Fursecuri Linzer cu gem de portocale

share on:
Fursecuri Linzer cu gem de portocale 1

Aceste Fursecuri Linzer cu gem de portocale au reprezentat o marca a sarbatorilor noastre de iarna. Nu a Craciunului, ci a Revelionului. Stiu ca biscuitii cu unt si fursecurile Linzer sunt preparate cu precadere de Craciun. La noi insa, nu au mai avut loc atunci. Si nu pentru ca as fi facut eu prea multe dulciuri, ci pentru ca asa s-a intamplat!

Darius nu e mancator de prajituri, eu urmam un tratament naturist si nu aveam voie sa adaug niciun fir de zahar in alimentatie (a fost o proba serioasa de vointa), iar sotul meu nu sufera daca nu le are pe masa. Bineinteles ca baietilor le-am facut, totusi, un cozonac si le-am decongelat cate-o feliuta de tort.

Apucasem sa fac tortul cu cateva zile inainte sa intru pe tratament, asa ca am avut ideea de a-l felia si congela. S-a pastrat excelent, dupa decongelare si-a pastrat tinuta perfect, iar eu aveam dulciurile gata preparate. Prin urmare, nici nu m-am invartit prea mult in bucatarie in acea perioada. Sincera sa fiu, am fost atat de obosita, incat prima saptamana din vacanta am dormit-o!

Intorcandu-ma la ale mele Fursecuri Linzer cu gem de portocale, mi-am dorit ca reteta aleasa sa fie una foarte buna, care sa nu dea gres, si care sa-l incante si pe mofturosul meu.

Stiind ca lui ii plac mult biscuitii, mai ales cel cu vanilie si/sau portocale, am mers pe ideea portocalelor. Mai ales ca aveam in casa portocale bio, a caror coaja nu fusese tratata dupa culegere. In astfel de cazuri, pastrez mereu coaja si o usuc, iar cand am nevoie de ea, o macin pe loc (nu inainte, pentru ca-si pierde mare parte din parfum).

N-am gresit deloc cand m-am orientat spre cartea mea cea mai draga cu retete foarte vechi, dupa care mergea odata si casa Capsa. Mi-au iesit perfect aceste Fursecuri Linzer cu gem de portocale, iar juniorul mi-a declarat incantat:”Imi plac mult ca sunt crocante! sa faci numai reteta asta de acum!”

Pentru el am pastrat si cateva fursecuri fara gem, servindu-i-le pe post de biscuiti, cu lapte, la micul dejun. A fost cel mai multumit!

Fursecuri Linzer cu gem de portocale

Fursecuri Linzer cu gem de portocale

Fursecuri Linzer cu gem de portocale

  • 150 grame unt moale
  • 2 oua
  • 200 grame zahar + zahar pudra pentru finisare
  • 150 grame faina alba de grau + faina pentru presarat pe masa de lucru
  • 50 grame migdale albe
  • coaja de la 1 portocala bio
  • 1 varf cutit bicarbonat (se poate inlocui si cu praf de copt, functioneaza la fel de bine)
  • gem de portocale pentru lipit fursecurile

Mod de preparare Fursecuri Linzer cu gem de portocale

Eu am injumatatit cantitatile din reteta originala, si asa mi-au iesit multe! In locul gemului de portocale, se poate alege orice gem/jeleu doriti! Pentru cutterele de taiat fursecurile, eu am folosit unele noi-noute, pe care mi le-a adus Secret Santa anul acesta si care mi-s foarte dragi! Insa se pot folosi orice cuttere (speciale pentru linzer), ori unele obisnuite, iar in centru se pot decupa cu un cutter mai mic rotund (asta in lipsa de un set complet de forme)

Fursecuri Linzer cu gem de portocale 2

  1. Migdalele se macina fin impreuna cu coaja de portocale, obtinandu-se o faina aromata
  2. Untul se bate spuma cu zaharul, pana cand acesta se topeste
  3. Se adauga ouale si se mixeaza in continuare, pana se obtine o crema spumoasa
  4. Se adauga faina de migdale cu coaja de portocale si se incorporeaza
  5. Se adauga faina si bicarbonatul, omogenizand bine: se va obtine un aluat fraged, lipicios
  6. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la rece 2 ore, sa se intareasca bine
  7. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  8. Se itine aluatul in foaie subtirica pe masa, apoi se decupeaza cu cutterele alese
  9. Se asaza biscuitii rezultati in tava tapetata cu hartie de copt si se coc 7-10 min la 170 grade, pana cand se rumenesc foarte usor pe margini
  10. Se lasa la racit complet in tava, timp in care biscuitii se vor intari si vor deveni crocanti (cat sunt fierbinti, ei sunt foarte fragili si se rup usor, ori par necopti)
  11. Dupa racire, biscuitii se lipesc cate 2 cu putin gem de portocale; la final se pudreaza cu zahar (aveti si posibilitatea sa pudrati fursecurile „cu gaura”, care vor deveni „fata linzerelor” inainte de lipirea cu gem. In acest caz, aveti nevoie de ceva mai multa grija, sa nu stergeti pudra fina de pe ele)
  12. Aceste Linzer cu gem de portocale se pot servi imediat, ori se pastreaza in cutii de tabla inchise etans pana in momentul servirii (ideal ar fi sa se pastreze simple, nelipite cu gem, pentru a nu se inmuia prea mult)

Daca va place aceasta reteta, Fursecuri Linzer cu gem de portocale, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: