Sirop de struguri fara zahar

share on:
sirop de struguri fara zahar

Una dintre ideile cele mai staruitoare in capul meu toamna aceasta a fost sa fac Sirop de struguri fara zahar. Struguri am din curte, asa ca n-aveam de ce sa mai astept sau sa aman reteta aceasta. Am asteptat pana cand s-au copt bine-bine (am avut noroc anul acesta de niste struguri dulci ca mierea) si m-am apucat de treaba.

Prima data cand am pregatit sirop de struguri a fost acum ceva ani si am procedat dupa cum m-a dus pe mine mintea atunci. Intre timp am capatat experienta cu conservele fara zahar si m-am avantat in noi directii. Asa am aflat ca da, conservele fara zahar rezista foarte bine timp indelungat, cu doua conditii:

  • recipientele sa fie sterilizate corect, impreuna cu capacele lor (sau sa folositi capace noi); eu sterilizez borcanele si sticlele in cuptor, alaturi de capacele lor, timp de 20 min., apoi le las la racit lent, tot in cuptor.
  • recipientele sa fie, de preferat, micute, deoarece continutul trebuie consumat repede, in max 3 zile de la desfacere (se pastreaza obligatoriu in frigider, dupa deschidere)

Eu ii spun acum „reteta” acestui sirop de struguri fara zahar, dar numai „reteta” n-as putea-o numi. E vorba de un singur (1!) ingredient, cel mai la indemana, mai ales in perioada aceasta! Nu mai aveti nevoie de altceva decat de…timp si rabdare. Si incredere ca totul va fi bine in final, vorba cantecului!

Si da, puteti folosi struguri de care vreti…si ce culoare vreti. Singura conditie este ca ei sa fie cei mai dulci posibil! Eu ii am pe acestia, din fotografie si pot sa spun ca tare buna treaba au facut!

La ce foloseste siropul de struguri fara zahar?

  • pe post de indulcitor atat in preparatele raw-vegane, cat si clasice
  • diluat cu apa, pe post de bautura racoritoare
  • in limonade, ceaiuri, etc.

Reteta Sirop de struguri fara zahar

sirop de struguri fara zahar 2

Sirop de struguri fara zahar

  • struguri foarte dulci (eu am folosit cca 1 kg struguri)
  • cateva picaturi zeama de lamaie (eu am folosit cca 1/2 lingurita

Mod de preparare Sirop de struguri fara zahar:

  1. Strugurii se spala, iar boabele se desprind de pe ciorchini
  2. Se proceseaza boabele de struguri prin storcatorul cu ax melcat, pentru a obtine sucul de struguri (foarte, foarte dulce)
  3. Sucul obtinut se pune la fiert, la foc mediu intai, pana cand incepe sa fiarba si sa scada
  4. In timpul fierberii, sucul de struguri va face spuma si va elibera o aroma foarte puternica (sotul meu glumea, zicand ca parca-i vin…si ca ar ameti numai de la vapori)
  5. Se strange spuma de struguri, cu rabdare; in scurt timp, aceasta nu se va mai forma.
  6. Se reduce focul, la flacara mica, iar sucul se lasa la fiert pana scade mult sub jumatate si ajunge la consistenta dorita
  7. Siropul obtinut va iesi cam mat, nu este stralucitor si foarte limpede–acesta este un aspect specific conservelor fara zahar (de fapt, zaharul este responsabil cu stralucirea)
  8. La final se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, pentru intensificarea culorii si pentru a mai taia din dulceata.
  9. Siropul obtinut se toarna fierbinte in recipiente sterilizate corect (tot fierbinti), se infileteaza bine capacul si se lasa la racit in paturi (daca doriti, puteti sa mai sterilizati inca 10-15 min recipientele cu sirop, pentru siguranta, fie prin fierbere in apa, fie in cuptorul incins)
  10. Dupa racirea completa in paturi, siropul de struguri fara zahar poate fi dus in camara.

 

 

2 Comments

  1. Interesant.
    Eu pastrez mustul peste iarna intr-un mod asemanator. Fierb sucul/mustul numai pana cand reusesc sa strang spuma. Il pun fierbinte in sticle sterilizate. Il mai sterilizez inca 15-20 minute in apa (astea sunt conditiile la mine) si apoi pun sticlele in paturi. Asa am avut si 2 ani din aceast preparat care s-a pastrat in conditii foarte bune.
    Multumiri pentru reteta!
    Sanatate si numai bine!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: