Linte picanta cu sos de caju si rodie

share on:
Linte picanta cu sos de caju si rodie

Azi va aduc o reteta noua: Linte picanta cu sos de caju si rodie! Si recunosc: cu lintea am facut cunostinta de curand, sa tot fie vreo 3 anisori de atunci. Nu pot sa spun ca a fost dragoste la prima degustare, asa cum a fost cu nautul, dar in timp am invatat s-o apreciez. Apoi s-o iubesc!

A fost asa, ca o dragoste constienta si care s-a cristalizat frumos. Nu ca in cazul pasiunilor fulgeratoare, care matura totul in calea lor, ard si lasa in urma haosul taifunurilor. Iubirea mea pentru linte s-a stabilizat, s-a maturizat si cu siguranta va rezista in timp.

Stiu ca lintea era un aliment cunoscut in timpurile demult apuse. Imi amintesc de un episod din adolescenta mea: bunica fusese la cumparaturi si se intorsese acasa extrem de fericita: „Am gasit linteee!” N-am inteles-o atunci, nu stiam nici ce e aceea linte, n-am fost curioasa s-o gust. Insa ea zambea cu toti porii: isi amintea de clipele copilariei ei! Manca linte destul de des, din cate mi-a povestit. Iar patania aceasta, blocata in mintea mea si care acum a iesit la suprafata fara sa ma anunte, imi serveste ca indiciu clar pentru faptul ca, odata, lintea era un aliment foarte cunoscut romanilor.

In plus de asta, rasfoind carti de bucate vechi, am regasit aceeasi linte printre alimentele comune, alaturi de fasole, bob si bame (alta nebuloasa pentru mine, pe care am descoperit-o tot de curand). Cu bobul e alta istorisire: pe el il stiam din gradina bunicii, dar cu care nu m-am impacat neam!

Lintea  este o sursa foarte buna de fibre ce ajuta la scaderea colesterolului. Mai mult, fibrele solubile ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Daca aveti rezistenta la insulina, hipoglicemie sau diabet este recomandat sa consumati preparate din linte care pot ajuta cu adevarat la echilibrarea nivelului de zahar din sange, in timp ce furnizeaza energie constant.

Lintea este bogata in acid folic, magneziu, fier si zinc. Verde, rosie, maro, galbena, mare, medie sau mica, lintea se gaseste in diverse sortimente. Avantajul lintei fata de majoritatea leguminoaselor este ca, fiind mai mica, necesita un timp mai redus de pregatire (între 20 si 30 de minute). Daca doriti sa cititi despre cele mai bune combinatii alimentare cu linte, click aici, iar daca vreti sa vedeti ce am mai gatit eu cu linte pana acum, click aici!

Reteta de astazi, Linte picanta cu sos de caju si rodie, se prepara foarte repede si este ceva care surprinde placut, cu note exotice si inedite. Ma refer la condimentele folosite de mine, sosul de caju si cele cateva boabe de rodie folosite ca decor si pe care le puteti omite (conform articolului de mai sus, referitor la posibilitatile combinatorii cu linte, fructele nu fac parte din „asa da”–insa, fiind doar putine bobitele rubinii, chiar nu reprezinta o problema).

In prepararea acestei cine (pentru noi a fost cina, dar poate fi cu succes si o masa de pranz satioasa), eu am folosit conserva de linte Sunfood, care mi-a facut munca extrem de usoara. Ajunsesem acasa infrigurati si infometati, dupa o zi lunga si obositoare. Aveam nevoie de o masa calda, satioasa, gustoasa si mai ales, rapida! Fara exagerare, in 15 minute a fost gata! Si acum, va spun si voua cum am facut:

Reteta Linte picanta cu sos de caju si rodie

Linte picanta cu sos de caju si rodie 1

Linte picanta cu sos de caju si rodie

  • 1 conserva linte SunFood
  • 1 ceapa mica
  • 50 ml suc de rosii
  • 1 bucatica ghimbir ras fin (eu am folosit cca 1,5 cm ghimbir)
  • 1 lingurita pudra curry
  • sare (piper, chili dupa gust)
  • 1 lingura ulei masline pentru prepararea mancarii de linte
  • Pentru sosul de caju:
  • 50 grame caju hidratat in apa 2 ore
  • 1 lingurita zeama lamaie
  • sare
  • putina apa
  • Pentru salata de broccoli:
  • 1/2 buchet broccoli
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 lingura ulei masline
  • sare (piper)
  • cateva frunzulite menta proaspata
  • Boabe de rodie (pentru decor)

Mod de preparare Linte picanta cu sos de caju si rodie:

  1. Se desgace buchetul de broccoli in buchetele mai mici si se fierbe la aburi, ori in apa cu sare, pana ajunge la consistenta al dente (eu am folosit steamerul)
  2. Se prepara dressingul pentru broccoli: intr-un borcanel se adauga uleiul, zeama de lamaie si sarea, se pune capacul si se agita bine); se adauga cateva frunzulite de menta maruntite, se agita, apoi se lasa deoparte
  3. Intre timp, se pregateste mancarea de linte: se taie ceapa marunt,se incinge uleiul si se adauga ceapa. Se adauga condimentele si sosul de rosii.
  4. Se scoate lintea din conserva, se clateste in sita cu apa rece si se scurge bine
  5. Se adauga lintea peste sosul din tigaie, se omogenizeaza si se mai lasa 1-2 min pe foc.
  6. Broccoli fiert se asaza intr-un bol; se toarna dressingul de mai sus si se amesteca usor, astfel incat buchetelele de broccoli sa fie imbracate bine cu dressing
  7. Se prepara sosul de caju (eu aveam deja caju-ul hidratat): in vasul robotului de bucatarie se asaza caju, zeama de lamaie, sare si apa cat sa acopere caju; se mixeaza bine pana se obtine un sos cremos
  8. Se monteaza mancarea pe platou, astfel: se asaza mancarea de linte in centrul platoului, pe margine se asaza broccoli pregatit ca mai sus, apoi se stropeste totul cu sos de caju
  9. Se decoreaza cu boabe de rodie si frunzulite de menta verzi si se serveste imediat, ca atare. Este o mancare foarte satioasa, in sine.

Daca va place reteta mea,Orez cu sos de ardei copt, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

 

 

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: