frisca vegana din aquafaba

Frisca vegana din aquafaba (apa din conserva de naut)

Ideea de a face Frisca vegana din aquafaba mi-a trecut de mai multe ori prin cap si chiar am incercat-o o data, mai demult, ocazie cu care am si renuntat sa mai visez la ea. De ce? Foarte simplu: pentru ca nu am fost atenta la conserva de naut pe care o foloseam (continea sare destul de multa), iar entuziasmul meu de a obtine minunata frisca vegana din aquafaba a scazut lamentabil in momentul in care am gustat-o! Sarea din aquafaba nu se impaca absolut deloc cu zaharul pudra si vanilia pe care le adaugasem eu!

Ramanand in minte cu gandul ca aquafaba din conserva nu se preteaza absolut deloc la preparatele dulci, m-am rezumat la maioneza vegana din aquafaba. Si am fost foarte multumita, sincera sa fiu. Uitasem deja de bezelele vegane, mousse-urile fine si spumoase, Pavlova vegana si alte minunatii.

Asta pana in momentul in care prietenele mele din blogosfera culinara mi-au vandut un pont (logic, de altfel): conservele Sun Food nu sunt sarate, iar aquafaba este absolut minunata! Nici urma de gust de sare, nici urma de gust de naut in preparatul final!

Asa ca mi-am suflecat manecile, mi-am luat inima in dinti si in mai putin de 10 minute aveam pe masa mult visata  Frisca vegana din aquafaba! Simplu, rapid, finut si super gustos!

Aquafaba este apa din conserva de naut, plina de proteine vegetale, ceea ce o face sa se comporte ca un foarte bun inlocuitor pentru ou. Asadar, reprezinta o varianta mai mult decat minunata pentru persoanele cu intoleranta la lactate, ori cele care au ales un stil de viata vegan si raw vegan.

Aquafaba se poate pregati si in casa, insa trebuie sa fie foarte concentrata. Practic, ea trebuie sa fie foarte densa, sa curga mai greu, iar consistenta sa se apropie de cea a lbusului de ou crud. Eu nu am reusit pana acum sa obtin consistenta perfecta in casa pana acum, asa ca incercarile mele repetate de a pregati sosuri si frisca s-au soldat cu esec. Am constatat ca cea mai mica diferenta in privinta densitatii produsului este linia de demarcatie dintre reusita si dezastru.

Iar despre nautul din conserve, nu trebuie sa va povestesc prea multe…este deja atat de versatil si folosit in nenumarate retete, incat nici nu le mai enumar (daca, insa, va intereseaza retetele mele cu naut pregatite pana acum, le gasiti aici)

Reteta Frisca vegana din aquafaba

frisca vegana din aquafaba 1

Frisca vegana din aquafaba

  • aquafaba (apa dintr-o conserva de naut)
  • zahar pudra dupa gust (eu am folosit cca 50 grame)
  • semintele de la 1 pastaie vanilie
  • cateva picaturi zeama de lamaie (optional)

 

Mod de preparare frisca vegana din aquafaba:

  1. Aquafaba se scurge bine din conserva de naut
  2. Se asaza aquafaba in vasul mixerului si se incepe mixarea sa, intai cu viteza mica, apoi se mareste viteza treptat (2 min)
  3. Se incorporeaza seimintele din pastaie de vanilie si se continua mixarea (1 min)
  4. Se incorporeaza zaharul pudra treptat, continuand mixarea; la final se va obtine o spuma tare, foarte asemanatoare compozitiei de bezele sau frisca batuta bine
  5. La final se adauga picaturile de zeama de lamaie si se mai mixeaza cateva secunde
  6. Frisca vegana din aquafaba se poate folosi imediat, servindu-se cu fructe proaspete, ori se decoreaza o prajitura ce se serveste imediat
  7. De asemenea, frisca vegana din aquafaba se poate folosi ca inlocuitor al albusului batut spuma si deveni parte integranta al deserturilor coapte in cuptor.
  8. Frisca vegana din aquafaba se poate pastra si la frigider, insa, pentru a-si pastra bine tinuta si a nu lasa un lichid pe fundul recipientului, va fi nevoie ca in compozitia sa, la mixare, sa se adauge putin praf de crema tartar (acesta este numele comun pentru  tartratul de potasiu, o sare de acid care are un numar de utilizari in gatit. Ajuta in mod special la stabilizare si da volum albusului de ou batut. Se foloseste la bezele, la checuri. Este sub forma de cristale albe, asemanator bicarbonatului de sodiu). Eu, insa, nu-l folosesc absolut deloc si prefer sa utilizez frisca vegana din aquafaba imediat ce este gata.

Daca va place aceasta reteta, Salata de cous cous cu legume la cuptor si naut crocant , nu ezitati sa le acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

5 comentarii

  1. Merge cu îndulcitor lichid de ștevia , sau cu „Green sugar” de la Remedia 🙂
    …. mă refer la frișca din aquafaba, nu la năutul cu legume !!! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.