Cum se face iaurt de cocos in casa

share on:
cum se face iaurt de cocos in casa 2

Am evitat pana acum sa dau o reteta clara ca raspuns la intrebarea ” Cum se face iaurt de cocos in casa”, tocmai pentru ca nu gasisem inca o formula de care sa fiu multumita. Si asta nu pentru ca procedeul de preparare a unui astfel de iaurt de cocos ar fi extrem de greu, sau pentru ca ar fi foarte costisitor. Nicidecum! Insa se obtine destul de greu datorita faptului ca, de multe ori, structura iaurtului este instabila. Avand in vedere ca am deja cateva luni de teste si incercari in privinta obtinerii pretiosului meu iaurt de cocos in casa, va las mai jos si toate observatiile mele. Bineinteles, va las si reteta de care sunt cea mai incantata de pana acum!

Cum se face iaurt de cocos in casa- observatii preliminare

  • culturile lactice nu supravietuiesc mult in laptele vegetal; asta inseamna ca veti avea nevoie de noi culturi lactice ori de cate ori incepeti o noua serie de iaurt de cocos (am auzit si varianta de a folosi culturi lactice din iaurturile vegetale din comert, dar nu am incercat si nici nu stiu daca ar iesi)
  • calitatea iaurtului depinde foarte mult de calitatea laptelui din care se face iaurtul (acest lucru da si instabilitatea produsului final–de cele mai multe ori, fara un agent de ingrosare, se va obtine un iaurt mult prea subtire. de consistenta laptelui batut)
  • pentru acrire se folosesc in special probiotice, dar am citit si o gramada de retete ce folosesc doar zeama de lamaie (nu am incercat inca)
  • pentru ingrosare se pot folosi mai multe produse, in functie de dorintele dvs: amidon de porumb, amidon de tapioca, agar-agar, psyllium. In functie de alegerile dvs., va fi nevoie de o usoara schimbare in procedeul de obtinere a iaurtului de cocos
  • iaurtul de cocos se poate obtine atat din lapte de cocos, cat si din pulpa nucilor de cocos tinere (caz in care pulpa actioneaza foarte bine si ca agent de ingrosare–procedeu pe care nu l-am incercat inca si care mi se pare ceva mai scump)
  • pentru a prepara iaurt de cocos acasa se poate folosi lapte de cocos din comert, sau cel facut acasa (datorita conservantilor continuti, evit produsele din comert); eu folosesc exclusiv lapte de cocos pe care il prepar singura acasa (cititi aici cum fac eu acest lapte lapte de cocos); In acest video puteti vedea clar cum fac laptele de cocos din nuca de cocos proaspat sparta–cu precizarea ca folosesc apa calduta , 40 grade, pentru a incorpora si grasimea nucii, adica untul de cocos atat de pretios.
  • cu cat laptele de cocos cu probiotice este expus mai mult timp la caldura, iar temperatura este putin mai ridicata, cu atat iaurtul obtinut va deveni mai acru
  • pe piata exista pachete speciale cu probiotice pentru obtinerea iaurtului de cocos acasa, dar aceste probiotice se pot cumpara si de la farmacie; eu am folosit cu succes Jarro-dophilus pentru adulti, iar acum sunt mult mai multumita de rezultatul optinut cu probioticul numit „Optibac”. Am inteles ca functioneaza bine si Compliflor.

Va las mai jos indicatiile de pe prospectul Optibac, ca sa va faceti o idee asupra culturilor pe care acesta le contine

Ingredients

Probiotic culture :

Lactobacillus rhamnosus Rosell-11
Lactobacillus acidophilus Rosell-52
Bifidobacterium longum Rosell-175
Lactococcus lactis Rosell-1058
Bifidobacterium breve Rosell-70
Bifidobacterium bifidum Rosell-71

Other ingredients: Potato starch, Fructooligosaccharides (FOS), hydroxypropyl methylcellulose, magnesium stearate, ascorbic acid.

– With no added sugars, artificial flavourings or colourings, OptiBac Probiotics For daily wellbeing provides a healthy alternative to sugary probiotic yoghurt drinks.

OptiBac Probiotics guarantees 2.5 billion live micro-organisms per vegetarian capsule until the best before date. Daily dosage: 5 billion.

 

  • Vegetarian
  • Vegan
  • No added sugar
  • Gluten free
  • Yeast free
  • Free from artificial colours
  • Probiotic
  • Prebiotic
  • Natural
  • Digestion
  • Immunity
  • Energy

Exista si varianta premiun a acestui probiotic,dupa cum puteti vedea mai jos, ceea ce inseamna ca „puterea” capsulelor este mai mare; La o simpla citire a prospectului, am observat ca eu am cumparat varianta Premiun, fara sa fi stiut acest lucru.

ProductFor Every DayFor Every Day EXTRA Strength
Contains
2.5 billion per capsule
(5 billion per suggested daily dose)
20 billion per capsule
(20 billion per suggested daily dose)
Probiotic 1Lactobacillus acidophilus Rosell-52:Lactobacillus acidophilus NCFM®
Probiotic 2Lactobacillus rhamnosus Rosell-11Lactobacillus paracasei Lpc-37
Probiotic 3Lactococcus lactisRosell-1058Bifidobacterium lactis Bi-07
Probiotic 4Bifidobacterium bifidum Rosell-71Bifidobacterium lactis Bl-04
Probiotic 5Bifidobacterium longum Rosell-175Bifidobacterium bifidum Bb-02
Probiotic 6Bifidobacterium breve Rosell-70Does not contain a 6th strain!
Scientific ResearchWell-researchedPremium probiotic:
Extremely well-researched!
Contents60 capsules (dosage: two-a-day)30 capsules (dosage: one-a-day)

Cum se face iaurt de cocos in casa-pasi generali:

Procedeul este cam la fel pentru toate iurturile vegetale:

  1. Se incalzeste laptele vegetal
  2. Se adauga agentul de ingrosare ales (in functie de agentul ales, este nevoie–sau nu–de fierbere) si se lasa sa ajunga la temperatura camerei
  3. Se adauga probiotic/zeama de lamaie, dupa caz
  4. Se acopera vasul si se lasa la caldura 8-10 ore
  5. Se transfera totul la rece
  6. Se strecoara iaurtul obtinut si se transfera in frigider

Cum se face iaurt de cocos in casa–Reteta mea

cum se face iaurt de cocos in casa 3

Cum se face iaurt de cocos in casa

  • 2 nuci de cocos
  • 1 l apa calduta (40-45 grade)
  • 2 linguri pudra din tarate de psyllium
  • indulcitor natural (dupa gust)
  • 1 lingurita extract de vanilie (optional)
  • 1 borcan incapator si sterilizat bine in prealabil

Cum se face iaurt de cocos in casa–Mod de preparare:

  1. Nucile de cocos se sparg, se scot bucatile de nuca, se clatesc cu putina apa calduta
  2. Se taie nucile in bucati mici, se transfera intr-un vas incapator, se adauga apa calduta, vanilia si indulcitorul
  3. Se amesteca bine si se prepara laptele de cocos, fie prin procesare in storcatorul cu ax melcat (cel mai rapid si comod), fie prin mixare in blender, apoi strecurare a pulpei de cocos printr-o sita deasa sau sac special pentru prepararea laptelui vegetal
  4. Dupa prepararea laptelui de cocos (care acum este caldut), se adauga continutul a 5 capsule Optibac si se amesteca foarte bine, sa nu ramana cocoloase.
  5. Se transfera totul intr-un borcan curat si sterilizat (eu il sterilizez in cuptor, sau il umplu cu apa fiarta si-l las asa 10 min, dupa care il usuc bine)
  6. Se acopera borcanul cu folie alimentara, care se trapunge din loc in loc cu o scobitoare (sau se foloseste un tifon)
  7. Se lasa borcanul la caldura (35-37 grade Celsius) timp de 8-10 ore (eu am lasat peste noapte); Se poate lasa si in cuptorul electric nepornit, dar cu becul aprins; pe timp de iarna, eu las borcanul pe calorifer
  8. A doua zi dimineata veti constata ca pulpa de cocos s-a separat, iar la baza borcanului a ramas zer; acum aveti posibilitatea fie sa strecurati zerul si sa-l aruncati (si ramane iaurtul ca atare–doar ca e ceva mai putin decat va asteptati), fie sa amestecati totul in borcan si sa adaugati apoi pudra din taratele de psyllium (varianta aleasa de mine uneori; alteori, prefer sa strecor zerul si pastrez iaurtul format in borcan)
  9. Dupa amestecarea energica a produsului obtinut, asteptati 10-20 min, pentru a verifica densitatea iaurtului (daca doriti sa fie ceva mai gros, mai adaugati psyllium)
  10. Borcanul cu iaurt se acopera cu capacul si se transfera in frigider; se va lasa acolo cateva ore (ideal ar fi 24 ore) sa se „aseze”–au fost insa cazuri in care eu l-am lasat mai putin si totul a fost ok.
  11. Iaurtul de cocos preparat astfel se poate consuma in max 2 saptamani, insa la noi nu rezista atat de mult.

Cum se face iaurt de cocos in casa –precizari finale

  • eu fac odata o cantitate mai mare de iaurt; voi puteti ajusta cantitatile dupa nevoile proprii
  • folosesc un borcan mare pentru prepararea iaurtului. este din acela in care am cumparat masline verzi de la Lidl (il atasez in colajul de mai jos, sa va puteti face o idee–un alt borcan la fel este un foarte bun recipient pentru biscuitii mei preparati in casa)
  • daca observati ca, in timpul procesului de obtinere a iaurtului, la suprafata se obtine o pelicula gri, atunci produsul este compromis si trebuie aruncat
  • nucile de cocos trebuie sa fie gustoase, sa aiba un gust dulceag, iar apa din ele la fel; daca apa este tulbure, rozalie, sau are un miros/gust acru, atunci nu se recomanda folosirea sa
  • pudra din taratele de psyllim da o usoara coloratura spre bej, iar textura nu esta la fel de fina ca a iaurturilor obisnuite, din comert, tocmai pentru ca psyllium nu este hidrosolubil
  • daca doriti sa obtineti un aspect identic cu cel din comert, schimbati agentul de ingrosare–amidon (pe care eu am dorit, totusi, sa-l evit) sau agar-agar
  • inainte de consum, amestecati bine iaurtul de cocos (mai ales pe cel facut fara agenti de ingrosare) pentru omogenizare si pentru a topi eventualele granule de grasime de cocos  formate in frigider

cum se face iaurt de cocos in casa preparare

Daca va place aceasta postare, cum se face iaurt de cocos in casa , nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

7 Comments

  1. Daca in loc de pudra din seminte de psylium doresc a folosi agar agar sau amidon, la reteta postata ce cantitate de amidon sau agar agar trebuie folosita? Iar acestea se adauga in aceeasi etapa ca si pudra din seminte de psylium? Multumesc

    1. Nu pot recomanda cantitati, tocmai pentru ca nu am fost multumita de rezultat. Am incercat sa explic cat ma putut de clar in postare ca asta e singura varianta care m-a multumit pe mine.

  2. N-am mancat niciodata iaurt de cocos, dar chiar m-ai facut curioasa. Arata delicios!

  3. Wow! E obligatoriu pudra de psyilium? Eu am doar tărâțe de psylium. Nici nu stiam ca există si tărâțe de psylium! Pot sa folosesc orice probiotic? Multumim tare mult pentru toate retetele minunate pe care le împărtășești cu noi! ?

    1. Pudra de psyllium este obtinuta din tarate, asa ca e foarte ok. Si eu mai macin taratele pentru a obtine pudra, mai ales cand urmeaza sa o folosesc in preparate mai fine. Teoretic da, se poate folosi orice probiotic ce contine culturile mentionate de mine. Nu am incercat decat cu cel pe care l-am postat…

  4. Puteti folosi seminte de Chia pentru diversificarea consitentei, plus fulgi de ovaz si ai cel mai tare desert 😀
    Multumim pentru postare si dedicare.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: