dulceata de visine fara zahar

Dulceata de visine fara zahar

A venit momentul sa fac si o dulceata de visine fara zahar, mai ales pentru ca si anul acesta avem visine din belsug. Iar eu le iubesc! Si le pregatesc in fel si chip: le fac supa de visine (un deliciu pe care l-am cunoscut aici, in Ardeal), sosuri, le congelez (pentru prajiturile de peste iarna) sau le conserv sub forma de siropuri fara zahar, gemuri si dulceturi (tot fara zahar), obicei capatat in ultimii ani. Si sa stiti ca se mentin foarte bine pana primavara, contrar mustacelii multor gospodari si gospodine care n-au incredere ca se pot face conserve si astfel. Dar care nici n-au incercat!

Revenind la dulceata de visine fara zahar pe care v-o propun astazi, sa nu va asteptati sa fie una identica sau similara celei clasice. E foarte gustoasa si cea clasica, dar…ma cam ustura gatul de la atata zahar. Da, am folosit-o si eu ani de-a randul, s-a conservat excelent, nu si-a schimbat textura (doar culoarea s-a mai inchis cu timpul). Insa revin: prea dulce (desi, poate, m-ati suspecta de putina nebunie: „cum sa fie prea dulce, avand in vedere ca visinele sunt acre?” Ei bine, da! Odata ce incepi sa reduci consumul de zahar in tot ce misca, se schimba si gusturile. Iar mie visinele nu mi s-au parut niciodata prea acre. Le mananc asa, direct din copac)

Principiul oricarui gem sau dulceata fara zahar este foarte simplu: zaharul se inlocuieste total cu suc de fructe foarte dulce (mere, pere, struguri). Iar fructul principal din care facem dulceata sau gemul nu se mai lasa la macerat ore bune (ori peste noapte) in zahar. Procesul este chiar si mult mai rapid!

De rezistat, rezista foarte bine peste iarna, cu conditia ca recipientele sa fie sterilizate corect, dulceata se toarna fierbinte in borcane, se inchid imediat ermetic si se asaza pe masa cu fundul in sus 10 min (acest lucru ajuta la formarea vidului, iar aerul nu mai poate intra in borcane). Cam asta e tot!

Reteta Dulceata de visine fara zahar

dulceata de visine fara zahar 1

Dulceata de visine fara zahar

  • 750 ml suc de mere foarte dulce (se poate inlocui cu suc de pere/struguri)
  • 400 grame visine fara samburi si foarte bine stoarse
  • semintele de la 1/2 pastaie vanilie (optional)
  • 1/2 lingurita zeama de lamaie (optional)

Mod de preparare Dulceata de visine fara zahar:

  1. Intr-un vas incapator se toarna sucul de mere
  2. Se adauga visinele foarte bine scurse (eu am lasat 4 ore la scurs, intr-o sita asezata deasupra unui bol)
  3. Se adauga semintele de la pastaia de vanilie si zeama de lamaie (optional–rolul sau este de a pastra o culoare frumoasa, dar dulceata va avea o nuanta frumoasa si fara lamaie)
  4. Se fierbe totul la foc iute, amestecand continuu, mai ales spre final (daca doriti, puteti aduna spuma formata, insa eu am renuntat la acest obicei, deoarece am observat ca dulceturile mele raman limpezi si fara spumare)
  5. Cand ajunge la consistenta dorita, se stinge focul, iar dulceata se toarna fierbinte in borcane sterilizate corect (si tot fierbinti); dulceata nu este atat de dulce si sticloasa ca cea clasice–ea este acrisoara si usor mata, datorita sucului de mere.
  6. Se inchid borcanele ermetic si imediat se asaza cu frundul in sus (10 min), sa se formeze vidul; apoi se reasaza in pozitia normala si se lasa sa se raceasca lent, in paturi (dunst) si se transfera in camara. Odata deschis borcanul cu dulceata, se pastreaza la frigider, dar nu mai mult de 2-3 zile, dupa care incepe sa fermenteze.

Extrasfat: ar fi de preferat sa folositi borcane mici, cu putina dulceata, pe care s-o folositi de 2-3 ori, pentru a evita fermentarea dupa deschidere a borcanului.

Later edit: Sucul de mere e facut de mine in casa, prin stoarcerea merelor intr- un storcator cu ax melcat.

Daca va place aceasta reteta,Dulceata de visine fara zahar, va invit sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

22 de comentarii

  1. Buna ziua!
    Spunti-mi, va rog, de unde obțineți sucul de mere? Din comerț sau trebuie făcut în casa? Cum se face?
    Multumesc.

  2. Va rog sa ne spuneti de unde luam sucul de mere?anul trecut am luat mere , le am dat pe razatoare si am stors sucul.insa ,daca exista o metoda mai usoara de a obtine sucul sau daca gasesc sa achizitionez un suc de mere fara zahar ,m as bucura sa imi spuneti de unde il pot lua.

  3. de ce se storc visinele de suc? de ce nu poate fi folosit la dulceata? de ce sa il arunc? eu am facut gem de cirese negre fara zahar, fara suc de mere si a iesit f buna

      • Buna ziua! Nu puteti obtine dulceata fara zahar, de orice fel doriti, decat prin doua variante: fie folositi indulcitori alternativi, fie combinati cu alte fructe foarte dulci, ori cu sucul acestora. Ce inteleg eu ca doriti dvs, adica doar sa fierbeti cirese si atat, nu va iesi nimic in ordine.

  4. Intentionez sa folosesc reteta D-voastra : teoretic , cel putin , mi se pare corecta .
    Am sa incerc sa folosesc merele altfel , si anume :
    – merele spalate , le scot cotoarele pe care le voi pune la fiert ;
    – merele ( taiate in sferturi ) le voi pune in storcatorul de fructe ; zeama o voi folosi ca indulcitor ( ptr gem de visine )
    – pulpa ramasa in storcator o voi adauga peste cotoare si le voi fierbe pana va scade la 1/4 din cantitatea initiala .
    Lichidul rezultata il voi adauga la gem .
    In acest fel , voi folosi merele si ca indulcitor si ca agent de ingrosare ( respectiv , voi folosi pectina ce se gaseste in mere ) .

  5. Dia draga, acuma fac dupa aceasta reteta, cu caise. A trecut 1 ora si e o aparaie de numa-numa. Caisele sunt fleasca, par putine, desi am pus 500 gr. si 750 suc mere, facut de mine. Trebuie multe ore sa fiarba? Nu ma grabesc, dar asa de curiozitate. Mai am caise, imi vine sa mai pun, dar astea deja sunt rasfierte. Ca sa se inchege putin cred ca trebuie sa scada f. mult. Imi va iesi 1 borcans. Hahaha.Nu-i problema.Daca esti pe aici, spune-mi ceva. Tie cat ti-a iesit de visine, asa per total..??.Scuze si multumesc. Pupici.

    • Buna! Cu caise nu am incercat pana acum, dar da, cam trebuie sa fiarba mult, pana se leaga bine. Sa stii ca nu am cantarit sa vad cat gem mi-a iesit…mereu pun in alte borcane si, normal, difera si numarul lor. Insa e putintel. eu nu fac transe mari odata ca nu am vase destul de mari…si nici timp sa astept dupa ele. Cu cat cantitatea e mai mare, cu atat fierbe mai greu si sunt sanse sa se prinda de fund.

      • Eu am facut asa cum ai scris aici (doar 500 caise), Am facut in olicica care are gradatia de 1,5 l, din aceea de inox cu fundul dublu. F. buna. A fost aproape plina la inceput. Am spalat, sterilizat 4 borcanase putin mai mici ca cele de gem. Hahaha. Cand vedeam ce se intampla, am pregatit 2 mai mici, si exact acelea au fost ok. Dupa mine cam 1 borcan si ceva de gem,normale. Nu mi-a ramas deloc. Maine le pozez ca acuma le am sub patura. Putin tare. Ma gandeam sa fac numai din caise, cum se face si numai din prune…. fierte cam in 2 ture si azi, si maine… Vad eu. Multumesc. Pupici.

  6. Buna, am gasit aceasta reteta si pe alt site dar spune sa lasi sucul de mere sa fiarbă pînă se injumatateste si apoi adaugi visinele. Eu asa am facut anul trecut si a iesit foarte buna .

  7. Buna ziua ! Imi place ideia de dulceata fara zahar ; s-ar putea folosi , in loc de suc de fructe dulci , melasa ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.