Pate de linte rosie

Pate de linte roșie

Astăzi am pregătit un Pate de linte roșie! Ca să v-o spun pe aia dreaptă, în copilărie habar n-aveam ce este lintea. O singură dată îmi aduc aminte, deja în adolescență, că am văzut-o pe bunica foarte fericită că găsise linte să cumpere. Noi ne uitam cruciș și ne-am pierdut repede interesul, dar pentru ea, asta era o amintire din copilăria ei. Pe atunci, se mânca multă linte, pregătită în multe feluri.

Abia de vreo câțiva ani încoace am făcut și eu cunoștință cu lintea, am aflat că este de mai multe feluri și culori. Am introdus-o în bucătăria mea întâi cu teamă, de parcă ar fi fost cine știe ce balaur. Dar am căpătat încredere, am învățat să-i apreciez gustul și s-o pregătesc mai des acasă.

Preferata mea este lintea roșie (bine, nu-i roșie, e portocalie de fapt!) pentru că fierbe mai repede decât celelalte tipuri și pentru că are o culoare frumoasă. Cred că n-a mai rămas niciun tip de preparat din linte pe care să nu-l fi încercat până acum! De la supe și ciorbe la salate, chifteluțe, sosuri, tocănițe, aperitive, umpluturi pentru legume, etc.

Unul dintre cele mai versatile moduri de a găti lintea este sub formă de pate vegetal. Se poate folosi ca pastă tartinabilă la micul dejun, cul el se pot umple legume sau ouă pentru platouri cu aperitive festive, se poate folosi in wrapuri și sandvișuri, etc.

Acest Pate de linte roșie este o rețetă vegană, dar se poate pregăti și în varianta vegetariană dacă alegeți să folosiți unt în loc de ulei de măsline (cum am făcut eu), iar la final mai adăugați și puțină cremă de brânză. Nouă, însă, ne place foarte mult varianta aceasta și la ea am rămas  ori de câte ori avem pateul acesta în meniu.

Ingrediente și mod de preparare Pate de linte roșie

Pate de linte roșie

  • 100 grame linte roșie
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • puțină boia de ardei iute
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • sare (piper)
  • 1 cățel usturoi
  • câteva roșii uscate
  • 1 linguriță pudră de legume deshidratate (opțional–eu am pregătit-o în casă)

Preparare Pate de linte rosie

  1. Se spală lintea foarte bine, într-o sită, sub jet de apă rece
  2. Se așază lintea într-un vas
  3. Se adaugă morcovul curățat și tăiat rondele, ceapa și condimentele
  4. Se acoperă totul cu apă și se lasă la fiert, până când legumele și lintea sunt moi
  5. Se lasă la răcorit, se scurge excesul de apă, după care totul se așază în vasul blenderului (apa în care au fiert legumele și lintea nu se aruncă în totalitate)
  6. Se adaugă uleiul de măsline și cătelul de usturoi și se mixează bine, până se ajunge la consistență cremoasăș dacă vi se pare că e prea groasă pasta, mai adăugați puțină apă din cea in care au fiert legumele.
  7. Se ajustează gustul, potrivind de sare și piper
  8. Se păastrează în recipiente de sticlă închise etanș și date la rece minim 2 ore, să se stabilizeze (eu țin pateul acesta în borcane de iaurt, ca cel din imagine). Nu l-am păstrat mai mult de 3 zile în frigider.

pate de linte rosie preparare

P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca  va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!

Un exemplu  🙂

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.