Gem de pepene galben fara zahar

share on:
Gem de pepene galben fara zahar

Nu puteam sa nu va arat si voua borcanelele mele minunate cu Gem de pepene galben fara zahar! Prima data cand l-am gustat, am crezut ca doar mi se pare mie. Insa apoi, si baietii mei au avut aceeasi senzatie: gemul meu galben ca soarele are un gust incredibil de bun! Daca n-am fi stiut de la inceput ce mancam, am fi putut baga in foc ca avem in fata un piure de ananas!

Pentru scepticii care nicicum nu cred ca gemurile fara zahar pot trece iarna, spun doar atat: da, rezista foarte bine peste iarna, cu conditia ca recipientele sa fie sterilizate corect, dulceata/gemul se toarna fierbinte in borcane, se inchid imediat ermetic si se asaza pe masa cu fundul in sus 10 min (acest lucru ajuta la formarea vidului, iar aerul nu mai poate intra in borcane). Cam asta e tot!

Si mai pot adauga faptul ca borcanelele mele cu gem de pepene galben fara zahar chiar au iesit mai dulci decat ma asteptam. Asta din cauza ca pepenele galben in sine este foarte dulce, iar marul pe care l-am adaugat–la fel. De data aceasta, nu am pus marul pentru a indulci gemul, asa cum fac de obicei la alte gemuri si dulceturi, ci l-am pus acolo pentru pectina.

Una peste alta, am obtinut o minunatie de gem de pepene galben fara zahar, pe care o proclam una din comorile mele din camara!

Reteta Gem de pepene galben fara zahar

Gem de pepene galben fara zahar 1

Gem de pepene galben fara zahar

  • 600 grame pepene galben curatat de coaja si seminte (si taiat bucati)
  • 1 mar verde maaare
  • 1 varf cutit turmeric pudra (pentru intensificarea culorii galbene)

Mod de preparare Gem de pepene galben fara zahar:

  1. Se sterilizeaza borcanele si se pastreaza la cald
  2. Se asaza bucatile de pepene galben intr-un vas pe foc
  3. Se spala marul, se taie cubulete si se adauga cuburilor de pepene
  4. Se pune capacul peste vas si se lasa sa fiarba incet la foc mic, amestecand din cand in cand
  5. cand fructele ajung la consistenta al dente, se adauga turmericul si s eomogenizeaza
  6. Se lasa fructele sa fiarba pana se inmoaie bine de tot
  7. Se ia compozitia de pe foc si se lasa cateva minute la racorit, dupa care se paseaza bine cu ajutorul unui blender vertical
  8. Se asaza din nou gemul pe foc pentru cateva min., pana da in 2-3 clocote, gemul se toarna fierbinte in borcane sterilizate corect (si tot fierbinti)
  9. Se inchid borcanele ermetic si imediat se asaza cu frundul in sus (10 min), sa se formeze vidul; apoi se reasaza in pozitia normala si se lasa sa se raceasca lent, in paturi (dunst) si se transfera in camara. Odata deschis borcanul cu gem, se pastreaza la frigider, dar nu mai mult de 2-3 zile, dupa care incepe sa fermenteze.

Extrasfat: ar fi de preferat sa folositi borcane mici, cu putin gem, pe care sa-l folositi de 2-3 ori, pentru a evita fermentarea dupa deschidere a borcanului.

Daca va place aceasta reteta,Gem de pepene galben fara zahar, va invit sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

15 Comments

  1. Buna dimi, Dia draga,
    m-ai castigat cu gemul asta, si il iau ca pe un must have 🙂
    O intrebare, te rog: trebuie pasat, neaparat? daca taiem bucatele mici, ar fi ok, sau e pt omogenizarea cu marul? Sau ‘de frumusete’? 🙂
    Oricum, il fac, Doamne-ajuta sa mai gasesc pepene galben!
    Pupici, cu lipici, o zi buna, papa,
    Vivi___

  2. Ok, merci mult,
    atunci il pasez si eu, ca sa-mi placa mai mult 🙂 si sa urmez, intocmai, reteta si ideea ta – da, mi-a placut f mult, chiar!
    Cu bine, bye 🙂
    Vivi__

  3. Buna dimi si aici 🙂
    Dia draga, am spus ca, aici, e unicul blog unde am simtit sa scriu si incep sa invat cum sa ma port pe un blog, ce si cum sa fac – e ca atunci cand merrgi la cineva acasa si ii duci un dar, cat de mic, ca asa e frumos cred eu 🙂 Asa ca am invatat cum ‘sa fac stelute’ si sunt taaare mandra, parca ar fi pt mine :))
    Sa ai o zi buna, cu bine, papa,

    Vivi___

    1. Vaaaaai, ce ma bucur, draga mea Vivi! Stii ce ma bucur cand ajung la calculator si vad ca mi-ai scris? E ca si cum ajungi acasa, aprinzi lumina si-ti gasesti prietenii strigand : „surprizaaaaa!”
      Te pup!
      Dia

  4. Bunaa!Ma intereseaza si pe mine reteta ta, urmeaza sa o incerc ?…am nevoie insa sa stiu…in cata apa ai adaugat bucatele de fructe si daca dupa pasat ai mai pus si apa…multumesc☺

  5. Am cautat aceasta reteta fara prea multe sperante ca cineva a facut-o. Am fost tare bucuroasa sa constat ca exista si ca e aproape clasica. Felicitari ! Abia astept sa ma apuc de ea. Iar ideea cu marul e super. Multumesc !

  6. Buna ziua mamici! Ma bucur ca romancele noastre cauta sa prepare alimente naturale fara adaugiri din comert care ne strica sanatatea incet,incet.Vravo voua mamicilor care preparati natural alimente pentru familiile voastre.Sinteti minunate,prelungiti viata romanilor.Multa sanatate va doreste o mamica si bunica care cauta ca si voi sa prepare pentru familie la fel ca si voi tot natural.Va iubesc Letitia Bucataru.Sa aveti zile frumoase cu sanatate!
    Letitia Bucataru

  7. Buna, aș dori să mi spui daca mărul se curata de coaja sau nu.Urmeaza sa fac rețetă chiar azi, mi a starnit curiozitatea acest gem fara zahar.

  8. Buna ! Ma bucur ca am găsit aceasta rețeta . Chiar azi am primit un pepene galben și mai am in frigider și afine , piersici și extra o găleata mare de mure și nu știu ce sa fac cu ele bineînțeles tot fără zahăr . Ai vreo rețeta in acest sens ?

    1. Buna, multumesc mult pentru feedback! Pentru mure iti las un sirop presat la rece (poti face si cu afine exact la fel, sau orice fruct doresti): https://www.retetelemeledragi.com/2014/09/sirop-de-mure-cu-menta-la-rece.html/
      Sau poti face gem fara zahar, tot din orice fruct doresti. Iti mai las doua retete, in care inlocuiesti zmeura cu ce fruct vrei tu: https://www.retetelemeledragi.com/2016/07/gem-de-zmeura-fara-zahar.html/
      https://www.retetelemeledragi.com/2018/07/gem-de-zmeura-cu-banane-fara-zahar.html/

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: