Cozonac cu dovleac si scortisoara 00

Cozonac cu dovleac și scorțișoară

Din zecile de rețete cu dovleac publicate până acum pe blog, cozonac cu dovleac și scorțișoară n-aveam! Îl pusesem de multe ori pe listele de făcut și tot de atâtea ori a ajuns pe lista de amânări. Pur și simplu, mereu se ivea câte ceva nou, ori o situație neprevăzută.

S-a întâmplat însă ca, zilele trecute, să-mi fac un suc de dovleac, morcov și cătină. Răceala îmi dădea târcoale serios și m-am hotărât să sacrific un dovleac plăcintar micuț și drăguț. Cătina am folosit-o direct congelată, iar morcovul a ajuns și el rapid în combinația asta. Am mai băgat în storcător și câteva felii de lămâie…și cam asta a fost tot!

Partea cea mai interesantă acum începe! În urma procesării în storcător, am rămas cu pupa de dovleac, morcov și semințele de cătină bine mărunțite separat. Și n-am vrut să le arunc în întregime: am separat coaja de morcov și semințele de cătină.

Astfel, am rămas cu pulpa de dovleac bine mărunțită, exact ca o pastă. Și ea s-a transformat în motivul pentru care acest cozonac există acum aici!

Cozonac cu dovleac si scortisoara 0

Cozonac cu dovleac și scorțișoară

  • 150 grame zahăr
  • 450 grame făină (eu am folosit acum jumătate din cantitate făină albă și jumătate făină integrală)
  • 2 ouă
  • 100 ml ulei (am folosit ulei de măsline infuzat cu portocală)
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 180 ml lapte călduț
  • 7 grame drojdie uscată
  • 1 dovleac mic ras fin
  • zahăr după gust
  • 1-2 linguri scorțișoară pudră

Preparare Cozonac cu dovleac și scorțișoară:

  1. Ingredientele pentru aluat se asaza in cuva masinii de paine, intai lichidele, apoi solidele
  2. Se seteaza masina de paine pe programul „aluat/dough” (1:30 min in cazul meu)
  3. Acum, masina poate fi lasata sa-si faca programul de framantare si crestere a aluatului. (Unele modele de masini de paine au si un program separat –„whisk”– care doar amesteca aluatul. In acest caz, selectati programul „amestecare/whisk”, iar la finalul programului adaugati ciocolata maruntita, apoi setati din nou  programul „aluat/dough”, pentru ca ingredientele sa fie incorporate bine si sa creasca aluatul).
  4. Intre timp, se pregatesc 2 tavi mici de cozonac si se tapeteaza cu hartie de copt, sau se ung cu unt
  5. Se pregateste umplutura de dovleac, amestecand dovleacul cu zahar si scortisoara
  6. Dupa ce aluatul a crescut frumos,se scoate din cuvaș se împarte in două bucăti egale, care apoi se intind pe masa infainata bine, in doua foi dreptunghiulare(eu am folosit sucitorul, dar puteti sa intindeti aluatul si folosind doar mainile)
  7. Pe fiecare foaie se repartizeaza umplutura de dovleac
  8. Se rulează strans in doua suluri
  9. fiecare sul se taie in doua, pe lung, cu un cutit foarte bine ascutit, insa la unul din capete nu se taie de tot, astfel incat sectiunile sa nu fie desprinse complet si sa se poata impleti frumos (vezi foto)
  10. se impletesc cele doua sectiuni din fiecare sul, rezultand astfel 2 cozonaci micuti, care se asaza in tavile pregatite anterior
  11. Se lasa cozonacii in tavi la crescut inca 30 min, la temperatura camerei
  12. intre timp, se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  13. Se introduc tavile in cuptor si se lasa la copt cca 45 mins la 180 grade, sau pana se rumenesc frumos cozonacii si trec testul scobitorii
  14. Se scot din cuptor, se ung cu 1 galbenus batut si imediat se presara zahar tos /pudra/ vanilat (fiind fierbinte, oul se va gati imediat pe coaja cozonacului)
  15. Se lasa 5 min la racorit in tava, dupa care se scot cu grija din tava si se lasa la racit pe un grilaj special pentru prajituri
  16. Se feliaza numai dupa racirea completa.

Cozonac cu dovleac si scortisoara preparare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.