Gogosari murati in saramura fara otet

share on:
Gogosari murati in saramura fara otet

V-am povestit ca m-am apucat serios sa pun muraturi asortate! Azi a venit randul acestor gogosari murati in saramura fara otet! Acum e timpul lor si, sincera sa fiu, de mult planuiesc sa-i pregatesc. Si vedeam cu ochii mintii borcanul meu frumos colorat in rosu si alb, numai bun pentru Craciun!

Eu una fac muraturi  in cantitati mici de tot, le tin la indemana si le consum imediat ce sunt gata. Tot aceasta tehnica imi permite si sa le rotesc des. Nu apuc sa ma plictisesc de ele. Un borcan din acesta il dam gata intr-o saptamana: ba le mancam ca atare, sub forma de salata de muraturi asortate, ba le mai folosesc in salate de tot felul, etc.

Recunosc cu mana pe inima ca-mi place sa-mi alint borcanele cu conservareli de toamna. Si nu numai borcanele, ci si ochiul: asa ajung sa ma joc cu culorile legumelor proaspete, pe care le conserv in saramura simpla. Nu in otet, desi sunt foarte gustoase si acelea!

De ce am ales saramura? Pentru ca muraturile in saramura contin o cantitate insemnata de probiotice. De acestea avem mare nevoie pentru refacerea coloniilor de bacterii sanatoase din flora intestinala (care duce la o buna functionare a digestiei, ce, in lumina ultimelor studii din domeniul medical, pare strans legata de imunitate).

De ce este nevoie de o intretinere constanta a florei intestinale? De ce nu isi vede ea de treaba si de viata, odata ce a fost initial, implantata? Pai, simplu: deoarece pe parcursul vietii, ea are de suferit destul de mult de pe urma stilului nostru de viata, conditiilor de mediu, stres, starea noastra psihica, etc. Ca urmare, flora intestinala, fiind foarte receptiva la toti acesti stimuli, se imbolnaveste si moare. Acest lucru duce la dezechilibre, disfunctii (disbioza) care, mai tarziu, se traduc in diferite afectiuni medicale.

Cum cei mai multi dintre noi sufera de disbioza intestinala, mai mult sau mai putin evidenta, avem nevoie de un aport cat mai mare de probiotice. Acestea se pot lua si sub forma de comprimate, dar se gasesc si in mod natural in muraturi pregatite in saramura, iaurturi, chefir, etc.

Borcanele mele cu gogosari murati in saramura fara otet stau acum cuminti in camara, asteptand vremea rece. Dar voi aveti timp destul zilele acestea sa-i puneti si voi la murat. Probabil ca deja ati pus cateva borcane cu gogosari, dar in otet. Ei bine, zic eu ca nu strica sa le puneti alaturi si niste borcanele cu gogosari in saramura simpla.

Cei in otet se vor mura mai repede, in timp ce restul vor mai avea nevoie de timp pana sa fermenteze. Dar nu-i bai mare, asa-i?

Reteta Gogosari murati in saramura fara otet

Gogosari murati in saramura fara otet 1

Gogosari murati in saramura fara otet

  • 2 kg gogosari
  • 2 radacina hrean
  • 1 radacina telina mica
  • apa
  • sare neiodata
  • boabe de mustar (negru, in cazul meu)
  • boabe de piper
  • tije telina/marar

Mod de preparare Gogosari murati in saramura fara otet:

  1. Gogosarii se spala bine, se taie in jumatati, se curata de seminte si cotoare, dupa care se taie in bucati mari
  2. Hreanul se curata, se taie feliute subtiri, iar acestea se decupeaza cu un cutter inimioara (optional); daca va grabiti, puteti taia hreanul in tije
  3. Telina se curata de coaja, se taie rondele subtiri, iar apoi se decupeaza cu un cutter fulg de nea (optional); daca va grabiti, telina poate fi lasata rondele, sau jumatati
  4. Se masoara apa de care avem nevoie: borcanele se vor umple cu apa, apoi varsam apa intr-un vas incapator
  5. Se sterilizeaza borcanele (20-25 min in cuptor) si se pastreaza la cald
  6. Se adauga sare in apa (1 lingura cu varf sare neiodata la 1 l apa) si se infierbanta totul pe foc, amestecand din cand in cand, sa se dizolve sarea; saramura obtinuta se lasa la racorit
  7. Gogosarii se asaza in borcane, indesandu-i putin, ca sa intre cat mai multi; printre ei se intercaleaza hrean, telina, boabe de mustar si piper
  8. La final se fixeaza legumele cu tije de telina si cateva frunze de telina/marar (astfel incat legumele sa stea bine presate, sa nu se ridice)
  9. Se toarna saramura calduta peste legume
  10. Se pune capacul si se lasa cateva zile la temperatura camerei (eu am lasat 1 saptamana, cand nu a fost prea cald), apoi se transfera borcanele in camara
  11. Saramura va incepe sa se tulbure, semn ca a inceput procesul de fermentatie, insa se va limpezi in 2-3 saptamani.

Extrasfat: –folositi neaparat sare neiodata, de ocna; in caz contrat, legumele se vor inmuia si nu vor tine peste iarna

-acelasi rol de mentinere a legumelor tari il are si hreanul

Daca va place aceasta reteta, Gogosari murati in saramura fara otet, nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

 

 

15 Comments

  1. Anul asta o sa pun si eu, sotul meu are un ulcer gastro-duodenal si nu-i sufera gogosarii in otet.
    Multumim pentru reteta! ?

  2. Foarte interesant. Voi pune. Imi place addendo-ul despre probiotice, s-a dovedit ca flora intestinala are un rol major menținerea starii de sănătate generala si mai ales a imunității, deci hai sa facem tot posibilul sa fim sănătoși-mai ales in sezonul gripei si virozelor…
    Multumim.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: