De fiecare dată, toamna, încep să mă gândesc la Plăcintă cu mere și aluat dospit. Asta mai ales când se răcește vremea afară și plouă mult, așa cum cum se întâmplă zilele astea. Parcă nimic nu e mai plăcut decât să dau drumul la căldură și să pornesc cuptorul! Și, inevitabil, primele arome care-mi vin în minte sunt cele de măr copt și scorțișoară.
Evident că toată lumea are o rețetă consacrată de plăcintă cu mere. Este, cred, cea mai încercată prăjitură românească. Și nu există om să nu fi auzit de plăcinte cu mere, sau să nu le fi încercat, măcar o dată!
Contrar multora dintre noi, eu n-am cine știe ce legături sentimentale din copilărie cu plăcinta asta. Adică o mâncam, dar nu era ceva wow pentru mine. Și nici amintiti speciale nu am. Poate pentru că eram o pretențioasă fără măsură și nu mâncam mai nimic pe atunci.
Lucrurile s-au schimbat între timp. Am început să devin mult mai curioasă și să testez mult mai multe preparate în bucătăria mea micuță. Am descoperit că îmi place să mănânc, ador să mă aventurez în combinații noi și ingrediente inedite…și nu mă omor după mâncarea tradițional românească! De fapt, cred că aici a fost problema și în copilăria mea: regăseam pe masă bucate tradiționale, pe care cei din jurul meu le apreciau foarte mult. Numai eu nu!
Am păstrat, totuși, câteva rețete cu specific românesc, pe care le mai fac din când în când. Din An în Paște, după cu e vorba românului. Dar e bine așa, mai răruț, că-i mai drăguț!
Plăcintă cu mere și aluat dospit
În privința formei de plăcintă, sunt multe variante, chiar dacă rețeta este aceeași. Puteți să întindeți două foi, între care așezați umplutura și astfel coaceți o plăcintă maaare, cât toată tava. O porționață si arată ca o prăjitură cu foi.
Sau mai aveți varianta să rulați plăcinta, astfel obținând niște suluri aromate, iar la final le tăiați rondele (vor arăta ca niște rulade frumoase). Ori le puteți împacheta ca pe niște bușeuri, etc.
Eu le-am făcut bile, pe care le-am umplut cu merele caramelizate în unt și zahăr vanilat, cu scorțișoară. Mi-am dorit să-mi iasă niște plăcinte mici, care să se poată mânca repede și ușor. Din doar două-trei înghițituri!
Recunosc că m-am gândit în primul rând la pachetul de școală! Aici e o mare problemă, pentru că nici timp nu este pentru o pauză mai mare, în care să poti scoate caserola și să mănânce ceva mai consistent. Iar de condițiile speciale de anul acesta, nu mai vorbesc. Așa că plăcintuțele acestea mi s-au părut o idee bună. Și fezabilă.
Ingrediente:
- 500 grame făină
- 300 ml lapte călduț
- 50 grame zahăr vanilat (al meu e zahăr brun amestecat cu zahăr vanilat)
- câteva picături ulei de portocale (opțional)
- 7 grame drojdie uscată (sau 25 grame drojdie proaspătă)
- 50 grame unt (eu folosesc unt 82% grăsime)
Pentru umplutură:
- 3-4 mere
- 1 lingură scorțișoară
- 1 cubuleț unt
- 1 plic zahăr vanilat
Pentru finisare:
- 1 ou
- zahăr pudră
Preparare placintă cu mere și aluat dospit :
Vă las mai jos rețeta video și vă aștept cu un like, un share și abonare dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Ingredientele pentru aluat se toarnă într-un bol încăpător și se frământă un aluat elastic și nelipicios (eu am folosit robotul planetar, care a frământat timp de 10 minute)
- Se lasă aluatul la dospit 2 ore, acoperit cu un prosop sau folie alimentară
- Între timp, se taie merele cubulețe, se amestecă bine cu scorțișoară și zahăr vanilat, apoi se călesc în unt, pnă se înmoaie, dar rămân al dente
- Se lasă merele la răcit
- Se tapetează tava cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul
- Aluatul dospit se împarte în bucăți egale și se modelează sub formă de bile (eu am obținut 16 buc)
- Bilele se aplatizează apoi cu mâna, în centurl lor se așază umplutura de mere
- Se sigileaza bine si redă forma de bile
- Se așază în tava pregătită anterior
- Se ung bilele cu ou bătut și se introduce tava la cuptor (30-35 minute la 175 grade, sau până se rumenesc frumos)
- Se lasă la răcit, se pudrează cu zahăr (opțional) și se pot servi imediat.