Voi știți că eu locuiesc la Bran, da? Ei bine, nu puteam să nu vă arăt și un bulz tradițional, ca pe la noi. Nu aveți nevoie decât de 2-3 ingrediente, dar de calitate. Și vă asigurați o masă pe cinste! La noi a fost cină.
Există mai multe variante de bulz, de la cele mai simple (ca a mea) la cele mai complexe. Dar toate au un numitor comun: mămăliga și brânza de burduf. Restul sunt variațiuni pe aceeași temă.
Unele variante de bulz conțin și unt, kaiser și/ sau slănină, altele mai adaugă și ou fiert moale, ori un ou ochi prăjit. Bulzul se pregătește atât la cuptor, cât și pe grătar. Varianta pe grătar este cea mai gustoasă, dacă mă întrebați pe mine.
Pe la noi nu se poate târg tradițional fără grătare maari încinse, bulz învelit în folie de aluminiu sfârâind încet și mese multe întinse pentru vizitatori.Cele mai multe astfel de bulzuri conțin doar atât: mămăligă și brânză de burduf. Eu am folosit o brânză foarte bună de la Ferma cu Omenie
Eu sar peste varianta foliei de aluminiu și coc bulgării de mămăligă direct pe grătar, apoi îi întorc cu grijă, cu spatula. Asta e tot!
Bulz simplu, ca la Bran
- 400 grame mălai
- 500 ml lapte
- 500 ml apă
- 1 linguriță sare
- 200 grame brânză de burduf
Preparare Bulz simplu, ca la Bran:
- laptele și apa se pun la fiert, împreună cu sarea (se poate folosi numai apă, dar eu am vrut să obțin o mămăligă mai aromată)
- Când lichidul începe să clocotească, se adaugă mălaiul în ploiae și se amestecă fără oprire, pentru a evita formarea cocoloașelor (eu folosesc telul pară în acest scop)
- Când mămăliga începe să se umfle, scad mult intensitatea flăcării la minim și o las să fiarbă, amestecând din când în când
- Mămăliga este fiartă bine atunci când se desprinde singură de pe pereții și fundul vasului (eu fierb mămăliga în ceaun)
- Se răstoarnă mămăliga pe o farfurie întinsă și se lasă la răcit complet
- Între timp se taie brânza de burduf în bucățele
- Se iau bucăți de mămăligă rece și se aplatizează în palmă
- În mijlocul fiecărei bucăți de mămăligă se așază brânză de burduf
- Se sigilează brânza în interiorul mămăligii, care se modelează în bile perfecte
- Bilele se lasă deoparte 10-15 minute, după care se coc pe grătarul încins bine, pe toate părțile, și se întorc ușor, cu ajutorul unei spatule (ca să nu rămână mămăliga lipita de grill)
- Bilele de mămăligă trebuie să fie foarte fierbinți, astfel încât brânza din interior să se topească, iar la tâiere, aceasta să curgă frumos, ca un lava cake.
- Se servesc calde.
Și dacă tot suntem la final, vă mai las încă o rețetă minunată care sigur o să vă inspire! Iar dacă vă place video-ul meu, vă aștept cu drag să vă abonați și la canalul meu, pentru mai multe clipuri noi și foarte utile!