Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric

share on:
supa de dovleac cu ghimbir si turmeric 0

Am ramas datoare cu reteta de Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric promisa saptamana trecuta. Timpul tot mai scurt, oboseala tot mai mare (fizica si psihica), plus multele drumuri lungi cu masina m-au tinut departe de tot ce inseamna calculator si blog.

Simtind ca mult nu mai pot s-o duc asa, am luat o mica pauza, iar plecarea din tara din weekendul ce tocmai s-a incheiat, a venit cum nu se poate mai bine. Da, oboseala fizica nu s-a diminuat cine stie ce, dar la nivel mental am reusit sa ma linsistesc mult. Am plecat foarte conectata la tot ce se intampla in jurul meu, iar apasarea din atmosfera ma cuprinsese atat de tare, incat nu mi-a venit sa cred!

Eram deja de vreme buna pe drum, aproape de granita, iar eu tot nu reusisem sa ma desprind de gandurile de zi cu zi! „Asta nu e bine!” mi-am soptit in barba si mi-am imaginat ca granita este o bariera, un zid in spatele caruia sa-mi las grijile, temerile, supararile, tensiunile…si cam tot ce era negativ. Metoda a functionat foarte bine: privind in oglinda retrovizoare si vazand cu ne avantam spre alte zari, simteam cum ma cuprinde linistea. Am reusit sa zambesc si din acel moment am stiut ca sunt pe drumul cel bun.

Am fost conectata in permanenta la internet, dar doar la minima rezistenta, sa-i spun asa. Laptopul, omniprezent in bagajele noastre, a ramas nedesfacut. De foarte putine ori am mai patit asa ceva, sa nu simt nevoia sa-i ridic capacul si sa ma apuce clapaceala! Cred ca as fi putut foarte bine sa-l las acasa, nu i-am simtit lipsa. Si chiar mi-a prins foarte bine pauza asta, mai ales pauza de facebook (probabil ati observat si voi ca mi-am redus prezenta in acest spatiu virtual). Cel mai bine tot aici ma simt, in casuta mea virtuala linistita si calma, unde va astept si pe voi cu tot dragul! Dar asta stiti deja, nu-i asa?

Iarasi m-am intins la vorba si am cam uitat de Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric care face obiectul postarii de azi! Intentia mea era sa v-o aduc in atentie inainte de Halloweenul cel hulit de adulti (ca e sarbatoare imprumutata si…etc), dar atat de iubit de copii (pe care-i distreaza si-i amuza toata agitatia asta colorata din jurul dovlecilor portocalii). Cum nu m-am mobilizat in timp util (si ati citit mai sus de ce), mi-am dat seama ca azi e o zi perfecta pentru asa ceva!

Perfecta nu doar pentru ca vine intr-un nou inceput de saptamana (pe care eu il privesc mereu cu optimism), ci pentru ca azi a fost o veritabila zi de iarna la noi. Cu zapada destul de multa, ninsoare, vifor si toate cele. Asadar, ce alt moment mai bun pentru a savura o supa densa, cremoasa, colorata si aromata?

Din nou, revenind la Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric, eu am pregatit-o cu putin vin alb demisec. Si nu trebuie sa va ingrijorati: alcoolul se evapora imediat cand este preparat termic, ramane doar o savoare subtila. Daca nu vreti si nu vreti sa-l folositi sub niciun chip, atunci mariti cantitatea de supa de legume. Doar ca nu va mai avea acel „ceva”. Va iesi tot gustoasa, asta garantez!

Nu veti avea nevoie de prea multe ingrediente: Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric este excelenta cu doar cateva legume de toamna, pe care le gasiti si la magazinul din colt! Haideti sa vedeti reteta!

Reteta Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric

supa de dovleac cu ghimbir si turmeric

Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric

  • 1 dovleac mic (aprox 1 kg)
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi
  • 1 l supa legume
  • 75 ml vin alb demisec
  • 2-3 catei usturoi
  • sare (piper dupa gust)
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lingurita ghimbir ras fin
  • 1/2 lingurita turmeric pudra
  • seminte de dovleac si negrilica pentru decor

Mod de preparare Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric:

  1. Se curata dovleacul de coaja, se taie in doua pe lungime, se scot semintele, iar apoi se taie cuburi; se lasa deoparte pana in momentul utilizarii
  2. Ceapa se curata si s etoaca marunt
  3. Morcovii se curata de coaja si se taie rondele
  4. Usturoiul se curata de cojite
  5. Se incinge uleiul intr-un vas incapator
  6. Se adauga ceapa si se amesteca usor, sa nu se arda; se lasa pe foc pana cand devine transparenta
  7. Se adauga turmericul (acesta se dizolva mai bine in grasimi, desi se poate utiliza si ca atare; daca, insa, se dizolva in grasime, devine mult mai intens ca savoare si culoare)
  8. Se Adauga morcovii si se soteaza usor (1-2 minute)
  9. Se toarna vinul si se adauga dovleacul cuburi
  10. Se pune capacul si se lasa pe foc 2-3 minute, dupa care se toarna supa de legume si se adauga usturoiul
  11. Se lasa la fiert (foc mediu), pana cand legumele sunt moi
  12. Se lasa 5 min la racorit,
  13. Se adauga ghimbirul ras fin, dupa care supa de dovleac se paseaza bine in blender, sau cu ajutorul mixerului vertical (eu prefer blenderul, deoarece asa obtin cea mai cremoasa consistenta)
  14. Supa de dovleac cu ghimbir si turmeric este gata si se serveste fierbinte, decorata cu seminte de dovleac si negrilica.

Daca va place reteta mea,Supa de dovleac cu ghimbir si turmeri, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

7 Comments

  1. E interesanta teteta, o fac chiar acum. Sora mea mai pune la final si lapte de cocos. Sper sa mi iasa. Multumesc! ?

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: