Preparate din alte pasari de curte

Fajitas de curcan

Fajitas de curcan

Cred că ideea de a mânca fajitas este deja împământenită și la noi. Nu mai este de mult un factor „wow” această rețetă și a fost bine primită și în bucătăria românească. Eu am făcut Fajitas de curcan, intuind bine că va fi pe placul tânărului nostru.

Până acum el nu a mai mâncat așa ceva în formatul prezentat. Și nici nu a mai auzit până acum de rețeta aceasta din bucătăria mexicană. Dar am mizat puternic pe faptul că este foarte încântat de ideea preparatelor tex-mex (fusion texano-mexican). Și am avut dreptate!

În timp, au apărut o mulțime de variante ale rețetei de fajitas, dar în principal știm că este un preparat din carne fâșii, gătite cu ceapă și ardei. Se servește cu smântână (eu am folosit iaurt), guacamole (sau doar avocado) și lipii. Eventual, se mai adaugă salsa proaspătă și ardei iute. Atât de bun!

Fajitas de curcan 1

Origine și popularitate

Conform Oxford English Dictionary, termenul de „fajitas” (pronuntat „fahitas”) nu a apărut până în 1971. Vine de la „fajas (citit „fahas”)”, care înseamnă  ” fâșii”, în limba spaniolă; „-ito, -ita” este diminutivul, iar „s”-ul din finalul cuvântului arată pluralul. Așadar, e lesne de înțeles că fajitas = fâșiuțe.

Este vorba exact despre modul în care sunt tăiate carnea, ceapa și ardeii din rețeta în discuție.

Primele dovezi culinare ale fajitas referitor la stilul acesta de tăiere a cărnii, gătire (direct pe un foc de tabără sau pe un grătar) și denumirea spaniolă datează din anii 1930 în ținuturile texane.

În momentele de sacrificare a bovinelor, anumite părți nefolositoare stăpânilor (cum ar fi capul, întestinele, resturile rezultate în urma tranșării, etc) erau date cowboy-lor (denumiți „vaqueros”, adică „văcari” în spaniolă), ca parte a plății pentru munca lor. În urma gătirii acestor rămășițe a apărut și celebra metodă fajitas, pe grătar.

Mult timp, preparatul a rămas relativ obscur. Începând cu 1969, fajitas și-au început ascensiunea, datorită lui Sonny Falcon, un manager de magazin de cărnuri din Austin. Acesta a adus în atenția publicului aceste fajitas, pe care le-a prezentat în tortillas (lipii de porumb). Din acest moment, preparatul a cunoscut o preluare fulgerătoare în mai toate restaurantele americane și, bineînțeles, a cunoscut numeroase transformări de rețetă.

Mai jos vă las o colecție cu rețete în care carnea de curcan este vedetă. Click pe poză pentru rețetă!

Fajitas de curcan

Ingrediente:

 • 400 grame piept de curcan
 • 1 ceapă mare (eu am folosit ceapă roșie)
 • 2-3 ardei grași de culori diferite
 • condimente, după gust (sare, pudră din semințe de coriandru, chimion, piper, chili, pudra de usturoi, oregano, boia afumata)
 • 2 linguri ulei
 • zeama de la 1 lămâie verde (se poate și lămâie obișnuită)

Pentru servire:

 • iaurt/smântână
 • lipii
 • guacamole/avocado felii

Preparare:

Fajitas de curcan preparare

 1. Carnea se taie fâșii, apoi se condimentează bine cu condimentele prevăzute în rețetar
 2. Se adaugă zeama de lămâie și uleiul și se amestecă bine
 3. Se lasă carnea la rece 2-3 ore (nu e obligatoriu, dar eu prefer așa, iese mai aromată)
 4. Se taie ceapa și ardeii fâșii
 5. Se friga carnea rapid (eu am folosit wokul și am mai adăugat 2 linguri ulei)
 6. Se adaugă ceapa și ardeii
 7. Se amestecă și se gătește totul la foc iute 5-7 minute, sau până se înmoaie și legumele
 8. Se stinge focul
 9. Fajiteas se servesc calde, în lipii, garnisite cu iaurt și guacamole. Opțional se adaugă salsa, ardei iuți, brânză rasă.

Pont: Fajitas se pot găti și în multicooker, la cuptor, ori pe grătar.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

 1. […] mai des, eu mă orientez spre pieptul de curcan, deoarece pe acesta îl preferă băiatul nostru. Dar nu e nimic greșit nici dacă folosiți pulpă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.