Cupcakes cu limoncello

Cupcakes cu limoncello

Știu, am promis de câteva zile pe Instagram că, imediat după rețeta de focaccia urmează Cupcakes cu limoncello. N-am reușit s-o scriu chiar a doua zi, dar vin acum cu ea!

Sinceră să fiu, mai repede mă vedeam făcând un desert cu kumquat la revenirea din Corfu (al cărei simbol culinar este kumquatul), dar a fost mai cerut „ceva bun cu limoncello”. Așa că am schimbat planul inițial și am adus mai repede pe lista scurtă și sticluța cu limoncello, cumpărată tot de acolo.

Și, dacă tot vorbim despre Corfu, vă las mai jos primul vlog din această serie. Mai urmează și altele, în același playlist. Corfu este o insulă superbă, impresionantă și merită explorată în profunzime.

Să povestim puțin despre kumquat!

Fructele Kumquat (supranumite și portocale japoneze) sunt originare din China si sunt foarte des intalnite în Japonia și in unele state din SUA precum California și Florida. De asemenea, acestea se cultiva și in Europa ( Grecia – insula Corfu ).

Fructele de kumquat au forma rotundă sau ovală, iar culoarea diferă de la un soi la altul ( roșu, portocaliu sau galben ). Aceste fructe se aseamănă cu portocalele, singurele diferențe fiind culoarea ( daca sunt de alte soirui ) si dimensiunile ( mai mici ). Fructele kumquat se remarca prin gustul dulce-acrisor si se pot consuma in diverse moduri. Cel mai des, acestea se consuma simple, sub forma de fresh sau lichior/dulcețuri/diferite forme de conservare, dar si sub forma de garnitura pentru peste, miel sau pui. Totodata, aceste fructe pot fi folosite si in salate, dand un gust inegalabil.

Să povestim puțin despre limoncello!

Limoncello este un lichior de lămâie, originar din sudul Italiei, și care își trage aroma mai curând din coaja citricelor și nu neapărat din pulpa lor. Este dulce și foarte aromat, servit ca digestiv, la sfârșitul mesei.

Având în vedere faptul că insula Corfu s-a aflat mult timp sub dominație venețiană, astăzi pare mai mult teritoriu italian decât grecesc. Arhitectura clădirilor, stilul de viață, mentalitatea localnicilor, absolut totul acolo îți indică la tot pasul evidentele influențe. Părerea mea este că, în Corfu, este o comunitate de italieni care vorbesc grecește!

Așa se face peste tot, la orice colț de stradă, la orice magazin ori market, pe lângă uleiul de măsline și produsele din kumquat, stau la loc de cinste și sticlele cu limoncello.

Eu am cumpărat numai o sticluță cu limoncello, special dându-i această destinație: să ajungă într-un desert savuros!

Cupcakes cu limoncello

Cupcakes cu limoncello 1

Cupcakes cu limoncello

  • 3 ouă
  • 240 grame iaurt natural
  • 2-3 linguri zahăr
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă fin (eu am folosit pudră)
  • 50 ml limoncello
  • 150 grame făină
  • 1/2 pliculeț praf de copt
  • coajă de bergamote rasă și păstrată cu zahăr la borcan (opțional (mai mult pentru parfum și aromă subtilă_)
  • 250 grame mascarpone ((pentru topping))
  • 1-2 lingurițe zahăr pudră
  • 35 ml limoncello
  • bucățele de lămâie (pentru decor)

Preparare Cupcakes cu limoncello (6 cupcakes mari) :

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade
  2. Se pregătește tava cu formele viitoarelor cupcakes (fie se tapetează cu hârtiuțe pentru brioșe, fie se ung cu puțin ulei, dacă sunt din silicon, ca în cazul meu)
  3. Într-un bol încăpător se amestecă toate ingredientele pentru brioșe (întâi lichidele, apoi se încorporează făina și praful de copt)
  4. Se repartizează compoziția de mai sus în formele pregătite anterior (nu se vor umple complet, deoarece, ele vor crește la copt)
  5. Se introduce tava în cuptorș brioșele se coc la 180 grade cca 20 min, sau până trec testul scobitorii
  6. Se lasă la răcorit 5 minute, după care se scot pe un grilaj de patiserie și se lasă să se răcească bine de tot
  7. Între timp se pregătește crema, amestecănd bine mascarpone cu zahăr pudră și limoncelloș va rezulta o cremă fină, gălbuie și foarte parfumată
  8. Se așază crema într-un sac a poche și se decorează brioșele
  9. La final, se adaugă câteva bucățele de lămâie, pentru a completa decorul
  10. Se lasă la rece cca 2 ore, pentru ca totul să se așeze și să aibă o ținută frumoasă (crema de pe cupcakes se va întări mai mult, iar eventuala umezeală va fi absorbită de blatul brioșei.

Cupcakes cu limoncello preparare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.