Când eram copil, nu exista, cred, nicio familie care să nu aibă undeva, la rece, măcar câteva sticle de sirop de brad. Era un lichid gros, foarte aromat, maroniu, de obicei ținut în sticle de culoare închisă. Se administra cu sfințenie în cazurile de tuse ale membrilor familiei. Cu el am crescut și cu el, printre altele, am învățat și eu să-mi tratez propriile accese de tuse, ori ale familiei mele.
La vârsta maturității m-am interesat mai îndeaproape de modul în care se prapară. Am aflat că este, de fapt, un ceai foarte concentrat din muguri de brad, care apoi era fiert încă o dată cu zahăr. Așa ajungea să capete culoarea aceea frumoasă brun-roșcată, pe care o știm cu toții. Și așa am procedat câțiva ani la rând.
Siropul de brad în vechime
Însă apoi am trecut la metoda de preparare la rece, mult mai comodă și ușor de făcut. În plus, este și mai sănătoasă, pentru că astfel nu se distrug uleiurile volatile prezente în mugurii de brad. Am decis să rămân la modul acesta de preparare. Ba chiar am aflat că nici măcar nu este o găselniță modernă!
Varianta mea, cu miere, nu cu zahăr, se folosea și în timpurile străvechi: pur și simplu se amestecau mugurii de brad cu miere în vase mari de ceramică. Apoi, acestea erau îngropate în pământ și lăsate acolo câteva luni (frigiderul nu exista pe atunci, așa că tot pământul era folosit pe post de răcoritor). Spre iarnă, se scoteau vasele din pământ și erau trecute în cămară (camere întunecate și răcoroase, cu destinație specială de depozitare a alimentelor), iar siropul se folosea ca medicament, lucru care se păstrează și astăzi.
Câte metode de preparare la rece a siropului de brad există?
- Din câte știu eu, două: fie cu miere, fie cu zahăr.
- Ambele tipuri de sirop se prepară la fel, atâta doar că diferă îndulcitorul ales.
- Eu prefer să folosesc miere și nu zahăr (deși acesta din urmă este mai ieftin, mai ales dacă discutăm de cantități mai mari de sirop de brad făcute odată). De ce? Pentru că mierea este un produs neprocesat industrial și este recunoscută ca fiind un antibiotic natural. Așadar, și ea își aduce aportul de beneficii.
Cum se administrează siropul de brad la rece?
- Se poate consuma în afecțiunile respiratorii, tuse, stările gripale sau răceală (câte 1 lingură/ adult sau 1 linguriță/copil, după masă, de 3-4 ori pe zi).
- În cazul unor crize de tuse se poate administra câte o lingurită ori de câte ori este nevoie. Dar se recomandă să nu beți și să nu mâncați nimic timp de cel puțin jumătate de oră, pentru ca siropul să aibă efect.
Cum se aleg corect mugurii pentru siropul de brad la rece?
Perioada de recoltare a mugurilor de brad sau de molid poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, pe cât posibil nepoluate. Mugurii se recunosc ușor, deoarece au o culoare deosebită, de un verde crud. Este indicat ca aceștia să aibă dimensiuni cuprinse între 3-7 cm, nu mai mari.
IMPORTANT: Vă aștept și pe Instagram, acolo unde, de cele mai multe ori, apar rețetele mele în timp real, chiar mai înainte de a fi postate pe blog! Click pe poza de mai jos pentru abonare!
Cum se prepara acest Sirop de brad la rece, cu miere
Sirop de brad la rece, cu miere
- muguri de brad proaspăt culeși
- miere de albine
Preparare:
Procedeul este unul extrem de simplu, însă este nevoie de ceva răbdare până când siropul este gata. Este important ca toți pașii să fie respectați, pentru ca siropul să nu fermenteze, ori să conțină impurități!
- Se pregătesc borcanele în care se va prepara siropul (se spală foarte bine și se lasă la uscat, astfel încît acestea să nu aibă niciun strop de apă– eu prefer să le și sterilizez câteva minute în cuptor)
- Se spală bine mugurii de brad, dacă e nevoie, în mai multe ape și se verifică atent să nu conțină insecte (mugurii de brad, fiind mai „lipicioși”, este foarte posibil ca mulți gândăcei să se ascundă între acele lor)
- Se scurg bine mugurii de brad într-o sită, apoi se lasă la uscat ori se șterg riguros cu prosoape de hârtie (cel mai sigur este să fie lăsati la uscat pe prosoape de pe o zi pe alta)
- Se așază în borcane câte un strat de muguri, apoi se toarnă un strat de miere
- Se continuă tot așa până la gura borcanului (ultimul strat trebuie să fie de miere)
- Se înfiletează bine capacele, apoi se lasă borcanele la macerat 2 săptămâni-1 lună într-un loc răcoros și întunecat, scuturându-se din când în când, pentru o amestecare uniformă. Pe măsură ce trece timpul, mierea devine tot mai fluidă, ca rezultat al acțiunii uleiurilor volatile din mugurii de brad, iar aceștia din urmă îsi pierd culoarea verde strălucitoare (devin gălbui și terni)
- După scurgerea timpului de macerare, siropul se strecoară cu grijă, se toarnă în recipiente curate și uscate (eu le sterilizez înainte de utilizare), se închid etanș și se trec în cămară/beci, etc.
ALTE REMEDII NATURISTE PENTRU TRATAREA STĂRILOR GRIPALE/TUSE/RĂCEALĂ: CLICK PE POZE PENTRU RETETE!
Multumesc mult pentru reteta. Acum am pus mugurii la macerat.
As vrea sa stiu insa cat timp se pastreaza siropul rezultat?
Am citit pareri cum ca in 2 luni ar trebui consumat, ceea ce inseamna ca nu prindem sezonul mai racoros.
Mierea este un conservant excelent si nu are termen de garantie. Asa ca si siropul va rezista chiar si ani de zile, cu conditia sa fie pastrat in recipiente sterilizate, inchise bine si la racoare.