placinta greceasca cu crema de vanilie

Plăcintă grecească cu cremă de vanilie

În ultimii ani, ori de câte ori mergeam în Grecia, ne cumpăram aproape zilnic Plăcintă grecească cu cremă de vanilie. Se găsește peste tot, la patiserii, brutării, etc. Ba chiar și cuptoarele de la magazinele Lidl coceau zilnic așa ceva!

Pentru că suntem mari iubitori ai vaniliei, absolut orice conține vanilie e pe gustul nostru! De la cafea cu vanilie, până la orice desert, cât de mic sau simplu, orice e excelent pentru noi. Numai parfumul său inconfundabil îi asigură succesul. Și starea noastră de bine!

În ceea ce mă privește, rareori mi se întâmplă să-mi fie dor neapărat de un anumit preparat. Dar dintr-o dată m-am trezit că îmi doresc neapărat plăcintă cu vanilie pe masă.

Nu cred în conceptul „poftelor” (ca să fiu și mai sinceră, nici nu asociez cuvântul acesta cu vreo conotație pozitivă, ci numai cu negativ). Ce mi s-a întâmplat mie a fost mai curând un dor nebun de liniștea vacanțelor. Și de căldura de atunci! Șocul zilelor acestea friguroase, agitația zilnică,ceva oboseală și stres au reprezentat tabloul de care mintea mea voia să fugă. Și și-a găsit refugiul în momentele mele cele mai frumoase și calme: în vacanță! Iar de aici și până la plăcinta cu vanilie n-a mai fost decât un pas. Mic!

Dacă tot am vorbit de vacanțele grecești și de amintirile mele cele mai plăcute acolo, vă las mai jos și una dintre multele filmări de acolo, făcută chiar luna trecută. Pentru restul, vă aștept pe canalul meu Youtube, să le urmăriți și să vă relaxați împreună cu mine!


Circulă mai multe rețete și variante pentru plăcinta aceasta (bougatsa): în unele zone, crema de vanilie conține și griș, coajă rasă de lămâie și portocale, în altele foile folosite pentru preparare pot fi și din foietaj, etc. Mai ales varianta cu foietaj se aseamănă mult cu cremșnitul nostru. Ba chiar în alte variante, plăcinta se și însiropează imediat după coacere. În acest caz, se numește galaktobureko.

Eu am preferat varianta cu foi de plăcintă și cremă fiartă cu vanilie. Însă, bineînțeles, nu refuz nici celelalte variante, pe care le-am și încercat, de altfel! Și absolut toate sunt minunate!

Plăcintă grecească cu cremă de vanilie

Plăcintă grecească cu cremă de vanilie (bougatsa)

  • 1 pachet foi plăcintă (subțiri)
  • 200 grame zahăr (sau după gust)
  • 1 litru lapte
  • 4 linguri făină (sau 2 linguri amidon)
  • 75 grame unt (+ unt pentru uns foile și tava)
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 4 ouă

Mod de preparare Plăcintă grecească cu cremă de vanilie:

  1. Se mixează ouăle cu zahărul și extractul de vanilie (nu e neapărată nevoie să fie tot zahărul topit, se mai topește și la fiert)
  2. Se adaugă laptele și se omogenizează
  3. Se adaugă făina și se amestecă bine cu telul, să nu se formeze cocoloașe
  4. Se fierbe crema pe foc mic, amestecând mereu, să nu se prindă
  5. Pe măsură ce fierbe, crema se va îngroșa, ajungând la consistența unei budinci
  6. Se ia crema de pe foc și se lasă la răcit (amestecînd din când în când, să nu prindă crustă) Pentru a împiedica formarea crustei, se poate pune folie alimentară direct peste cremă (eu am pus capacul etanș peste vasul cu cremă)
  7. După ce crema a juns la temperatura camerei, se încorporează 75 grame unt, amestecând bine cu telulș se dă crema deoparte (tot acoperită)
  8. Se încinge cuptorul la 180 grade
  9. Se topește unt pe baie de aburi, pentru uns tava și foile de plăcintă (eu am folosit cca 75 grame )
  10. Se desface pachetul de foi și se împart foile în jumate (una dintre foi se acoperă cu folie, să nu se usuce)
  11. tava aleasă se unge cu unt topit, apoi se tapetează cu câte o foaie subțire de plăcintă
  12. Se pensulează cu unt topit prima foaie de plăcintă din tavă; peste aceasta se va așeza a doua foaie, care se va lipi de prima, datorită untului
  13. Se unge și această foaie cu unt topit (puțin) și se continuă procedeul până la terminarea primei jumătăti de foi din pachet
  14. Peste această bază din foi de plăcintă se toarnă crema de vanilie și se nivelează bine
  15. Peste cremă se va așeza acum „capacul”: celelalte foi de plăcintă rămase, tot una câte una și unse cu puțin unt topit, exact ca baza plăcintei
  16. După această operațiune, se ajustează marginile plăcintei (eu le-am tăiat cu foarfeca de bucătărie)
  17. Cu un cuțit ascuțit se porționează capacul plăcintei (cu atenție să nu se străpungă și baza plăcintei); acest lucru va permite plăcintei să se coacă frumos, iar viitoarele porții vor fi perfecte
  18. Se introduce tava la cuptor
  19. Plăcinta grecească cu cremă de vanilie se coace la 180 grade până când foile se rumenesc frumos, iar casa se umple de parfumul său
  20. Se lasă la răcit complet, apoi se transferă la rece minim 4 ore (eu am lăsat peste noapte), pentru ca plăcinta să se întărească bine și să aibă ținută frumoasă
  21. Se porționează cu un cuțit ascuțit bine, urmând tăieturile inițiale, făcute pe aluatul crud.
  22. Se servește simplă sau pudrată cu zahăr vanilat și, eventual, scorțișoară

placinta greceasca cu crema de vanilie preparare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.