Dupa cum ati vazut si pe facebook zilele trecute, azi va aduc in atentie acesti covrigei cu chimen si suc de rosii! Prezenta sucului de rosii in aluaturi nu este o surpriza: cine nu cunoaste celebrele foi de prajituri cu bulion? Si daca rasfoiti putin blogul meu, veti vedea ca si la mine e vedeta mare! L-am folosit in biscuiti sarati cu legume, cu gust de pizza, cum le spune juniorul meu, in biscuiti cu branza, wafe pentru micul dejun, etc.
Pentru cei mai neincrezatori, o sa va spun ca sucul de rosii din compozitie este neutru, nu are niciun gust. In schimb, lasa o culoare foarte frumoasa atat inainte, cat si dupa copt. Ba chiar, dupa copt, covrigeii mei au devenit si mai rozalii decat in stare cruda! Nici nu se putea altfel, de vreme ce am primit ajutor specializat din partea juniorului (foarte rar se intampla asta) si o conserva de rosii cuburi de la Sun Food (rosiile le-am pasat in mixer, ca sa obtin un sos fin si matasos, numai bun de facut aluatul fraged cu el)
Dupa ce a taiat covrigei cat pentru doua tavi de aragaz, juniorul a capitulat si a fugit la jocurile lui pe calculator, lasandu-ma tot pe mine sa termin treaba. I-am dus in camera primul covrigel, facut de el, bineinteles.
„Oh, multumesc! Lasa-l acolo, pe masa, il mananc mai tarziu!”
La nici 2 minute, se tranteste usa de perete:
„Mai ai sa-mi mai dai?” Si uite-asa, si-a adjudecat primul platouas cu covrigei cu chimen si suc de rosii
Eh, pentru mine asta a insemnat :”Ce buni sunt!”. Si cat m-am intors cu spatele, s-a servit si pisica familiei cu un covrigel…ca de: prea bine mirosea! Asa da, clar au fost foarte buni!
Si tot ca dovada a bunatatii lor este si faptul ca a doua zi deja nu mai era nici firimitura de covrigel, nici samanta de chimen pe nicaieri in casa. De parca n-ar fi fost!
Covrigei cu chimen si suc de rosii
- 1 ou + 1 ou pentru uns covrigeii
- 500 grame faina alba de grau (cernuta in prealabil + faina pentru masa de lucru)
- 125 grame unt moale (eu am folosit unt gras, 82 % grasime)
- 75 ml suc de rosii
- 25 grame drojdie proaspata (sau 1 pliculet drojdie uscata)
- 50 grame smantana grasa
- 50 grame seminte chimen (sau dupa gust)
- 50 grame telemea sarata (de oi am folosit eu rasa)
- 25 grame cascaval ras
- sare (dupa gust)
Mod de preparare
- Daca folositi drojdie proaspata, aceasta trebuie dizolvata in 50 ml lapte caldut, amestecat cu 1 lingurita zahar, apoi se lasa la dospit pana „infloreste” (aceasta „maia” poate insemna ajustarea cantitatii de faina din aluat)
- Eu am folosit drojdia uscata, asa ca nu a mai fost nevoie sa urmez pasul de mai sus
- Intr-un vas incapator se toarna faina, iar in mijlocul ei se face o gropita, in care se adauga chimenul, oul, sucul de rosii, maiaua de drojdie (daca o folositi–daca nu, se presara drojdia uscata, pur si simplu) smantana, branza si cascavalul ras, untul moale si sarea
- Se framanta un aluat fraged, are se inveleste in folie alimentara si se da la rece 3 ore (eu am lasat peste noapte)
- Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
- Se presara faina pe masa de lucru, se rupe cate 1 bucata aluat (restul se pastreaza la rece) si se intinde cu sucitorul in foaie de cca 5 mm grosime (nu mai mult, deoarece covrigeii au si drojdie in compozitie si vor mai creste la copt)
- Se decupeaza covrigeii cu ajutorul decupatorului special
- Se asaza covrigeii in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si, eventual, se presara cu chimen, sare, cascaval ras, etc.
- Se introduce tava cu covrigei cu chimen si suc de rosii in cuptorul preincalzit si se lasa la copt cca 15 min la 180 grade, sau pana cand se rumenesc frumos si trec testul scobitorii (eu deja nu-i mai incerc cu scobitoarea, ii simt la mana cand ii ating, iar in plus de asta, mirosul dosebit incepe sa se raspandeasca prin toata casa)
- Se transfera covrigeii pe un platou, la racit…si se continua procedeul pana cand se termina aluatul (ies dstul de multi, nu obisnuiesc sa-i numar, dar am avut de copt vreo 4-5 tavi de aragaz mare)
- Acesti Covrigei cu chimen si suc de rosii se pastreaza in cutii de carton sau tabla inchise ermetic, nu e neaparata nevoie sa stea la frigider. Rezista bine si la temperatura camerei, si chiar si in timp (aproximativ o saptamana). Asadar, se pot pregati in avans, mai ales daca va aglomerati in perioada sarbatorilor!
Daca va place aceasta reteta, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!