Ketchup din rosii bine coapte si aromate face toata lumea! E aproape imposibil sa intrebi vreo gospodina de vreo reteta pentru asa bunatate, iar aceasta sa nu stie cel putin doua-trei! Eiiii, dar de ketchup din gogonele (patlagele verzi) a auzit cineva? Sau a mai incercat cineva pana acum? Nuuuu? Eh, gasiti reteta mea mai jos!
In fiecare toamna tot imi spun ca nu mai fac multe conserve de legume, ca n-am timp de ele, ca n-am spatiu sa depozitez atata borcanaraie, ca nu mai traim vremuri de restriste (cand nu se gasea nimic prin magazine), etc. Dar nu stiu cum se face ca mereu-mereu ma pomenesc punand si muraturi, facand si bulion si vegeta mea naturala, si gemuri, siropuri si dulceturi fara zahar…si cate si mai cate! Ba mai dau si peste cate-o reteta si idee mai speciala si musa-musai s-o incerc si eu!
Reteta aceasta de Ketchup din gogonele (patlagele verzi) mi-am pastrat-o bine de anul trecut, cand am dat pestea ea aproape de intrarea in iarna. Gogonelele deja nu mai erau pe piata, asa ca mi-am notat in minte sa o incerc cu prima ocazie. Acum, prima ocazie deja a venit, asa ca v-o aduc si voua! Este de inspiratie americana (pe un site american am reperat-o eu), insa mi-am adaptat-o dupa gusturile noastre: picanta si nu foarte dulce, cu evidente note acrisoare. Voi, insa, puteti sa ajustati cantitatile si/sau condimentele, astfel incat sa obtineti ketchupul vostru de vis!
Reteta Ketchup din gogonele (patlagele verzi)
Ketchup din gogonele (patlagele verzi)
- 500 grame gogonele
- 1 ceapa mare
- 1 lingurita mustar (eu am folosit mustar Dijon)
- 1/2 lingurita Harissa (pasta arabeasca de ardei iuti)
- piper dupa gust (eu am pus la final, dupa gustul baietilor)
- 200 ml otet
- 150 ml vin alb sec
- zahar dupa gust
Mod de preparare Ketchup din gogonele (patlagele verzi):
- Gogonelele se spala, se taie bucati si se asaza in oala
- Ceapa (eu am folosit ceapa rosie) se curata, se taie bucati si se adauga in oala
- Se adauga restul ingredientelor si se fierb bine, pana cand gogonelele si ceapa sunt fierte bine
- Se lasa la racorit, se mixeaza bine tot continutul, dupa care se pue din nou totul la fiert inca 10-15 min., sau pana se mai ingroasa putin si se ajunge la consistenta dorita
- La final se potrivesc gusturile (dulce, iute, etc)
- Culoarea finala a ketchup-ului va fi un verde matuit, masliniu. Daca doriti sa-l mai invigorati putin, adaugati putina pudra de spirulina in blender, la mixarea gogonelelor (eu n-am mai adaugat, deoarece imi place asa cum a iesit)
- Ketchupul se toarna in recipiente sterilizate in prealabil, impreuna cu capacele lor, apoi se infileteaza bine capacele
- Ultimul pas consta in sterilizarea recipientelor cu ketchup verde, fie in cuptor, fie prin fierbere in apa, apoi racire lenta, in paturi.
Extrasfat: eu am fiert ketchupul in slowcooker, deci timpul de gatire a fost mai lung. Pe aragaz/plita procesul este mult mai rapid. Si tot in slowcooker am sterilizat si sticlutele si borcanele cu ketchup, dupa preparare (am pornit slowcookerul pe pozitia „low” si am lasat 2 ore)
Foarte interesant! Cred ca este si bun. Am de gand sa fac o portie. Cum ati sterilizat in slowcooker? Ati pus si apa sau doar borcanele inchise? Slowcooker-ul este prietenul meu cel mai bun si l-as folosi si pentru asa ceva . Multumesc!
Multumesc pentru apreciere! Am sterilizat exact ca in metoda clasica: borcane inchise etans, cu apa. Singura diferenta a fost timpul de fierbere
la ce mancaruri recomndati acest keceap ?
La sandvisuri, wrapuri, pizza, etc…in general, la ce folositi ketchupul obisnuit
Am testat si eu reteta dvs, insa mi-a iesit prea acra. La 2,5 kg de gogonele am pus 400 ml de otet si e prea mult totusi. Am mai dres cu zahar, insa nu am vrut sa iasa asa dulce. 🙄
Probabil ca ati adaugat cam mult zahar, daca spuneti ca v-a iesit prea dulce apoi