Deși cunosc multe rețete cu tapioca, azi a fost prima dată când am și folosit perlele de tapioca în bucătăria mea. Mi-am dorit să încorporez una din aromele mele favorite, cea de trandafiri. Așa că o budincă de tapioca în stil arăbesc mi-a apărut ca o alegere firească.
Budinca arăbească , Muhalabieh pe numele său, se prepară în mod tradițional cu făină de orez. Consistența este una foarte fină și îmbină aromele delicate de trandafiri cu verdele minunat al fisticului, eventual și cu ceva migdale, ori stafide.
Eu am cam deviat de la tradițional și m-am apucat de adaptat: budinca nu este atât de fină, dar are o textură extraordinară. Și nici fistic n-am folosit, m-am orientat spre altceva: semințe de dovleac crude. Din nou, alegerea mi s-a părut excelentă.
Una dintre marile bucurii ale bucătăritului, din punctul meu de vedere, este posibilitatea de a-mi pune creativitatea la lucru, de a experimenta arome, rețete la care nu m-aș fi gândit, ingrediente de a căror existență nici nu știam… De exemplu, dacă mi-ai fi spus acum 10 ani că voi ajunge să iubesc semințele crude de dovleac, as fi râs. Despre tapioca nici nu mai vorbesc! Cu quinoa am făcut cunoștință tot acum câțiva ani, nu făceau parte din vocabularul meu și nici nu mai văzusem prin bucătăriile familiei mele, ori a cunoscuților noștri. Și lista asta poate continua, la nesfârșit aproape.
Acum mă bucur cu o sinceritate de copil că am această posibilitate. Că pot să-mi învăț copilul ce sunt toate acestea, că-i pot educa și rafina gusturile, că îl pot ghida în viitoarele lui alegeri! În timp am descoperit aliați noi și parteneri care îmi sprijină demersul și mă încurajează să continui ceea ce am început.
Budincă de tapioca în stil arăbesc
- 175 ml perle de tapioca
- 700 ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de cocos)
- miere după gust
- 1 picătură ulei esențial de trandafiri
- 500 grame zmeură (eu am decongelat-o în prealabil)
- 1/2 linguriță zeamă de lamâie
- 1/2 plic gelatina granule
- 30 ml apă rece
- semințe de dovleac crude
- petale de trandafiri pentru decor
Preparare Budincă de tapioca în stil arăbesc:
- Perlele de tapioca se acoperă cu apă și se lasă la hidratat 30 minute
- Între timp, se macină semințele de dovleac și se lasă deoparte (eu am rîșnit mai mare, dar e după preferința personală)
- Gelatina se amestecă bine cu apă foarte rece și se lasă la hidratat
- Se pune zmeura la fiert, după care se pasează prin sită. Lichidul rezultat se pune din nou pe foc
- Se adaugă gelatina hidratată și se mai ține puțin pe foc, până când gelatina se dizolvă (atențieȘ gelatina nu trebuie să ajungă la pungtul de fierbere, deoarece își va pierde elasticitatea!)
- Jeleul astfel obtinut se lasă la răcorit și când ajunge la temperatura camerei, se îndulcește cu puțină miere (sau orice alt îndulcitor doriți)
- Se înfierbânta laptele de cocos
- Se adaugă perlele de tapioca hidratate și se lasă la fiert cca 10 minute, amestecând din când în când.
- Budinca de tapioca este fiartă bine în momentul în care perlele devin transparente
- Se lasă la răcorit cca 10 minute, după care se adaugă uleiul esențial de trandafiriș se omogenizează bine.
- Se repartizează budinca de tapioca în vase, se toarna jeleul de zmeură, calduț
- Se introduc recipientele la rece cca 30 minute, sau până când se încheagă jeleul
- Se decorează cu semințe de dovleac măcinate și petale de trandafiri (proaspete sau uscate, ca pentru ceai)
- Se servesc imediat, iar dacă doriță să le serviți mai târziu, v-aș recomanda să păstrați budinca aceasta la rece, în borcănașe închise ermetic și să le decorați doar înainte de momentul servirii