Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express

share on:
Ciorba cu perisoare de dovlecei a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express

Ca mai toate retetele mele dragi, si aceasta isi are povestea ei. Si sa va spun de-a fir in par cum am ajuns eu sa pregatesc aceasta Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express!

De curand am avut placerea sa testez noul aparat de gatit Multicooker  Crock-Pot Express cu gatire sub presiune, cu care am gatit 2 retete in timp record (aceasta ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec si bame cu naut, pe care le-ati vazut zilele trecute pe blog).

De ce am ales eu sa pregatesc tocmai aceasta ciorba si nu alta? Pentru ca mi-am dorit sa gatesc o reteta care sa-I faca placere si juniorului cel pretentios la mancare! Stiind ca ciorba a la grec se numara printre preferatele lui, am mizat pe ideea aceasta. In plus, dupa ce am testat cu succes perisoarele din ciuperci, mi-am zis ca a venit momentul sa trecem la nivelul urmator si sa ii pun in farfurie alt tip de perisoare vegetale: din dovlecel! Sincer, n-am avut emotii, deoarece seamana foarte bine ca aspect cu cele din carne de pui, asa ca el nici n-a observat diferenta. Inca un succes inregistrat!

Stiam din experienta din ultimele luni ca ciorbele si supele pregatite in multicooker ies minunate, se fac repede si comod (va mai amintiti ca in primavara am primit cadou de la socri un multicooker? Ei bine, “gospodina” aceea, gateste cam la doua zile fix ciorbe si supe, in principal, pentru ca nu prea mai am timp de bucatarit clasic).

Asadar, ce m-a interesat pe mine in mod special acum n-a fost sa vad daca si cum se face o ciorba la acest Multicooker  Crock-Pot Express cu gatire sub presiune , ci cat de repede! Am vrut sa vad diferenta dintre cele doua vase.

Si da, chiar este!

Ce caracteristici are aparatul acesta?

  • 8 setari de gatit rapid (orez, carne, fasole, iaurt, pasare, desert, supa sau manual)
  • 4 moduri de preparare: gatit rapid (sub presiune), gatire lenta, saute sau abur.
  • Control digital cu o singura atingere cu capacitate de pornire programata
  • Capac cu inchidere etans

“Gospodina” mea nu stie sa gateasca sub presiune si nici nu are un slow cooker incorporat. De aici si timpul de gatire vizibil mai lung (substantial mai lung) decat al acestui Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune! Eeee, asa da!

Inainte sa va las sa cititi cum am gatit eu aceasta Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec, o sa va spun ca m-am complicat si lungit putin, insa voi nu trebuie neaparat sa faceti ca mine. Sa va explic!

Avand in vedere ca imi am gatit o ciorba vegetala, aveam nevoie sa folosesc cat mai multe legume. Ideal ar fi fost ca lichidul folosit sa fie o supa de legume (cu apa ar fi iesit prea fara gust). Cum eu n-aveam la indemana supa de legume, m-am apucat intai si-ntai sa prepar una!

Asadar, daca nu vreti sa faceti intai supa de legume, ca mine si abia apoi sa treceti la prepararea ciorbei, veti sari de prima etapa. Scurt si cuprinzator, nu-I asa?

Si acum, haideti sa vedem cat de repede se poate face Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec (veti vedea ca mai mult povestesc eu ce si cum decat se face ciorba):

Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express

Ciorba cu perisoare de dovlecei a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express 1

Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec gatita la la Multicooker Crock-Pot Express

  • Pentru supa de legume
  • 3 morcovi mari
  • 1 radacina telina
  • 2 foi dafin
  • 2-3 catei usturoi
  • 1 ardei gras
  • 3 radacini pastarnac
  • 1 ceapa (eu am folosit ceapa rosie)
  • 2,5 l apa
  • Sare
  • Pentru ciorba a la grec:
  • 2 morcovi
  • 1 radacina pastranac
  • ½ radacina telina
  • 125 grame orez
  • Zeama de la 1-2 lamai (dupa gust)
  • 4 galbenusuri (eu am folsoit oua de bibilica, acestea sunt mai mici)
  • 200 grame smantana
  • Sare (piper alb)
  • 1 legatura marar
  • Pentru perisoarele din dovlecel:
  • 2 dovlecei
  • 1 ou
  • Sare (piper dupa gust)
  • ½ legatura patrunjel verde tocat
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei usturoi trecuti prin presa
  • 1 lingurita tarate psyllium (datorita mucilagiului pe care-l formeaza in contact cu umiditatea, ajuta la “legarea” compozitiei)
  • Gris (folosit ca “masa de legatura” + gris pentru finisare (in total eu am folosit cca 250 grame, dar e bine sa mai aveti la indemana o cantitate extra, in functie de cat de aposi sunt dovleceii))

Mod de preparare Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express:

  1. Dovleceii se curata de coaja si se dau prin razatoarea mare (daca sunt foarte mari si au seminte multe, intai se indeparteaza semintele). Se amesteca bine cu sare, apoi se lasa la scurs intr-o sita 20-30 minute
  2. Legumele pentru supa se curata, se taie bucati si se asaza in vasul aparatului de gatit Multicooker Crock-Pot Express.
  3. Se asaza capacul, se verifica supapa pentru aburi care trebuie sa fie inchisa.
  4. Se seteaza functia SOUP (30 minute) , dupa care se apasa butonul START
  5. In timp ce aparatul se incalzeste pe ecran apare HEAT, iar apoi, dupa semnalul sonor apare timpul setat pentru gatit (30 minute)
  6. Vor iesi cativa aburi in momentul in care incepe programul si se stabilizeaza presiunea in interiorul aparatului.
  7. Dupa ce timpul de gatire s-a terminat se aude un semnal sonor si apoi aparatul intra automat pe modul KEEP WARM.
  8. Pentru deschiderea capacului mai intai se elibereaza supapa de aburi cu ajutorul unei spatule.
  9. Se lasa capacul pus inca 5 minute si apoi deschide cu grija.
  10. Se scot legumele din supa. Pe acestea nu le voi mai folosi, avand in vedere ca au fiert sub presiune si si-au eliberat toate vitaminele si mineralele in apa in care au fiert
  11. Cat timp s-a fiert supa, eu n-am stat degeaba: am curatat si taiat legumele pentru ciorba, in cubulete si am spalat orezul in mai multe ape
  12. Dupa ce supa mea de legume a fost gata, am adaugat legumele crude, sarea, piperul si orezul, apoi am setat din nou acelasi program de gatit sub presiune (SOUP), insa, de data aceasta, pentru 15 minute. Daca doriti sa folosit apa simpla la pregatirea acestei ciorbe, aveti supa de legume gata preparata, ori pur si simplu nu o doriti atat de concentrata, sariti peste pasii de mai sus si incepeti gatirea ciorbei de la pasul acesta, 12.
  13. Intre timp, cat fierbe ciorba, se trece la pregatirea perisoarelor: se storc foarte, dar foarte bine dovleceii de apa, apoi se asaza intr-un bol incapator
  14. Se adauga toate ingredientele pentru perisoare si s eomogenizeaza; se lasa deoparte 5 minute, timp in care grisul si taratele de psyllium se vor umfla si vor face compozitia mai ferma
  15. Cu mainile umezite in apa sau ulei se formeaza perisoarele, care apoi se tavalesc prin gris si se asaza separat pe o farfurie.
  16. Dupa scurgerea timpului de gatire al ciorbei, se aude un semnal sonor si apoi aparatul intra automat pe modul KEEP WARM.
  17. Pentru deschiderea capacului mai intai se elibereaza supapa de aburi cu ajutorul unei spatule.
  18. Se lasa capacul pus inca 5 minute si apoi deschide cu grija.
  19. Se elibereaza perisoarele in ciorba fierbinte cu grija, una cate una, repartizandu-se pe toata suprafata ciorbei, astfel incat sa nu se atinga
  20. Se asaza din nou capacul si se seteaza o noua functie, MANUAL,fierbere pentru 5 minute (perisoarele se pot fierbe si separat, in apa cu sare, la foc mic—fapt indicat, mai ales daca preparati acest tip de perisoare pentru prima data, pana va obisnuiti cu compozitia si textura aceasta, perisoarele vegetale fiind ceva mai pretentioase decat cele cu carne: daca nu exista destul gris si psyllium in compozitie, acestea se vor imprastia la fiert).
  21. In timpul fierberii, perisoarele se vor ridica singure la suprafata (daca le fierbeti clasic, in apa cu sare, va fi nevoie sa le lasati la fiert cca 15 min la foc mic, intorcandu-le din cand in cand, sa se gateasca unifrom, dupa care se colecteaza cu o sita mica de ceai, ori lingura si se trabsfera in ciorba
  22. Daca alegeti sa le fierbeti in aparatul Multicooker Crock-Pot Express, pasul 21 de mai sus se sare (si, evident, timpul de gatire este mult redus)
  23. Intre timp, galbenusurile se bat intr-un bol mare separat, se adauga smantana si zeama de lamaie
  24. Cu un polonic, se va lua cate putin din ciorba fierbinte si se va turna in fir subtire peste compozitia de oua, amestecand continuu (cu o mana se toarna supa, cu cealalta se amesteca in bol). Se adauga astfel 2-3 polonice de ciorba fierbinte peste compozitia rece de oua din bol. In acest mod se echilibreaza temperatura din bol.
  25. Acum este momentul ca toata compozitia calda din bol sa fie turnata cu grija peste compozitia fierbinte din oala (temperatura foarte inlta va gati galbenusurile instantaneu)
  26. Se omogenizeaza cu grija
  27. Nu mai ramane decat ca, la final, sa se adauga in ciorba si mararul tocat si sa se potriveasca de sare, piper si lamaie.
  28. Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec se serveste calda, eventual cu extra marar tocat.

Ciorba cu perisoare de dovlecei a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express preparare 1

Ciorba cu perisoare de dovlecei a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express preparare 2

Ciorba cu perisoare de dovlecei a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express preparare 3

Ciorba cu perisoare de dovlecei a la grec gatita la Multicooker Crock-Pot Express preparare 4

In incheiere, va urez „Pofta buna!” si va mai spun ca astazi, 15 octombrie 2018, este ultima zi in care puteti beneficia de o super reducere de 30% la acest multicooker care cu siguranta va usureaza munca in bucatarie. Mai multe detalii aici: https://bit.ly/2DYQD0T

 

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: