Salata festiva de paste cu rosii si merisoare

share on:
salata festiva de paste cu rosii si merisoare

Salata festiva de paste cu rosii si merisoare pe care v-o aduc astazi in atentie este, in realitate, foarte simpla, rapida si usoara. Doar aranjarea pe farfurie este ceva mai deosebita, un mic twist si un joc de culori face minuni!

Dupa consultarea Retetelor mele de Craciun si Revelion, am primit o multime de intrebari si cereri de retete festive dedicate persoanelor cu nevoi alimentare speciale si nu numai. Cand spun „nevoi alimentare speciale” ma refer la diferite intolerante si alergii alimentare. Nu stiu daca stiati, dar numarul acestor persoane nu numai ca este impresionant, dar este in continua crestere!

Ce este destul de dificil pentru asemenea afectiuni este tocmai alimentatia: absolut toate ingredientele folosite in prepararea mancarurilor trebuie sa fie alese cu grija, de cea mai buna calitate si neaparat etichetate corect, astfel incat sa nu se strecoare nici cea mai mica eroare. Asta pentru ca erorile duc la reactii adverse, uneori puternice, dureri, vizite la medic, s.a.m.d. Este, intr-adevar, o lupta pentru a crea retete cat mai echilibrate si complete pentru toti acesti consumatori.

Cu toate aceste ganduri si multa sustinere din partea comunitatii mele de cititori cu alergii si intolerante alimentare, am pornit pe drumul crearii de retete culinare special gandite pentru nevoile lor. Asa s-a nascut si sectiunea speciala a blogului meu, Fara Alergeni, foarte accesata si primita cu multa bucurie in mediul online.

Pe mine ma stiti de multa vreme: fosta omnivora, actuala vegetariana, consumatoare in mare parte a timpului de retete vegane si, ocazional, raw-vegane. Asadar, nu-i de mirare ca mintea mea este in permanenta cautare de solutii cat mai practice, usoare si la indemana oricui, indiferent de alimentatia pe care o alege.

De ce va reamintesc eu toate acestea tocmai acum? Din doua motive. Hai, trei: Primul motiv este dat de faptul ca se apropie, din nou, sarbatorile de iarna, iar alegerile pentru meniul festiv acum se fac. Ca sa nu intram in panica pe ultima suta de metri si pentru ca ingredientele special dedicate nu se gasesc chiar la orice colt de strada; deci,  e nevoie de organizare.

In al doilea rand, pentru noi, acesta este deja al treilea Craciun gandit cu meniuri speciale. Da, stiu: toata lumea are pe masa meniuri speciale de sarbatori. Insa eu ma refer la meniurile fara alergeni!

Si, nu in cele din urma, am decis ca anul acesta sa ma alatur si eu campaniei #ManancResponsabilDeSarbatori, sustinuta de Alimentespeciale.ro.

Aceasta a doua editie se desfasoara in perioada 15 noiembrie-15 decembrie, in cadrul careia  18 bloggeri culinari sau de lifestyle sanatos din Romania, sustinuti de doamna dr. Lidia Cremer, cercetator stiintific si consultant in nutritie, intolerante alimentare si dieta fara gluten, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentație al romanilor care sufera de anumite afectiuni (alergii, intolerante – gluten, lactate-, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dieta speciala (dieta vegana, paleo, macrobiotica etc.), sa ridice nivelul de constientizare si de responsabilitate al acestora, sa le aminteasca faptul ca dietele lor speciale nu trebuie uitate in preajma Sarbatorilor si le ofera acestora sansa de a manca GUSTOS, RESPONSABIL și SANATOS de Sarbatori.

Revenind la Salata festiva de paste cu rosii si merisoare aici de fata, aceasta este prima reteta festiva pe care o aduc eu in campania de care v-am vorbit mai sus. Am ales sa gasesc o solutie cat mai simpla si la indemana, astfel incat sa poata fi pregatita de oricine, in doar cateva minute. Doar stim cu totii cat de scurt e timpul in preajma sarbatorilor, nu-i asa?

Gandind aceasta Salata festiva de paste cu rosii si merisoare, am integrat maslinele mele preferate, Kalamata si salatica verde (valerianella, sau fetica–si care nu are nimic in comun cu Valeriana, folosita in scop medical, cu efect de linistire a sistemului nervos si favorizarea somnului; da, stiu ca pe unele caserole chiar „Valeriana” scrie…dar nu e!)

Mai departe, folosit un sos de rosii foarte aromat si gustos pe care l-am primit spre testare si pastele cu urzici. de la Primeal. Mai trebuie spus ca reteta mea de Salata festiva de paste cu rosii si merisoare este o reteta vegana (de post), dar se poate transforma foarte usor intr-o reteta fara gluten, inlocuind pastele acestea cu unele speciale (de porumb, orez, mazare, hrisca, etc) si folosind un sos de rosii preparat in casa, sau special etichetat GF. In rest, totul e „floare la ureche”, iar jocul de texturi si culori sta marturie pentru cat de usor o reteta simpla si banala se poate transforma in ceva cu adevarat „wow!”

Reteta Salata festiva de paste cu rosii si merisoare

salata festiva de paste cu rosii si merisoare 1

Salata festiva de paste cu rosii si merisoare

  • 200 grame paste de grau dur semi-integral cu urzici Primeal
  • sos de rosii cu mirodenii si masline Jardin Bio dupa gust
  • 150 grame Valerianella
  • rosii cherry
  • masline Kalamata
  • 1 lingurita ulei masline
  • 30 grame merisoare (eu le-am scos din congelator; am folosit merisoare romanesti, i.e. afine rosii)
  • sare (piper dupa gust)

Mod de preparare Salata festiva de paste cu rosii si merisoare :

  1. Pastele se fierb in apa cu sare 5 min, conform instructiunilor, pana ajung la consistenta al dente, dupa care se scurg si se amesteca usor cu 1 lingurita ulei masline, sa nu se lipeasca
  2. Se infierbanta sosul de rosii
  3. Se monteaza Salata festiva de paste cu rosii si merisoare in farfurii: intai se asaza sosul de rosii, apoi pastele calde, pregatite dinainte, si maslinele. Ultimul pas este adaugarea Valerianellei (spalata si uscata bine in prealabil), a rosiilor cherry si a merisoarelor.
  4. La final, se stropeste Salata festiva de paste cu rosii si merisoare cu putin ulei de masline extravirgin si se serveste imediat.

salata festiva de paste cu rosii si merisoare preparare

salata festiva de paste cu rosii si merisoare paste cu urzici. JPG

salata festiva de paste cu rosii si merisoare sos de rosii. JPG

Daca va place reteta mea,Salata festiva de paste cu rosii si merisoare , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

4 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: