placinta de post cu ciuperci 1

Placinta de post cu ciuperci la cuptor

Placinta de post cu ciuperci e una dintre preferatele mele! Nu o pregatesc eu foarte des, dar cand reusesc sa-mi fac timp si pentru ea, sunt fericita ca un copil. Daca stau sa ma gandesc, nici macar nu e pretentioasa, nu dureaza mult, dar…exista mereu un „dar”.

Unul dintre aceste „dar-uri” rezida in faptul ca o asemenea placinta de post cu ciuperci iese destul de mare pentru noi noi. De fapt, mai mult mananc eu, pentru ca nu-mi vine sa mai mananc si altceva atunci cand o stiu in zona. Insa i-am gasit si acestei „probleme” leac: portionez placinta, o inchid bine in pungute cu fermoar si le congelez. Asa ma pot bucura de minunatia asta pe o perioada mai intinsa de timp!

Ca iubesc ciupercile cred ca stiti cu totii! Desi nu ma incumet sa le culeg singura din padure (nu le cunosc si nici nu risc), ma descurc de minune sa le transform in delicii de tot felul pe cele cumparate din marketuri. Astfel, am sufletul impacat si nu le inghit cu noduri.

La placinta asta uneori fac eu foile (dupa reteta de aici), pe care le intind cu ajutorul masinii de taietei (trec aluatul prin rolele intinzatoare). Alteori cumpar foile de placinta gata facute si totul merge mult mai repede.

In privinta umpluturii, nu e nimic sofisticat: ciuperci proaspete sau din conserva, taiate dupa plac, asezonate cu condimentele preferate, putina ceapa si ce va mai place voua, puuutin sotate si cam asta e tot. Daca vreti sa le adaugati verdeturi e foarte bine, daca nu, merge si asa. Eu am adaugat doar cateva fire de patrunjel tocat.

Pe langa asta, am pus si pudra de turmeric . Sunt in faza aceea in care pun turmeric in aproape tot ce prind!Glumesc, dar un sambure de rationament tot exista: turmericul este un excelent antiinflamator intestinal, asa ca il am mereu la indemana.

In plus, eu am mai pus si vreo 2 catei mici de usturoi romanesc–il uram in copilarie, il iubesc acum. Clar, corpul meu are alte nevoi nutritionale si il cere insistent. Apropos, stiati ca mirosul de usturoi discret de usturoi adaugat mancarii starneste apetitul si „invita” la masa?

placinta de post cu ciuperci preparare 1JPG

Placinta de post cu ciuperci

  • 1 pachet foi de placinta
  • 750 grame ciuperci proaspete (eu am folosit champignon)
  • 1 ceapa medie
  • 2-3 catei usturoi
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 lingura ulei + ulei pt. uns foile si tava de copt (rotunda din sticla termorezistenta cu diametrul de 25 cm)
  • sare (piper dupa gust)
  • cateva fire patrunjel tocat

Mod de preparare Placinta de post cu ciuperci:

  1. Se pregateste umplutura, astfel: ciupercile se taie in bucati, dupa plac; ceapa se curata si se taie marunt. Se incinge 1 lingura ulei in tigaie, se adauga ceapa, iar cand aceasta devine translucida, se adauga ciupercile si condimentele alese. Se lasa legumele pe foc pana cand se inmoaie, amestecand din cand in cand. La final se adauga sare, piper si usturoiul tocat. Se lasa compozitia la racorit, pana ajunge la temperatura camerei
  2. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  3. Se unge tava de placinta cu ptuin ulei
  4. Foile de placinta se desfac din pachet, se ung cu putin ulei (cu ajutorul pensulei) cate 2-3 foi, iar restul de foi din pachet se acopera repede cu o folie, sa nu s eusuce
  5. Pe lungul acestor foi unse cu ulei se repartizeaza cateva linguri umplutura de ciuperci; se ruleaza cat mai strans posibil, formandu-se un sul. Imediat, acest sul se ruleaza imediat sub forma de melc si se asaza in centrul tavii pregatite dinainte
  6. Se procedeaza la fel si cu restul foilor de placinta si umplutura de ciuperci, cu precizarea ca sulurile obtinute se asaza in tava in continuarea melcului initial; la final se va obtine o placinta rulata
  7. Se unge placinta intreaga cu putin ulei si se introduce in cuptorul preincalzit.
  8. Placinta de post cu ciuperci se coace la 180-190 grade, pana cand se rumeneste frumos.
  9. Se lasa la racit in tava,dupa care se portioneaza cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit.
  10. Placinta de post cu ciuperci se serveste calda, ca fel principal, ori rece, pe post de aperitiv.

placinta de post cu ciuperci preparareJPG

Daca va place aceasta reteta, Placinta de post cu ciuperci, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

10 comentarii

  1. Buna sa-ti fie ziua, Dia draga 🙂
    Sunt, si eu, fan ciuperci, gatite in toate felurile si chiar crude in salate diverse; f mult imi place reteta ta, e tocmai pe sufletul meu, asa ca dupa ce termin aici, plec dupa ciuperci (am, mereu, o cutie-doua, dar vreau proaspete, sa muncesc putin :)…) si trec la placintarit; chiar ma gandeam ce sa pun pe foc, merci pt idee! Fac, relativ des, salata de ciuperci cu pui, castraveti murati si maioneza, ca gustarica 🙂 Si pun usturoi si muuult verde – patrunjel si marar. Stii cum sunt eu cu astea doua? daca nu le am in frigider, parca NU am ce manca! Si-mi place mult ca pui turmeric, sunt si eu intr-o faza in care il pun in aproape orice:)
    W-end bucuros, cu bine, papa,
    Vivi__

    • Draga mea Vivi! Ce mult ma bucur ca ti-ai facut timp sa treci pe aici si te incanta placinta mea! In privinta verdeturilor, si eu sunt la fel: intru in criza de verde 😉 Eu nuc cunosc ciupercile, asa ca nu ma incumet sa mi le culeg singura..insa ma descurc binisor cu ce gasesc in comert.
      Weekend placut si tie!
      Te imbratisez!

    • Fantastică, îmi plac mult plăcintele cu ciuperci dar timpul nu-mi lasă loc pentru pofte. Totuși în ultima vreme am fost nevoită să gătesc mai des și am încercat plăcinta cu ciuperci care a ieșit minunat, umând indicațiile dumneavoastră.

  2. Vaai, Dia draga, e deja un fel de ‘tic’ sa intru aici in fiecare zi, doresc sa explorez intregul blog, daca imi dai voie 🙂 Inca n-am trecut pe la dulciuri, e ‘periculos’, dar imi place mult sa fac bunatati la cuptor 🙂
    Duminica frumoasa,
    Cu drag, Vivi___

    • Ma bucur tare mult, draga Vivi, atat pentru ca-ti plac bunatatile la cuptor (si mie imi plac mult), dar mai ales pt. ca ai ales sa rasfoiesti blogul meu. Ma onoreaza!
      Cu drag, Dia

  3. Buna dimi,
    uite imi fac turul printre bunatatile tale, ca am gasit deschis 🙂
    Dia draga, n-am facut placinta pt ca n-am gasit ciuperci!!!??? Si pornisem cu-n avanttt! Voiam, oricum, sa fac ceva CU ciuperci – o tocanita, o ciulama, sa mearga cu mamaliguta – dar ideea ta de placinta m-a cucerit 🙂
    Dar… omul propune, Dzeu dispune!
    Uite, sunt in ceata cu pozele: arati ‘la alegere’ punerea umpluturii pe foaie, o fashie pe lung si apoi, pe toata foaia? Si te intreb, asa, de dragul ‘conversatiei’ (virtuale), esti de acord sa ung foile cu unt – imi place asa, nu vreau de post – si merge bine si cu foile si cu ciupercile, ce zici tu?
    Sa-ti fie bine si toate bune,
    Cu drag, papa,

    Vivi___

    • Da, sigur…foile se pot unge si cu unt topit (e chiar mai gustos). Insa eu am ales varianta uleiului din 2 motive: sa fie ok si pentru vegani, si 2. in ceea ce ma priveste, o vreme trebuie sa elimin toate lactatele din alimentatia mea, datorita unei alergii. O voi depasi, dar dureaza.
      P.S. In poza aceea am intins umplutura doar de dragul pozei, sa se vada cam cum arata, mai clar. Dar poti pune si pe toata foaia, nu strica feng shui-ul final 😉
      Cu drag!
      Dia

  4. Buna seara ! Tocmai am terminat de facut si am gustat placinta facuta dupa reteta dumneavoastra. Personal cred ca era mai buna daca nu puneam turmeric deloc sau foarte putin (un varf de cutit, o lingurita e mult) deoarece a iesit foarte picanta, practic gustul de ciuperci nici nu se mai simte. In rest se face usor si poate fi solutia pentru o cina. Multumesc !

    • Buna seara! Ma bucur ca v-ati facut timp sa-mi scrieti! Cred ca depinde de gusturi, noua ne place milt turmericul si chiar asa si consumam, cum am scris reteta. Noi nu il.folosim doar pe tru culoare, ci si pentru efectul sau antiiflamator intestinal. Actioneaza si ca un antibiotic natural, cantitatea si motivul folosirii nu este intamplatoare…dar fiecare dupa gusturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.