Cremă de vanilie pentru torturi și prăjituri folosește toată lumea. Este una dintre cele mai gustoase și iubite creme din patiseria românească și nu numai! Este o cremă fiartă, pe bază de lapte și ouă, iar îngroșarea se face cu un agent de legătură: făină sau amidon.
P.S. Mâncarea bună merge cel mai bine cu călătorii faine. Așa că vă las aici colectia mea de vloguri de călătorie, ca inspirație pentru vacanțele și city break-urile voastre, Ca să le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu ????
Amidon sau făină?
Eu una prefer amidonul, nu pentru a fi mai altfel decât restul lumii, ci datorită unor aspecte foarte simple:
- amidonul este mai fin și chiar ajută la îngroșarea cremelor și sosurilor, făcându-le mai fine (realmente)
- de multe ori pregătesc rețete fără gluten, deoarece am lucrat mult timp cu persoane ce prezintă intoleranțe la gluten (problema e reală, nu e fiță, cum am avut întristarea de a tot auzi în jurul meu). În plus de asta, în comunitatea Rețetelor mele dragi există o categorie destul de mare de cititori ce prezintă această afecțiune
- amidonul fierbe mai repede decât făina și e mai eficient decât făina în prevenirea formării cocoloașelor
- amidonul se folosește în cantitate mult mai mică (jumătate din cantitatea de făină)
Bineînțeles, dacă nu aveți sau nu doriți să folosiți amidon, puteți oricând înlocui cu făina albă de grâu. Dar trebuie să luați în calcul faptul că va fi nevoie de ceva mai mult timp pentru fierberea cremei. În rest, gustul final și ținuta nu vor fi afectate în niciun fel (de fapt, rețetele originale, vechi, pentru crema de vanilie prevăd făină în rețetar și nu amidon).
Ce fel de vanilie folosim?
Un alt aspect demn de luat în discuție este vanilia. Rețetele originale și recomandabile prevăr folosirea păstăilor de vanilie. Exact așa procedez și eu! Apreciez foarte mult produsul adevărat și caut să-l am în bucătărie cât mai mult posibil. Dar, mai ales în ultimii ani, au apărut pe piață produse foarte bune făcute din păstăi de vanilie: pastă de vanilie sau pudră de vanilie.
În mod cert, nu aș încerca să prepar crema aceasta cu esență de vanilie, mi se pare mult prea artificial.
Crema pasticcera/ Crème pâtissière, Crema Mousseline, Crema de vanilie aerată
Rețeta de bază este crema de vanilie cunoscută și sub primele două nume: Crema pasticcera/ Crème pâtissière. Aceasta este, de fapt, crema fiartă din lapte, ouă, amidon/făină, zahăr și vanilie. După fierbere și răcirea temeinică rezultă o cremă foarte groasă și densă. Se păstrează la frigider, împachetată în folie alimentară, ca să nu prindă crustă.
Înainte de utilizare, crema aceasta se mixează fie cu unt, fie cu frișcă bătută bine.
Dacă este mixată cu unt obținem Crema Mousseline, cel mai des utilizată la torturi și prăjituri ce au nevoie de o ținută mai fermă (ca de exemplu, Tortul Cremșnit, ori rețetele propuse mai jos)
Click pe poze pentru reteta!
Dacă mixăm crema pasticcera cu frișcă, obținem o cremă de vanilie mai fină și mai aerată, ca în exemplu din tortul de mai jos!
Click pe poză pentru rețetă!
Cremă de vanilie pentru torturi și prăjituri
Ingrediente:
- 5 gălbenușuri
- 100 grame zahăr (sau după gust)
- 500 ml lapte
- 30 grame amidon (sau 60 grame făină)
- 1 păstaie vanilie
- 100 grame unt
Preparare Cremă de vanilie pentru torturi și prăjituri :
Mai jos vă las și rețeta video, să vedeți cât de ușor și rapid se pregătește această cremă. Dacă vă place și vă este utilă, nu ezitați să dați like, share și să vă abonați la canalul meu, activând și notificările (apăsați pe clopoțel), ca să nu pierdeți niciuna din postările viitoare. Care vor veni destul de repede!
- Se înfierbântă laptele , în care se adaugă păstaia de vanilie despicată. Apoi se scoate păstaia (eu nu o arunc, o las la uscat, apoi o pun în borcanul cu zahăr, să parfumeze zahărul. Același lucru îl puteți face și cu făina destinată deserturilor)
- Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul, până se obține o cremă albicioasă, ce și-a dublat volumul
- În crema de ouă se încorporează amidonul
- Următorul pas este să adăugăm laptele fierbinte în crema de ouă, să omogenizăm bine și apoi să întoarcem crema de vanilie pe foc.
- Fierbem crema la foc mic, amestecând continuu cu telul sub formă de pară, pentru a evita surprizele (să nu se prindă crema de fundul vasului). Facem acest lucru câteva minute, până când crema de îngroașă
- Se ia de pe foc, se lasă la răcorit 5 minute, amestecând din când în când, pentru a evita formarea pojghiței (se formează foarte repede)
- Se acoperă crema cu folie alimentară (direct pe cremă) și se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei, apoi se transferă în frigider
- Înainte de utilizare se mixează bine împreună cu untul moale.
- Se va obține o cremă fină și elastică, delicioasă și foarte parfumată. Acum e gata de utilizat!