pizza produse de panificatie

Pizza cu blat pufos și margini împletite

pizza cu blat pufos si margini impletite 1

Zilele trecute, am făcut această Pizza cu blat pufos și margini împletite mai mult pentru băieți. Lor le place foarte mult pizza, mai ales dacă e făcută în casă. De fapt, eu sunt convinsă că ceea ce le place cel mai mult este blatul. Indiferent dacă e blat crocant sau pufos, nu se compară cu cea cumpărată din comerț, în stare congelată.

Și îi cred pe cuvânt, diferențele se simt. Da, blatul proaspăt nu doar că este delicios, dar și înmiresmează toată casa. Ceea ce ne dă o senzație de bine. Iar acum nu e puțin lucru.

Am făcut un sondaj pe Instagram care din cele 2 retete pe care le aveam atunci în lucru să fie publicată prima. A câștigat Prăjitura cu griș Revani. Dar scorul a fost foarte strâns spre final.

Dacă nu mă urmăriți și pe Insta, vă aștept cu drag și acolo, mai ales că acolo postez în timp real toate testele pe care le fac și rețetele care ies din bucătăria mea de lemn. Mă găsiți accesând acest link:

blat crud pentru pizza cu blat pufos si margini impletite

Jurnal de pandemie

Încerc să păstrez lucrurile cât mai simple și mai echilibrate. Mie îmi place să-mi fac toată munca de acasă, știu să-mi fac un program. Dar e dificil să sincronizez toate astea și cu băieții mei și mă trezesc că am timpi morți, mai mulți decât mi-aș fi dorit.

Ne adaptăm din mers. Și le vom face pe toate să funcționeze cumva.

Pe la începutul pandemiei, mi-am propus să fac atât de multe, să recuperez toate activitățile nefăcute, toate cărțile necitite și aflate pe lista mea scurtă, să mă odihnesc, să-mi continui proiectele și, de ce nu, să încep altele noi, să…, să…., să…..

Bănuiți că nu s-au întâmplat toate astea, nu? Mintea mea a rămas cumva blocată între evenimente și știri contradictorii. Am multe întrebări fără răspuns. Încerc să păstrez un calm cât mai profund, să-mi asigur claritatea judecății. Trăim acum zile și săptămâni în care totul s-a dat peste cap. Nu-i de mirare că nu mă mai pot ține de planurile inițiale, făcute pe timp de „normal”, de „liniste”.

Așa că am renunțat la planuri: fac ce pot și cât pot. Adevărata dezvoltare personală (beletristică nu mai citesc de mult) nu se vede în numărul de pagini citite, ci în modul în care aplici cunoștințele. În modul în care reușești să treci de perioada asta. Scopul final e să ne păstrăm mintea limpede, să acționăm corect, să (re)calculăm bugete, etc.

Pizza cu blat pufos și margini împletite

felie de pizza cu blat pufos si margini impletite 1

Momentele de gătit acasă, pe îndelete, sunt mult mai dese acum. Și mă bucur. Am spus mereu că, pe mine, gătitul mă relaxează. Și tot acum pot să țin mai mult cont de preferințele alor mei.

Pregătirea unei pizza nu e chiar așa de rapidă, având în vedere că discutăm de un aluat dospit. Cu toate astea, nu e nimic complicat sau dificil.

Pentru pregătirea blatului, eu am ales să combin făina albă cu cea integrală. De obicei faca asta din rațiuni de sănătate, știut fiind faptul că făina integrală este mai recomandată. Are un conținut mai ridicat de fibre, ceea ce îmbunătățește digestia.

De data aceasta, însă, am mai avut un motiv: acela de a mai economisi făina albă, care acum se găsește mai greu. Preferând să las făina albă mai mult pentru deserturi, am „intrat” în făina pe care o țineam mai mult pentru pâine. Iar data viitoare cred că voi combina cu secară. Rezultatul acela va fi clar unul mai sățios!

Topping

Ca topping puteți folosi orice ingrediente vă plac și aveți la îndemână. Dar n-ar trebui să lipsească sosul de roșii și un tip de brânză, care să se topească frumos la copt.

Din cele ce urmează, veți vedea că eu am păstrat totul simplu: am folosit sos de roșii, șuncă și cașcaval ras.

Mai jos aveți un video, în care vedeți cum pregătește această rețetă. Dacă v-a plăcut și vă este util acest video, apăsați butonul de like și subscribe. Nu uitați să vă activați notificările, apăsând pe clopoțel! Mulțumesc!

Pizza cu blat pufos și margini împletite

Ingrediente

 • 500 grame făină (eu am folosit jumate făină albă și jumate făină integrală)
 • 300 ml apă călduță
 • 3-4 linguri ulei
 • 10 grame sare
 • 1 plic drojdie uscată (7 grame) sau 20 grame drojdie proaspătă sau 30 grame maia naturală

Finisare +topping:

 • 1 ou
 • sos de roșii
 • șuncă mărunțită
 • cașcaval ras

Preparare:

 1. Din ingredientele pentru blat se frământă un aluat elastic (eu am utilizat robotul planetar și am frământat aluatul 10 minute)
 2. Se unge aluatul obținut cu puțin ulei, precum și marginile vasului în care acesta va dospi
 3. Se acoperă vasul și se lasă la dospit 2 ore, sau până când aluatul își dublează volumul
 4. Se preîncălzește cuptorul
 5. Se răstoarnă altaul pe masă și se întinde cu sucitorul în foaie rotundă, pe hârtie de copt
 6. Se așază o farfurie, cu gura în jos, în centrul foii de aluat, iar cu un cuțit bine ascuțit se crestează altaul rămas neacoperit, formînd niște raze
 7. Se îndepărtează farfuria folosită ca model
 8. Franjurii (razele) obținuți se împletesc, suprapunându-i și apăsând bine îmbinări (vezi video)
 9. După împletirea marginilor aluatului, acesta se înțeapă cu furculița, pentru a-l împiedica să crească la copt
 10. Cu ajutorul hârtiei de copt se transferă blatul în tava
 11. Se așază toppingul preferat
 12. Marginile împletite ale aluatului se ung cu ou bătut
 13. Pizza se coace la foc mare (230 grade), cca 20 minute
 14. Din aceste ingrediente rezultă 1 Pizza Family pt 4 persoane, sau 2 pizza mai mici

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

 1. […] Și nici comandă nu pot face acasă: nu vine nimeni pe munte cu ranița în spate, livrând pizza, ori ce-și mai dorește […]

 2. […] Și nici comandă nu pot face acasă: nu vine nimeni pe munte cu ranița în spate, livrând pizza, ori ce-și mai dorește […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.