Muraturi asortate la borcan pentru iarna

share on:
muraturi asortate la borcan

In copilarie si adolescenta nu pot sa spun ca m-am omorat dupa muraturi asortate la borcan. Le aveam mereu la indemana, dar nu pot spune ca am fost mare fan. Foarte rar, spre deloc mancam muraturi asortate la borcan iarna. Desi mi s-au tot oferit de-a lungul anilor, le-am refuzat. Pur si simplu nu reuseam sa le inghit!

Asa se face ca au disparut aproape de tot din bucataria mea. La fel s-au rarit mult si ofertele de a primi „macar un borcan” cu muraturi. Insa, ironia sortii, acum am mare nevoie de probiotice pentru a-mi restabili flora intestinala si, vrand-nevrand, iau in calcul muraturile. Neaparat murate in sare, nu in otet!

Tot ca o ironie a sortii, a fost nevoie sa citesc si sa analizez concluziile unui numar mare de medici si nutrotionisti ca sa ajung si eu sa accept ceea ce refuzasem cu incapatanare: muraturile asortate sunt foarte bune. Sanatoase! Contin probiotice, la fel ca iaurtul, de care avem cu totii mare nevoie. Cu doua conditii: moderatie si muraturi facute in sare.

De-a lungul vietii flora intestinala sufera unele dezechilibre (disbioza), ceea ce creeaza un teren propice diferitelor afectiuni. Sanatatea acestei flore este, se pare, conform celor mai recente descoperiri medicale, foarte strans legata de imunitate. Si de aici stiti si voi povestea.

Intorcandu-ma la borcanul meu cu muraturi asortate, m-am apucat si eu sa le prepar, in cantitati mici, ce-i drept. Evident ca voi mai si primi destul de multe, cam tot ce-mi trece mie prin cap: trebuie doar sa spun si muraturile se vor face. Special pentru mine!

Recunosc ca mi-a fost destul de greu sa-mi accept incapatanarea de a nu le vrea pe masa atatia ani. Si mi-a luat atata timp sa decopar ca roata e rotunda, stiti vorba ‘ceea. Insa mi-am recunoscut obstinatia, atat fata de mine (cel mai greu de facut) cat si fata de cei dragi. Pana la urma, totul se termina cu bine si uite-asa, va arat si eu ce-am mai lucrat in ultima vreme.

Eu una fac muraturi asortate in cantitati mici de tot, le tin la indemana si le consum imediat ce sunt gata. Tot aceasta tehnica imi permite si sa le rotesc des. Nu apuc sa ma plictisesc de ele. Un borcan din acesta il dam gata intr-o saptamana: ba le mancam ca atare, sub forma de salata de muraturi asortate, ba le mai folosesc in salate de tot felul, etc. Pentru cantitatile mai mari, am deja la ce usa sa bat!

Reteta Muraturi asortate la borcan

mmuraturi asortate la borcan 1

Muraturi asortate la borcan

  • varza rosie
  • hrean
  • morcovi
  • conopida
  • gogosari
  • telipa tije si frunze
  • apa
  • sare
  • boabe de piper
  • boabe de mustar
  • crengute de cimbru
  • catei de usturoi
  • 1 foaie mica dafin

Mod de preparare Muraturi asortate la borcan:

  1. Legumele se spala, se curata de coaja/cotoare/seminte si se taie dupa plac (eu am taiat varza fasii subtiri, morcovul – rondele, gogosarii – feliute, usturoiul-rondele, conopida–buchetele mici, hreanul–dat pe razatoare, telina–bucatele)
  2. Se masoara apa de care avem nevoie: borcanele se vor umple cu apa, apoi varsam apa intr-un vas incapator
  3. Se adauga sare in apa (1 lingura cu varf sare neiodata la 1 l apa) si se infierbanta totul pe foc, amestecand din cand in cand, sa se dizolve sarea; saramura obtinuta se lasa la racorit
  4. Se sterilizeaza borcanele (20-25 min in cuptor)
  5. Legumele (cu exceptia tijelor de telina) se asaza in straturi in borcane , asezand printre straturi si hrean ras, usturoi, cimbru, boabe de piper si mustar
  6. La final se fixeaza legumele cu tije de telina si cateva frunze de telina (astfel incat legumele sa stea bine presate, sa nu se ridice)
  7. Se toarna saramura calduta peste legume
  8. Se pune capacul si se lasa cateva zile la temperatura camerei (eu am lasat 1 saptamana, cand nu a fost prea cald), apoi se transfera borcanele in camara
  9. Saramura va incepe sa se tulbure, semn ca a inceput procesul de fermentatie, insa se va limpezi in 2-3 saptamani.
  10. Conopida va capata o culoare usor rozalie datorita verzei rosii (lucru care mie imi place foarte mult)

Extrasfat: –folositi neaparat sare neiodata, de ocna; in caz contrat, legumele se vor inmuia si nu vor tine peste iarna

-acelasi rol de mentinere a legumelor tari il are si hreanul

Daca va place aceasta reteta, Muraturi asortate la borcan, nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

9 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: