Pentru sarbatorile de anul acesta am pregatit o reteta noua, care ne-a placut foarte mult: Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice. O puteti folosi pe post de aperitiv, ori ca o paine mai speciala. Oricum ar fi, este o varianta delicioasa si, totodata, o surpriza foarte placuta la masa festiva.
Cred ca nu exista om sa nu cunoasca deliciosii cozonaci facuti, de obicei, la zile festive. Sau cel putin asa era in copilaria mea. Cozonacii se faceau la Craciun, de Paste si la evenimentele marilor treceri din viata: la botez, la nunta si la inmormantare. Era parca ceva sacru cand se framantau cozonacii, cand se aduceau la masa, cand ne bucuram cu totii de el.
Acum, insa, mi se pare ca s-a pierdut aceasta sfintenie si ritual. Cozonacii sunt prezenti in vietile noastre oricand si oricat. Nu sustin ca asta ar fi un lucru rau, dar simt cumva ca s-a pierdut un mit.
Totodata, nu ma mir de faptul ca acum cozonacii sunt omniprezenti. Era, intr-un fel, previzibil. De ce? Raspunsul sta tot in istorie: cozonacul, la fel ca painea alba si pufoasa, au reprezentat un simbol al bunastarii. Era apanajul boierilor din vechime, in timp ce poporul sarac putea doar sa viseze la ele. Nu le aveau si ei pe masa decat in momentele speciale si le pregateau cu atata sfintenie si smerenie, incat aveai impresia ca ii imbratiseaza, ca le dau suflet!
Cum e si normal, cu totii nazuim la mai bine, mai mult, mai comod, mai frumos, mai…Asa si cu cozonacii si painea alba cea pufoasa: pe langa savoarea lor, preparatele acestea frumos crescute si rumene aduc sentimentul comfortului (pe care nu-l constientizam uneori). Azi nu se mai pune problema bogatiei, in sensul ca materia prima este la indemana oricui. Si financiar nu reprezinta un efort prea mare.
Azi avem atatea forme si retete de cozonaci ca nici nu le mai stiu sirul. Si e un lucru minunat! Stiti ca nu sunt o traditionalista din fire si-mi place sa ma bucur de tot ce inseamna evolutie in jurul meu. Cu toate acestea, pastrez prepararea cozonacilor doar de doua ori pe an: la Craciun si la Paste. Si nu ma pot abtine sa nu zambesc a amintiri dragi cand ii prepar! Pentru ca da, pentru majoritatea dintre noi, cozonacul este inseparabil legat de copilarie si momentele ei frumoase.
Si pentru ca imi place sa incerc mereu lucruri noi, mi-am propus ca anul acesta sa „trec” unele retete clasice intr-un registru diferit si sa le schimb utilizarea. Si, mai ales, pentru ca sunt intr-o perioada in care nu pot consuma zahar absolut deloc, sub nicio forma, am cautat solutii. De ce sa nu ma bucur de un cozonac bun de sarbatori? Si uite-asa s-a nascut ideea si reteta acestui Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice!
Aluatul este foarte moale si pufos, vedeti in reteta video de mai jos cat de frumos se desface in fasii (desi eu l-am rup cald–daca sunteti atenti, veti vedea cum inca ies aburii din el). Umplutura este foarte simpla–branza amestecata cu condimentele care va plac. Eu am ales boia, oregano si un amestec din pudra de ghimbir, turmeric si chimen macinat (il puteti face si voi in casa–este excelent in panificatie, patiserie sarata, paste de branza, etc.)
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus poveste-asa! Acum va las reteta.
Reteta Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice
Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice–Reteta Video
- 400 grame faina alba de grau (ideal ar fi ca aceasta sa fie cernuta in prealabil, sau "vanturata" putin in robotul de bucatarie–asta o ajuta sa se aereze mai bine)
- 150 ml lapte caldut
- 1 ou intreg
- 50 ml ulei masline
- 7 grame drojdie uscata
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita zahar
- Pentru umplutura:
- 150 branza telemea rasa
- boia de ardei (dulce in cazul meu)
- oregano
- amestec de turmeric (ghimbir si chimen (pudra))
- Pentru finisare (optional:)
- 1 ou batut
- oregano
- busuioc uscat (eu am folosit busuioc rosu)
Mod de preparare Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice:
Eu am folosit robotul planetar sa ma ajute in tot procesul de preparare si framantare a aluatului, dupa se vede si in filmuletul de mai jos.
Daca nu aveti un astfel de robot (foarte bun la casa omului), va puteti ajuta de masina de paine (adaugati in cuva intai lichidele, apoi solidele) si setati pe programul dough/aluat…sau apelati la clasicul bol mare si propriile brate puternice, dupa cum urmeaza:
- faina se transfera intr-un bol incapator
- Se adauga drojdia si sarea; se amesteca bine
- Se face o adancitura in masa uscata, iar in mijlocul sau se adauga oul si restul de ingrediente
- Se framanta un aluat elastic si care se poate intinde in coarda, fara sa se rupa, iar daca este luat intre degete, se intinde in foaie aproape stravezie
- Se acopera aluatul cu folie si se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul (eu l-am lasat in cuptorul nepornit)
- Intre timp, se prepara umplutura de branza, amestecand toate ingredientele specificate in reteta (se va obtine o umplutura uscata); se lasa deoparte pana in momentul utilizarii
- Pe masa infainata bine se rastoarna aluatul dospit si s eintinde intr-o foaie dreptunghiulara, nu foarte groasa
- Se unge cu putin ulei (optional) si se presara umplutura de branza, presand-o putin cu lingura, sa intre bine in aluat
- Se ruleaza strans aluatul, dupa care sulul obtinut se taie in rondele egale; acestea se asaza cu taietura in sus, intr-o tava de cozonac unsa cu putin ulei de masline in prealabil
- Se acopera si se lasa cozonacul la dospit in tava (30 mins)
- Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
- Se unge cozonacul cu ou batut si s epresara oregano si busuioc
- Se introduce tava in cuptorul preincalzit; cozonacul se coace la 180 grade, pana se rumeneste frumos si trece testul scobitorii
- Se lasa la racorit, se scoate din tava, dupa care se lasa la racit pe in gratar pentru prajituri.
Pentru a vedea mai bine ce si cum se intampla cu acest Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice, mai bine urmariti filmuletul de mai jos si nu uitati sa va abonati la canalul meu, pentru a fi la curent cu toate retetele mele viitoare in timp real!
Daca va place aceasta reteta,Cozonac sarat cu branza si ierburi aromatice, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
wow!minunata reteta!
Multumesc mult!
Servus!
Apetisant,simplu,satios!
Il ador,e exact pe gustul meu! felicitari!
Multumesc!
Este un deliciu!
Asa este!