Daca v-ati intrebat vreodata cum se face lapte de ovaz in casa, atunci sa stii ca ati nimerit exact unde trebuie! Adica, pe blogul meu! Va voi povesti in cele ce urmeaza, cat de simplu si rapid se poate pregati lapte de ovaz in propria bucatarie (sau terasa–in cazul meu :), cum se consuma acest lapte de ovaz si chiar va voi arata intregul proces tehnologic (nimic complicat, stati sa vedeti!)
Asa cum v-am obisnuit, si reteta de astazi este una super simpla si rapida, delicioasa, versatila si fara ingrediente scumpe si de negasit.
Pe internet exista numeroase utilizari ale acestui lapte de ovaz, precum si variante de retete. Eu v-o prezint astazi pe una din ele, pe cea care mi se pare mie cea mai la indemana si comoda. Laptele de ovaz se poate consuma crud, fie exact asa cum il prepar eu, fie adaugandu-i consimentele preferate: cuisoare, cardamom, scortisoara, cacao, etc. De asemenea, se poate folosi si in diferite milkshake-uri cu fructe de sezon.
Avand in vedere ca cerealele au un timp de digerare mai mare, recomandabil ar fi sa dati, totusi, intr-un clocot si acest lapte de ovaz, dupa preparare si sa-l lasati apoi la racit. Aveti si posibilitatea sa fierbeti fulgii de ovaz in apa cateva minute, inainte de a pregati laptele de ovaz, caz in care nu veti mai avea nevoie de hidratare.
In functie de tipul de fulgi de ovaz pe care-i folositi la prepararea laptelui de ovaz, acestia vor necesita o hidratare in apa (daca fulgii folositi sunt grosi, integrali, ei au nevoie de o noapte intreaga de hidratare; daca sunt din aceia fini si subtiri, atunci nu veti avea nevoie de mai mult de 30 min hidratare, sau chiar deloc)
Laptele de ovaz se pastreaza la rece, in recipiente de sticla inchise ermetic (eu nu l-am pastrat niciodata mai mult de 2 zile, prefer sa pregatesc cantitati mai mici si mai des). Veti observa ca in perioada de repaos, laptele de ovaz (la fel ca orice lapte vegetal preparat in casa) se va separa, lasand pe fundul recipientului un fel de zer. Este un proces absolut normal!
Asa este, laptele vegetal din comert nu prezinta aceasta particularitate: este la fel de curgator, alb si frumos ca cel obisnuit! Insa diferenta sta in faptul ca cel pregatit acasa nu este plin de adjuvanti chimici care sa-l mentina in aceasta stare. Pur si simplu, agitati sticluta cu lapte de ovaz si veti observa cat de repede isi revine „la normal”!
Lapte de ovaz in Optimum 600- Reteta Video
- 150 grame fulgi de ovaz
- 450-500 ml apa
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita extract de vanilie
- indulcitorul preferat (dupa gust–eu am folosit cateva curmale fara samburi)
Mod de preparare
- Fulgii de ovaz se hidrateaza in apa, conform instructiunilor de mai sus
- Se scurg fulgii
- Se adauga apa curata, sare, extract de vanilie si indulcitor si se amesteca bine
- Se mixeaza la blender, se strecoara foarte bine sau se proceseaza compozitia de mai sus prin strorcatorul cu ax melcat (mai usor, rapid si comod)
- Se toarna acest lapte de ovaz in sticlute sterilizate, se inchid eretic si s epastreaza la rece pana in momentul utilizarii
- Se agita bine inainte de utilizare
Felul in care am pregatit aceasta reteta ,Lapte de ovaz in Optimum 600, este in format video. Vizionandu-l, veti gasi enumerate, din nou, ingredientele folosite si modul de preparare. Va invit sa vizionati reteta propusa de mine si nu uitati ca va astept sa va abonati la canalul culinar, pentru a fi la curent cu toate retetele mele video!
Daca va place aceasta reteta, Lapte de ovaz in Optimum 600, nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
M-ar bucura sa stiu ce gust are acest lapte si daca poate inlocui laptele din cafea.
are o aroma de cocos si se poate folosi in cafea.
[…] amesteca bine si se prepara laptele de cocos, fie prin procesare in storcatorul cu ax melcat (cel mai rapid si comod), fie prin mixare in blender, apoi strecurare a pulpei de cocos printr-o […]
Eu fac fel de fel de lapte cu aparatul
Este foarte comod de folosit si am experimentat tot felul de retete.
Ce bine arată!! Daca fierb inainte ovazul cum procedez? Arunc apa in care au fiert si adaug alta pt blender ?
Multumesc! da, schimbi apa dupa fiert.
Buna! Am un blender de 500W, SilverCrest de la Lidl. Oare pot face laptele în el? Este 2 în 1. Măruntitor si smoothie maker. Ma gândesc ca as putea face la smoothie iar apoi sa il strecor. Multumesc si felicitări!
Buna! Nu cunosc aparatul, dar poti incerca, sa vezi ce iese. Multumesc pentru apreciere!
Buna! Am făcut laptele de ovăz conform primei metode, intr-un blender normal si apoi strecurat foarte bine. L-am dat într-un clocot dar mi s-a mai îngroșat pe foc. Este normal? Asa trebuia sa se întâmple? Foarte bun la gust. Multumesc!
Buna! Da, este normal, ovazul are tendinte de ingrosare. Poti dilua laptele pana consistenta forita. Nu va fi afectat. P.S. Ma bucur mult ca-ti place laptele de ovaz!
Buna
As avea cateva intrebari te rog frumos :
Pulpa se mai poate folosi la ceva ?
Am si fulgi de orz si de grau acasa (din aia mai grosi ) se poate face lapte din ei ?
Multumesc mult.
Buna! Pulpa o poti refolosi, cum sa nu: poti face budinci, o poti adauga in diverse aluaturi, blaturi, briose, etc. Din fulgii de or si grau inca n-am incercat sa fac lapte, dar, cel putin teoretic, ar trebui sa mearga.
Multumesc mult pt raspuns .
Am facut biscuiti , adaugand putina cacao , unt si sirop de artar.
Desertul din seara asta .
Bebe si sot happy.
Intre timp am facut si o cacao fierbinte din lapte si este mega gros….parca as bea o pudinca lichida?dar gustul conteaza , e super bun ?.
Nici nu se compara cu cel din comert.
Multumesc de reteta .
Cu tot dragul! Ovazul din compozitia laptelui il ingroasa, asa e….se poate dilua cu putina apa, fara sa-i schimbe gustul.
Buna treba.O sa incerc .com eu.
Multumim de reteta.
Cu drag!