branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat

Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat

Am de ceva vreme in calculator o delicatesa vegana pe care vreau sa v-o arat: Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat! Simplu de facut, speciala, delicata si gustoasa. N-am reusit pana acum sa ma adun si sa editez pozele, sa scriu reteta si sa va povestesc ce e cu branza asta. Insa discutia din seara aceasta cu Catalina mea draga m-a mobilizat si mi-a dat aripi. Nu ca la reclama de la Red-Bull, sa ne-ntelegem. Dar mi-a dat un refresh si mi-a dat o directie, o motivatie.

Avusesem o zi proasta. Cred ca a fost cea care a umplut paharul si l-a varsat. M-a demoralizat si dezechilibrat timp de cateva ore bune, in ciuda eforturilor celor dragi de a ma repune pe linia de plutire. Am reusit, intr-un final, sa scap de energia negativa si sa ma linistesc oarecum. Intamplarea a facut ca Instagramul sa-mi aduca si mai aproape un suflet drag mie. Conversatia cu ea, pe marginea unei banale pizza, sa-mi aduca aminte ca am in asteptare reteta aceasta de branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat. Asadar, special pentru Catalina (si pentru comunitatea mea de cititori vegani), avem azi ceva bun de tot!

Stiu, a mai fost de mult ori discutia aceea pe tema „lactatele vegane nu sunt, de fapt, lactate si ar trebui sa se numeasca altfel”. Eu pana acum n-am reusit sa gasesc alt nume pentru branza de migdale, decat chiar asa: „branza de migdale”. Sau „branza de caju„. Ori „lapte de cocos„, „Unt de nuci”,Frisca de cocos„, s.a.m.d. Inca nu am reusit noi (ori n-am descoperit eu) sa gasim alte denumiri acestor produse decat „lactate”, desi nu au nimic in comun cu lactatele de origine animala, pe care le stim cu totii. E adevarat ca asemanarea fizica este izbitoare si cred ca de aici li se „trage” numele.

Una peste alta, pe mine nu ma deranjeaza absolut apelativul de „lactate vegetale”. Nu il consider suparator ori nedrept, asa ca il voi folosi in continuare. Cel putin pana atunci cand se vor gasi denumiri care sa multumeasca pe toata lumea. In fond, vorba celebra :”ce-i un nume?”

Inainte de a va lasa reteta pentru aceasta branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat, va spun ca ea poate fi consumata ca atare, alaturi de legume proaspete, ori in sandvisuri, sau in diferite preparate la cuptor, exact ca o branza obisnuita (eu am vazut-o ca pe un soi de telemea foarte fina si usor cremoasa). Asadar, merge de minune si intr-o pizza vegana, ca topping. Ba chiar poate fi facuta si in varianta dulce si folosita in diferite placinte „cu branza”, cheesecake, etc.

Reteta Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat

branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat 1

Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat

  • 150 grame migdale albe macinate fin (eu n-am mai avut rabdare sa le decojesc pe toate, asa ca am lasat ultimele 50 grame migdale cu tot cu coaja)
  • 60 ml zeama de lamaie proaspat stoarsa
  • condimentele preferate (eu am adaugat 1/2 lingurita pudra de chimen)
  • 3 lingurite ulei masline (+ ulei masline pentru aromatizat)
  • apa plata (cca 1/2 ceasca)
  • 1/2 lingurita pudra de usturoi (sau 1-2 catei mici usturoi, tocati fin)
  • 1 lingurita sare (sau dupa gust)
  • ierburi aromatice (eu am folosit rozmarin, busuioc, cimbru pentru aromat uleiul)

Mod de preparare Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat

  1. Se pregateste uleiul aromatizat: uleiul (eu am ales ulei de masline) se incalzeste putin, dupa care se adauga peste ierburile aromatice maruntite; se inchid intr-un recipient (borcanel ) si se lasa deoparte, timp in care uleiul se infuzeaza cu aromele verdeturilor
  2. Restul de ingrediente se mixeaza in blender, pana se obtine o crema fina
  3. Se toarna crema obtinuta in tifon impaturit de cateva ori, si se strange, sub forma rotunda, ca la branza de vaci (eu am folosit un saculet pentru scurgerea laptelui vegetal)
  4. Se strange tifonul si se leaga, formandu-se un saculet (eu am legat cu un elastic)
  5. Tifonul cu crema de migdale se asaza intr-o strecuratoare, asezata la randul ei deasupra unui vas si s elasa la scurs (peste noapte)
  6. Se desface tifonul si se observa ca ceea ce a ramas este o bila foarte asemanatoare cu branza de vaci; se gusta, pentru a se observa daca are destula aciditate (e posibil ca, pe timpul noptii, sa se scurga si zeama de lamaie cu totul, lasand branza cam seaca–in acest caz, branza se transfera intr-un vas si se mai framanta cu zeama de lamaie, pana se obtine gustul dorit; cu ajutrul aceluiasi tifon i s ereda forma de bila; in cazul meu, nu a mai fost nevoie de acset procedeu)
  7. Bila de branza de migdale se transfera intr-un mic vas rezistent la temperatura, uns cu ulei si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade
  8. Se coace la 180 grade, timp de cca 40 min, pana cand va capata o frumoasa crusta aurie, dura la atingere, si eventual crapata putin
  9. Se scoate cu grija din vas, se lasa la racorit, dupa care se toarna pestea ea uleiul de masline aromatizat si se lasa la racit complet (daca uleiul este adaugat peste branza calduta, el va aromatiza si mai bine produsul)
  10. Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat se serveste ca atare, rece, ori in diferite preparate, la alegere.

branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat 2

Daca va place aceasta reteta,Branza de migdale coapta, cu ulei aromatizat, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.