De ceva vreme tot cochetez cu ideea acestui Gyros cu năut. Rețetă vegetariană, extrem de simplu de pregatit, gustoasă din cale-afară și…cu iz de vacanță și de mare. Și de soare, de peisaje ce-ți taie respirația, de Zorba Grecul, de tavernele de pe malul mării, de veselia oamenilor, de albastrul ireal al apelor, de tot ce poate însemna Grecia!
Astăzi povesteam pe facebook că, spre dimineață m-am visat plimbându-mă pe străduțele minunate ale Salonicului, orașul meu de suflet. M-am văzut așezându-mă (pentru a câta oară?) la terasa mea preferată, la Starbucks, apoi plimbându-ma prin piața cu porumbei…M-am trezit cu așa un dor de ducă, de nu vă povestesc! Abia aștept să revin și numar zilele până atunci!
Și, ca să-mi mai treacă dorul nebun, fac repetiții cu preparate grecești, pe care le adaptez după gusturile noastre. Azi e rândul acestui Gyros cu năut, pregătit cu ajutorul prietenilor mei de la SanoVita. Cred că știau ei ce știau când au inclus și punguța cu năut în coletul cu produsele mele preferate pe care mi l-au trimis! Dar v-am spus și vouă atunci: tocmai mi se terminase rezerva de năut, așa că punguța aceasta a ajuns la fix! Dar nu v-am mai spus și că eu direct gyros cu năut am văzut-o, sigur nu m-ați fi crezut!
Ingrediente pentru Gyros cu năut:
Pentru Pita grecească:
- 275 ml apă călduță
- 20 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame drojdie uscata)
- 450 grame făină +făină pentru masa de lucru
- 10 grame sare
- 2 lingurițe ulei măsline
Pentru năutul crocant:
- 150 grame năut uscat
- 1 lingura ulei masline
- sare
- piper
- boia de ardei
Topping:
- iaurt grecesc
- 1/2 castravete Fabio
- 1 cățel usturoi
- 1 linguriță ulei de măsline extravirgin
- sare, piper după gust
- roșii (eu am folosit roșii cherry)
- salată verde
- 1 ceapă roșie
- brânză feta
Preparare Gyros cu năut:
Începem cu năutul crocant, acesta durează cel mai mult, având în vedere că folosim năut uscat:
- Năutul se lasa la hidratat în apă cel puțin 8-10 ore, sau peste noapte, după care se scurge bine și se fierbe în apă cu sare ( eu l-am fiert în slowcooker. Obișnuiesc să fierb odată o cantitate mai mare de năut, pe care apoi o porționez și o congelez, pentru a avea năutul gata pregătit și pentru alte rețete viitoare)
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade
- Se rastoarnă năutul fiert și răcit intr-un bol
- Se adaugă uleiul și condimentele (puteți alege condimentele preferate, nu doar pe cele menționate de mine acum)
- Se amestecă bine, astfel încât boabele de năut sa fie imbrăcate cu ulei și condimente
- Se răstoarnă boabele de năut în tava de copt tapetată cu hârtie de copt
- Se introduce tava în cuptor și se coace năutul la temperatura medie (180 grade)
- Din când în când se mai scutură tava, astfel încât năutul să se rumenească frumos pe toate părțile
- Se lasa năutul la răcit în tavă
Preparare Pita pentru Gyros cu năut:
- Eu am folosit mașina de pâine pentru frământat și dospit aluatul, așezând ingredientele în cuvă, întâi lichidele, apoi solidele. Am setat aparatul pe funcția „dough” și gata! Dacă nu folosiți mașina de paâine, procedați așa: Drojdia se dizolvă în 50 ml apă călduță (din cantitatea prevazută în rețetă) și se lasă deoparte 10 min (dacă folositi drojdie uscată, nu mai este nevoie de acest pas)
- Într-un bol încăpător se adaugă toate ingredientele din retșetă, inclusiv drojdia dizolvată ca mai sus (nu prea conteaza ordinea în care adăugați ingredientele)
- Se frământă un aluat elastic și se lasă la dospit intr-un loc ferit de curenți și călduț, până își dublează volumul
- Se răstoarnă aluatul dospit pe masa de lucru înfăinată, se împarte în 8 bucăți egale (cel mai simplu mod este să rulați aluatul sub formă de sul, îl tăiați în jumătate, iar apoi împărțiți fiecare jumătate în părți egale)
- Se formează bile din aceste 8 bucăți obținute
- Fiecare bilă se întinde cu sucitorul pe suprafața bine presărată cu făină (însă nu foarte subțire, ca la painea chapatti, de ex.)
- Se încinge o tigaie de fontă (sau nonderentă), se așază câte o pita grecească și se coace 2-3 minute. Se presează ușor marginile pitei cu un prosop de bucatarie curat (sau spatula), astfel incat să se permita aerului sa circule liber prin interiorul pâinii. Acest lucru va face ca pâinea să se umfle și să creeze un soi de buzunăraș.
- Cu ajutorul unei palete se întoarce lipia pe partea cealaltă și se mai lasă la copt încă cca jumătate de minut (dacă nu doriți să coaceți pita grecească în tigaie, aveți posibilitatea să le coaceți în cuptorul încins (însă tot e nevoie să le întoarceți și pe partea cealaltă)
Preparare Tzatkiki pentru Gyros cu năut:
- În vasul robotului de bucătărie se așază iaurtul grecesc, cățeii de usturoi curățați, castravetele tăiat bucăți, sare, piper și ulei de măsline
- Se mixează bine până se obține un sos fin și cremos
Pregătire topping pentru Gyros cu năut:
- Se spală roșiile cherry și se taie în jumătăți
- Ceapa roșie se curăță și se taie solzișori
- Feta se taie in cubulețe
Montare Gyros cu năut:
- Pe Platouri se așază câte o pita calda
- Se unge cu tzatziki
- Se adaugă roșii cherry tăiate in jumătate, năut crocant, salată verde ruptă în bucăți, inele de ceapă roșie și cubulețe de feta
- Se servesc imediat ca atare, ori stropite cu câteva picături ulei de măsline extravirgin.
Așa-i că vă place ideea acestui Gyros cu năut? Vă las mai jos și o poză cu gyros în varianta cu cartofi prăjiți (la cuptor, nu în ulei), pe care a preferat-o Răzvan. Și un anunț important: Comandați pe www.sanovita.ro introducând codul promoțional ‘retetelemeledragi’ și primiți 15% reducere de fiecare dată! Sună bine, nu?
Ati fiert nautul la aparatul din imagine?In cat timp?
Da, in slowcooker l-am fiert. Nu mai stiu exact cat timp a stat acolo, am verificat din cand in cand (in jur de 2-3 ore pe high)