prajituri

Prăjitură răsturnată cu portocale roșii

Prajitura rasturnata cu portocale rosii

O Prăjitură răsturnată cu portocale roșii nu ia niciodată mult timp până e gata. Și nici nu e complicat s-o prepari! Și nici nu ai nevoie de ingrediente multe, sau speciale! În jumătate de oră e gata. Să vă mai spun că are și conținut scăzut de zahăr? Pentru toată tava am folosit doar 100 grame zahăr. Și cred că se putea chiar mai puțin! Prăjitura mea a ieșit foarte gustoasă, aromată și nu prea dulce, exact așa cum îmi place mie!

Am și postat-o imediat pe Instagram, în stories (dacă nu mă urmăriți deja și acolo, ar fi bine să o faceți, pentru că acolo apar rețetele mele în timp real)! Mă găsiți aici: https://www.instagram.com/dia.darya/ )

Bineînțeles, fiind o prăjitură „uscată”, nu ai cum să te murdărești. Sau să curgă. Sau…orice! Deci se poate lua cu încredere la pachet la școală, la birou, la picnic, la un party, etc. Este genul acela de desert care merge bine la orice ocazie, se încadrează perfect în orice moment al zilei. Și iese excelent de fiecare dată!

Prajitura rasturnata cu portocale rosii 1

Eu iubesc portocalele roșii, iar în perioada ianuarie-început de martie le vânez, realmente, prin marketuri. Din fericire, au început să fie prezente în toate lanțurile de marketuri mari. Nu mai sunt atât de rare cum se întâmpla acum vreo 4-5 ani.

Singura nemulțumire, ca să zic așa, e legată de soi. La noi, cele mai frecvente sunt soiurile Sanguinelli, Tarocco și Moro. Ei bine, eu pe cele Moro le caut cu ardoare. Asta pentru că sunt cele mai intens colorate, au miezul sângeriu, puternic pigmentat. Cum le aleg? Foarte simplu: caut portocalele cu coaja cât mai roție posibil. Asta pentru că pigmentul din interior străbate prin coaja.

Celelalte 2 soiuri, deși au uneori coaja la fel cu cele Moro, adică pătate de roșu, au pigmentul mai puțin intens. De multe ori, interiorul acestor portocale e un curcubeu superb. Sunt minunate și acelea, mai ales pentru niște deserturi ombre.

Prăjitură răsturnată cu portocale roșii

  • 6 ouă
  • 100 grame zahăr
  • 50 ml suc de portocale roșii
  • 75 ml ulei de măsline (eu am folosit ulei aromatizat cu portocale)
  • 1/2 plic praf de copt
  • 300 grame făină
  • portocale roșii- decor
  • 1 linguriță zahăr de cocos- finisare

Preparare Prăjitură răsturnată cu portocale roșii:

Prajitura rasturnata cu portocale rosii preparare

  1. Se încinge cuptorul la 180 grade
  2. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt (eu am uns puțin tava cu ulei, ca să se așeze hârtia frumos; tava mea are dimensiunile 23/19 cm)
  3. Se presară zahăr de cocos în tavă
  4. Se taie portocalele roșii felii subțiti, apoi în jumătăți de felii și se aranjează frumos în tavă, peste zahărul de cocos; se dă tava deoparte câteva minute
  5. Într-un bol se bat spumă ouăle cu zahărul prevăzut în rețetă
  6. Se adaugă sucul de portocale și uleiul, după care se omogenizează
  7. Se încorporează praful de copt și făina, amestecând totul cu spatula
  8. Compoziția obținută se toarnă cu grijă în tava cu portocale, pregătită dinainte (cu atenție, să nu deranjăm modelul obținut din portocale)
  9. Se nivelează bine, se lovește ușor tava de masă, pentru a elimina eventualele bule de aer formate în compoziție
  10. Se introduce tava la cuptor și se coace prăjitura la 180 grade cca 25 minute, sau până trece testul scobitorii (se rumenește frumos, , devine fermă și elastică la atingere, iar mirosul din casă este minunat)
  11. Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă la răcorit în tavă 5 minute, după care se răstoarnă pe un grilaj de patiserie
  12. Acum prăjitura se prezintă cu fața în sus, iar portocalele așezate inițial pe fundul tăvii au devenit decorul său
  13. Se îndepărtează hârtia de copt de pe fața prăjiturii și se lasă la răcit complet
  14. Se porționează numai după răcirea completă

Și dacă tot suntem la final, vă mai las încă o rețetă minunată care sigur o să vă inspire! Iar dacă vă place video-ul meu, vă aștept cu drag să vă abonați și la canalul meu, pentru mai multe clipuri noi și foarte utile!

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. […] Prăjitură răsturnată cu portocale roșii […]

  2. […] Prăjitură răsturnată cu portocale roșii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.