pizza retete vegane

Placinte cu varza la tigaie (de post)

placinte cu varza la tigaie

Desi iubesc varza si, desi aceasta este o reteta foarte simpla si arhi-cunoscuta, placinte cu varza la tigaie n-am mai pregatit pana acum. Si nici n-am mai mancat! Auzisem eu de  bunatatea placintelor acestora simple si traditionale, dar inca nu le incercasm. Imi era, totusi, clar ca n-avea ce sa fie rau, pana la urma: varza dulce o stiam de mult (e printre preferatele mele), iar aluatul de placinta…asemenea.

Desi de multe ori mi-am pus in cap sa fac placinte cu varza la tigaie, sau varza a la Cluj (o alta iubire de-a mea din studentie), n-am avut prea multi sorti de izbanda. Si asta pentru ca sotul meu nu prea e fan astfel de idei. Asa ca nu l-am supus la cazne inutile.

Dar stiti voi cum se spune: „Ai grija cu ce-ti doresti…ca s-ar putea sa se indeplineasca!” Asa si cu mine: aveam in casa o varza maaare si frumoasa, primita in dar cu cateva zile in urma. Timp de gatit, mai deloc, asa ca aici a intrat in scena slow cookerul (cunoscut sub numele de Crock Pot). Am indesat in Crock Pot o parte din varza, (tocata la cutit, ca robotul de bucatarie si-a dat obstescul sfarsit), cateva alte ingrediente, am intors butonul si mi-am vazut de ale mele. Separat, am pus la treaba si masina de paine, sa faca un aluat bun si pufos.

Aveam in intentie sa fac pita greceasca mai spre seara, pentru baieti si sa le-o servesc la cina, alaturi de un tzatziki cu avocado. 

Intr-un final, cina noastra s-a impartit in trei, dupa cum urmeaza: o ultima portie de ghiveci de legume pentru sot, pita greceasca cu tzatziki-ul de mai sus pentru junior…si mi-am facut si eu damblaua de ultim moment: Placinte cu varza la tigaie!

N-are rost sa va mai spun cat de incantata am fost si ce mult mi-au placut placintelele astea! Puteam sa le coc si-n cuptor, dar au fost mai rapide la tigaie. Iar data viitoare cand voi mai avea in plan pita greceasca, ori alte placintele sarate de tot felul (puteti sa le umpleti si cu cartofi, branza simpla sau cu marar, ciuperci, legume asortate, spanac si branza, etc.), voi avea grija sa strecor macar cateva cu varza. Asa, pentru sufletul meu!

Reteta Placinte cu varza la tigaie

placinte cu varza la tigaie 1

Placinte cu varza la tigaie (de post)

  • Pentru aluat:
  • 275 ml apa calduta
  • 20 grame drojdie proaspata (sau 7 grame drojdie uscata)
  • 450 grame faina +faina pentru masa de lucru
  • 10 grame sare
  • 2 lingurite ulei masline
  • Pentru umplutura de varza:
  • Crock Pot:
  • 1/2 varza mai mare
  • 2 ardei grasi
  • 1 ceapa
  • 2-3 rosii bine coapte
  • sare (piper dupa gust)
  • cateva crengute cimbru verde sau marar
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare Umplutura de varza pentru Placinte cu varza la tigaie:

  1. Se taie varza in fasii si se amesteca usor cu sare
  2. Se asaza varza in vasul Crock Pot-ului
  3. Se curata ceapa si se taie marunt; se adauga peste varza
  4. Se curata ardeii grasi de cotoare si samburi  si se taie cuburi; se adauga in vasul cu varza
  5. Se spala rosiile si se taie cuburi; se adauga in vasul de mai sus.
  6. Se asaza capacul din sticla termorezistenta pe vasul de ceramica si se porneste Crock Pot-ul pe pozitia „high”
  7. Se lasa varza sa se gateasca in sucul propriu, amestecandu-se din cand in cand.
  8. cand legumele au ajuns la consistenta al dente, se adauga uleiul, verdeata aleasa tocata si piperul.
  9. Se omogenizeaza si se opreste Crock Pot-ul.
  10. Umplutura de varza se lasa la racit.

Mod de preparare Aluat pentru Placinte cu varza la tigaie:

  1. Drojdia se dizolva in 50 ml apa calduta (din cantitatea prevazuta in reteta) si se lasa deoparte 10 min (daca folositi drojdie uscata, nu mai este nevoie de acest pas)
  2. Intr-un bol incapator se adauga toate ingredientele din reteta, inclusiv drojdia dizolvata ca mai sus (nu prea conteaza ordinea in care adaugati ingredientele)
  3. Se framanta un aluat elastic si se lasa la dospit intr-un loc ferit de curenti si caldut, pana isi dubleaza volumul

Mod de preparare  Placinte cu varza la tigaie:

  1. Se rastoarna aluatul dospit pe masa de lucru infainata, se imparte in 8 bucati egale (cel mai simplu mod este sa rulati aluatul sub forma de sul, il taiati in jumatate, iar apoi impartiti fiecare jumatate in parti egale)
  2. Se formeaza bile din aceste 8 bucati obtinute
  3. Fiecare bila se intinde cu sucitorul pe suprafata bine presarata cu faina
  4. Se repartizeaza umplutura de varza rece in fiecare cerc de aluat astfel format, dupa care acestea se inchid sub forma de semiluna (coltunasi), iar marginile se preseaza foarte bine, sa nu se desfaca (evelntual se umezeste putin aluatul inainte de sigilare, pentru un rezultat sigur)
  5. Se vor obtine astfel 8 coltunasi (Placinte cu varza) care se coc , pe ambele parti, intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei.
  6. Acum putem spune ca aceste Placinte cu varza la tigaie sunt gata si se servesc imediat, calde, ca atare, ori alaturi de putin iaurt, ori smantana (eu le-am preferat simple)

placinte cu varza la tigaie preparare

Daca va place reteta mea, Placinte cu varza la tigaie , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

 

S-ar putea să-ți placă și...

6 comentarii

  1. Iulia spune:

    Foarte foarte bune! Mulțumesc mult pentru idee!

  2. CIOCEA DORINA spune:

    Si gustoase si aspectuoase! Felicitari!

  3. sanda spune:

    Woowww ce reteta faina. Cate ore sa las pe High ?Vreau sa fac. Multumesc.

    1. Multumeeesc! Sa stii ca nu m-am uitat la ceas, cred ca au fost vreo 3…eu mi-am vazut de treburi si mai veneam din cand in cand la vas, sa vad cum „se simte” varza mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.