Salata cu taietei de orez unicorn

share on:
salata cu taietei de orez unicorn

Salata cu taietei de orez unicorn a cucerit internetul! Sau, ca sa fiu mai exacta, doar taieteii unicorn au facut asta. Iar „garnitura” e dupa placul inimii: in cazul meu, cu muuulte legume colorate!

De ce se numesc taietei unicorn? Simplu: datorita culorilor frumoase si vibrante, in degrade, care fac orice farfurie mult mai atractiva si eleganta. Discutam aici de niste simpli taietei de orez, pe care-i gasiti cam la orice supermarket, de cateva ingrediente super simple, cateva minute la dispozitie si …o bagheta fermecata sa faceti magie! Glumesc in privinta baghetei, insa magie sigur veti face. Dar cu ajutorul chimiei!

Eu recunosc ca am fost foarte atrasa de ideea jocului cu salata cu taietei de orez unicorn. Planuiesc acest lucru de foarte mult timp, insa abia acum reusesc sa va arat si voua minunea. Si se preteaza atat de bine lucrului cu copiii! Fie ca va jucati impreuna in propria bucatarie, fie ca discutati la atelierele de gatit, asa le puteti arata practic cum se fac culorile naturale si cum le putem transforma dintr-una in alta.

Reteta e foarte simpla: de fapt, nici nu cred ca este vorba de o reteta aici. Mai degraba povestim despre un mod de „vopsire” a clasicilor taietei de orez (puteti folosi si taietei din fasole mung, transparenti, care se vor colora si mai spectaculos) si servirea lor in diferite combinatii, dupa preferintele voastre.

Intai se face culoarea de baza, albastra, ce se obtine din banala varza rosie. In aceasta culoare (fierbinte) se lasa taieteii la inmuiat cateva minute (cu cat ii lasati mai mult, cu atat se vor colora mai intans in albastru-bleu). Nu mai mult de 10 min, totusi. Se scurg taieteii frumosi si se asaza pe platou. Ei bine, aici intervine magia: picurati cateva picaturi de lamaie in locurile unde doriti sa obtineti degradeul si vedeti cum imediat chimia isi face efectul: culoarea se va schimba intr-un roz splendid! Atentie sa nu picurati prea multa lamaie: aceasta se intinde repede peste taietei si ii transforma pe toti in roz, iar eu banuiesc ca doriti sa-i pastrati degrade, nu?

De aici, totul e foarte simplu: adaugati pe platou/bol tot ce doriti sa acompanieze frumosii taietei unicorn: dupa cum se vede, eu am ales naut, avocado, morcov, ardei gras, rosii cherry si busuioc proaspat din curte. Dressingul este unul simplu din lamaie, ulei de masline extravirgin si sare, pe care l-am adus separat la masa. Aaaa, si cateva seminte de susan si negrilica, de dragul constrastului! Nu-i asa ca e cea mai frumoasa Salata cu taietei de orez unicorn?

Reteta Salata cu taietei de orez unicorn

Salata cu taietei de orez unicorn

  • 1/2 varza rosie
  • 1/4 lingurita bicarbonat
  • zeama de lamaie dupa gust
  • sare (piper dupa gust)
  • 1/2 avocado bine copt
  • rosii cherry
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei gras
  • busuioc proaspat
  • 50 grame naut fiert in apa cu sare
  • 1/2 pachet taietei de orez
  • 1,5 l apa

Mod de preparare Salata cu taietei de orez unicorn:

salata cu taietei de orez unicorn 1

  1. Varza se taie bucati si se pune la fiert in apa cu sare; nu este nevoie sa se inmoaie bine, ca pentru mancare, ci doar sa dea in cateva clocote, ca sa-si lase pigmentul puternic violet
  2. Se scurge apa colorata intr-un alt vas, se infierbanta din nou; se adauga sarea si bicarbonatul: in acest moment apa isi va schimba culoarea, din violet in albastru intens.
  3. Se adauga taieteii de orez si se lasa la infuzat (trebuie sa fie bine acoperiti de apa, eventual se pune si capacul, pentru mentinerea caldurii–apa fierbinte inmoaie bine taieteii)
  4. Intre timp se curata si se taie legumele
  5. Avocado se taie in jumatate pe lung si se va desface in doua jumatati–se foloseste jumatatea fara sambure, astfel incat cealalta sa poata fi folosita mai tarziu (cititi aici cum se pastreaza avocado taiat ca sa nu oxideze)
  6. Jumatatea pastrata pentru salata cu taietei de orez unicorn se stropeste cu zeama de lamaie, se decojeste, se taie felii subtiri si se asaza intr-un rand subtire de-a lungul unui tocator. Pornind dintr-unul din capete, se ruleaza cu grija spre interior, ca un melc. La final se obtine un trandafiras din avocado, care se lasa separat pana in momentul utilizarii
  7. taieteii de orez se scurg bine: veti observa ca ei sunt albastri acum. Se asaza taieteii calzi pe platou. In jurul lor se asaza imediat legumele si nautul
  8. Se stropesc taieteii cu cateva picaturi de lamaie exact in locurile in care doriti sa apara degradeul: culoarea se va schimba instantaneu in roz minunat!
  9. Salata cu taietei de orez unicorn se decoreaza cu susan, negrilica si busuioc si se serveste alaturi de un dressing simplu, preparat in prealabil (eu prefer sa pun intr-un borcanel uleiul, sarea, zeama de lamaie si putin piper si inchid ermetic; in momentul servirii, agit bine borcanelul si obtin o emulsie excelenta–dressingul pentru salata). Gasiti aici si alte idei de preparare a salatei perfecte si doua dressinguri simple! este vorba de un infografic gratuit. Voi il puteti descarca gratuit, il puteti printa si utiliza ori de cate ori aveti nevoie. Ba chiar il puteti fixa pe usa frigiderului, sa-l aveti la indemana!De asemenea, il puteti folosi ca material didactic, pentru cei mici si nu numai.

Salata cu taietei de orez unicorn se poate servi si in varianta dulce, daca, in loc de sare adaugati zahar in colorant, iar apoi aromatizati si serviti cum doriti (o idee ar fi cu lapte de cocos). Mai jos vedeti bolul meu cu taietei unicorn pe care i-am aromatizat apoi cu apa de trandafiri, si carora le-am adaugat apoi lapte de cocos caldut.

salata cu taietei de orez unicorn 2

Daca va place reteta mea,Salata cu taietei de orez unicorn:, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

 

 

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: