topit.
Se poate si cu ulei normal, gen floarea soarelui?
da, numai ca nu va mai avea acelasi gust