Indiferent că vorbim de pachetul de la școală sau birou, picnic, party sau un eveniment festiv care cere meniu complet, primul meu gând zboară mereu la brioșe sărate. Așa că astăzi vă propun o rețetă simplă, dar delicioasă: Brioșe aperitiv cu măsline și cimbru. Sunt pufoase și hrănitoare, iar culoarea mai închisă este dată atât de măslinele negre, cât și de făina integrala de grâu folosite la prepararea lor.
Bineînțeles că se poate folosi orice făină doriți, chiar și fără gluten. Astfel obțineți o variantă gluten free , de care se pot bucura și persoanele care nu consumă gluten.
În funcție de cantitatea de sare conținută de măsline, precum și de cât de intensa vă doriți să fie aroma acestor brioșe, mai puteți ajusta cantitatea de măsline. Ba chiar ar fi interesant să combinați măsline Kalamata, negre și verzi, pentru o secține mozaic.
Eu am folosit un singur tip de măsline, se numește Throumba. Aceste măsline se cultivă și se conservă numai în insula grecească Thassos, iar procedeul de conservare presupune uscarea lor la soare. Abia apoi măslinele se introduc în saramură. Acesta este motivul pentru care măslinele Throumba au un aspect diferit față de toate cele pe care le știm noi.
IMPORTANT: Vă aștept și pe Instagram, acolo unde, de cele mai multe ori, apar rețetele mele în timp real, chiar mai înainte de a fi postate pe blog! Click pe poza de mai jos pentru abonare!
Sunt zbârcite și nu foarte atrăgătoare la prima vedere și nu este nevoie să fie ambalate în saramură. Arată mai curând ca prunele noastre uscate (dar mult mai mici) și nu este nevoie nici măcar să fie vidate. Asta înseamnă că, la cumpărare, nu ” trage nimic la cântar”. Măslinele Throumba au un gust amărui-sărat, iar eu le apreciez foarte mult. Dacă sunt servite ca aperitiv, este recomandat să turnăm puțin ulei de măsline extravirgin peste ele, iar ele parcă prind viață.
Brioșe aperitiv cu măsline și cimbru
Brioșe aperitiv cu măsline și cimbru
- 2 ouă
- sare (opțional)
- 60 grame măsline mărunțite (sau după gust)
- 1 linguriță cimbru proaspăt tocat (eu am folosit cimbrișor din grădină)
- 40 ml ulei măsline
- piper alb măcinat
- puțină pudră de usturoi
- 1/2 linguriță praf de copt
- 75 grame făină integrală de grâu
Preparare:
- Se încinge cuptorul la 180 grade
- Se tapetează o formă mică de brioșe cu hârtiuțe speciale (eu am folosit niște forme de mini savarine)
- Se bat ouăle , se adaugă uleiul, măslinele mărunțite și cimbrul tocat
- Se omogenizează ș se adaugă piperul și usturoiul, praful de copt și făina
- Se amestecă ușor cu spatula, se rapartizează compoziția în forme și se introduc în cuptor
- Se coc la 180 grade, cca 15 min. sau până când capătă o crustă maronie și trec testul scobitorii
- Se scot din cuptor, se lasă la răcorit 5 minute, după care se scot din forme și se așază pe un grilaj de patiserie până la răcirea completă. Ele se desfac foarte uțor din hărtiuțe, așa că, daca doriți, putetți face și operațiunea aceasta, ca în cazul meu.