Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri

Nu pot să nu mă felicit pentru crearea acestor Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri! Ca de obicei, m-am apucat de inventat în bucătărie. Am combinat ce aveam la îndemână cu aromele mele preferate și mi-a ieșit ceva woooow! Cu mâna pe inimă spun! Știți că rar mă entuziasmez eu în vreo privință culinară.…însă de data asta sunt tare mândră de mine.

Să vă spun cum a început totul! Aveam în congelator 6 albușuri, de care mă tot împiedicam. Le-am ținut vreo lună acolo, mereu promițându-mi că voi face ceva cu ele. Ei bine, de data asta chiar le-am scos din frigider și le-am lăsat să se decongeleze în frigider, peste noapte.

În timpul zilei le-am lăsat pe masa din bucătărie, câteva ore, să ajungă la temperatura camerei. Iar de aici începe povestea propriu-zisă.

Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri 2

Le-am așezat în bolul mixerului de bucătărie, am adăugat zahăr pudră și am pornit robotul. Cât s-au bătut albușurile spumă, eu mă gândeam ce să mai pun în prăjitură. Am început să adaug zeama de lămâie (singura lămâie care mai supraviețuise prin coșul cu fructe), mi-am adus aminte de aroma mea preferată, trandafirul. Așa că am pus și 3-4 picături ulei esențial de trandafiri (se poate înlocui cu esență de trandafiri, ori se elimină zahărul și se adaugă dulceață de trandafiri, după ce albușurile au fost bătute spumă cu doar 1 praf de sare).

Apoi m-am gândit că e nevoie și de puțină grăsime, așa că am scos uleiul de măsline cu aromă fină de portocale (merge și ulei obișnuit). Am mai adăugat făina… și cam atât! Nu am pus praf de copt, dar voi puteți adăuga, să vă simțiți mai în siguranță.

Am obținut o compoziție foarte aerată, fină și parfumată discret. Îmi venea s-o mânânc așa, vă spun sincer! Am făcut rapid recenzia tăvilor și am decis că cel mai bine repartizez compoziția în formele de brioșe. Am scos cea mai nouă și frumoasă tavă, am așezat hârtiuțele speciale și am turnat compoziția în ele. Mi-au ieșit 11 bucăți.

Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri

 

Înainte să le bag la cuptor, m-am gândit că ara vea nevoie și de ceva culoare, o notă fructată..ceva. Așa că am scos repede zmeura din congelator (din asta am încă multă), am decorat brioșele și… la copt cu ele!

Rezultatul? Niște brioșe mai mult decît perfecte: cu o textură ca de norișori, fine, nu foarte dulci și minunat echilibrate ca arome. Și cu minimum de ingrediente. Ce mai, asta e noua mea revelație! Ca să nu uit rețeta (v-am spus că e inventată), am și scris-o repede pe Instagram! Dacă nu mă urmarăți încă, vă aștept cu drag, cele mai noi rețete acolo apar, în timp real!

Nu mi-a mai rămas decât să le dichisesc cu niște flori comestibile și să le așez frumos la poze. Să știți că, din toate ce 11 bucăți, doar acestea 5 au supraviețuit câteva ore, să apuc eu să le pozez. Și asta pentru că le-am ascuns :)))

Mai jos vă las și alte rețete cu albușuri, pe care le-am făcut de-a lungul timpului (da, am adunat de multe ori albușurile 🙂

Click pe poze pentru rețete!

Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri

Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri 1

Ingrediente:

  • 6 albușuri
  • 75 grame zahăr pudră (sau după gust)
  • zeama de la 1 lămâie mare
  • 3-4 picături ulei esențial de trandafiri
  • 50 ml ulei (eu am folosit ulei de măsline cu portocale)
  • 150 grame faina
  • zmeură pentru decor

Preparare:

Preparare Brioșe din albușuri cu zmeură și trandafiri

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade
  2. Se tapetează tava cu hârtiuțe pentru brioșe
  3. Se bat albușurile spumă tare, împreună cu zahărul (eu am folosit robotul planetar)
  4. Se adaugă uleiul de trandafiri, zeama de lămâie și uleiul
  5. Se omogenizeaza ușor, cu spatula, după fiecare
  6. Se adaugă făina cernută și se încorporează ușor, cu spatula. Cu grijă, să nu se piardă aerul din compoziție
  7. Se obține o compoziție foarte fină, delicată, care se repartizează alveolele de brioșe din tava pregătită anterior
  8. Se decorează cu zmeură (eu am folosit-o direct congelată)
  9. Se introduce tava la cuptor
  10. Brioșele se coc cca 25 minute la 180 grade, sau pănă trec testul scobitorii și se rumenesc ușor la suprafață
  11. Se scot din cuptor și se lasă la răcit pe un grilaj de patiserie
  12. După răcire, brioșele se desfac perfect de pe hârtiuța specială în care au copt.

Dacă vă plac și prăjiturile simple de sezon, v-o las mai jos pe cea mai nouă publicată de mine  pe canalul meu Youtube:

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.