De mult plănuiam eu să fac o Pâine mediteraneană cu făină integrală ! O tot amânam, din lipsă de timp. Uneori, și de dispoziție. Însă ieri m-a ajuns din urmă zelul și am lucrat pe mai multe fronturi: am făcut iaurt de casă, am copt pâinea aceasta delicioasă și m-am ocupat exclusiv de treburi casnice.
A fost o zi super aglomerată, dar asta mi-a permis ca acum să mă pot ocupa de culegerea zmeurei din curte.Și e o operațiune ce necesită rapiditate, pentru că ne fugărește ploaia zilnică. Ori zmeura nu se poate culege decât uscată, nu plină de apă!
Revenind la rețeta de astăzi, știam de mult că este una excelentă: prima dată am gustat-o în Grecia, la o tavernă de pe malul mării. Mi-am notat în minte s-o fac și eu acasă, dar cu ceva adaptări. În sensul că nu voi folosi măsline întregi (lui Darius nu-i surâde ideea), iar făina albă o voi înlocui cu cea integrală.
Materia primă–garanția unei pâini delicioase
Toate bune și frumoase! Atâta doar că, o vreme uitasem de proiectul meu. Însă s-a întâmplat ca Mediteranea Gourmet să-mi vină în ajutor și să-mi trimită spre testare câteva produse autentic grecești. Așa că am folosit în reșeta aceasta un ulei de măsline extravirgin minunat și o pastă de măsline cu roșii uscate și ciuperci excelentă.
Dacă nu știți cine este Mediteranea Gourmet, vă spun eu: o companie micuță care comercializează produse alimentare, cosmetice naturale și ustensile din lemn de măslin, pe care le importă din Grecia. Dar asta nu înainte de a le selecta cu grijă, de la producători certificați bio. Toate produsele sunt de origine protejată (PDO), de indicație geografică protejată (PGI) și organice (BIO). Așadar, vă invit să aruncață o privire pe site-ul companiei, cu siguranță veți găsi acolo multe produse ce v-ar fi de folos.
Eu sunt campioană la uleiurile de măsline extravirgine, pe care mi le aleg cu grijă (vedeți în clipul de mai jos cum se fabrică și cum se alege uleiul de măsline de cea mai bună calitate) și a ustensilelor din lemn de măslin.
Pâine mediteraneană cu făină integrală
Pâine mediteraneană cu făină integrală
- 750 grame făină integrală
- 3 lingurițe sare
- 450 ml apă
- 4 lingurițe ulei măsline (extre virgin am folosit eu)
- 2 lingurițe rozmarin uscat
- 2 lingurițe fulgi de chili
- 2 lingurițe busuioc uscat
- 2 linguri pastă de măsline cu roșii uscate și ciuperci
- 1 pliculeț drojdie uscată
Preparare Pâine mediteraneană cu făină integrală:
- În vasul robotului de bucătărie pentru frământat șă așază ingredientele menționate în rețetă (întâi lichidele, apoi solidele) și se frământă bine cca 5 minute, sau până se obține un aluat elastic, neted, care nu se lipește de mâini.
- Se scoate aluatul din bol, se unge bolul cu ulei, apoi se reașază aluatul, sub formă de bilă, înapoi în vas
- Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, până îți dublează volumul.
- Se tapetează cu făină un coș special pentru dospit (baneton), se scoate aluatul pe masa înfăinată și se modelează sub formă de franzelă
- Se așază franzela în baneton, cu fața în jos (și sigiliul in sus), se acoperă cu folie și se lasă din nou la crescut până își dublează volumul
- Se încinge cuptorul la 230 grade
- Se răstoarnă pâinea cu grijă în tava tapetată cu hârtie de copt, sau un vas oval (ca al meu)
- Se crestează pâinea cu ajutorul unei lame, apoi se introduce imediat tava în cuptor , iar păinea se coace până capătă o crustă aurie (eu am folosit un truc: am udat capacul vasului meu de sticlă termorezistentă și l-am așezat peste pâine, astfel încât am creat un efect de abur, iar pâinea mea a căpătat o crustă crocantă; am recurs la acest truc, datorită faptului că am copt pâinea într-un cuptor clasic, pe gaz)
- Pâinea se lasă la răcit complet, iar abia apoi se feliază
Extra sfat: mai ales la pâinea integrală, dar și la cea de secară, este bine să se adauge în aluat si puțină vitamina C (1 pastilă zdrobită bine), pentru ca pâinea să nu se mai fărâmițeze așa ușor. De data aceasta, eu nu am avut în casă, să adaug.