retete cu dovleac

REȚETE CU DOVLEAC

Nu sunt deloc fericită când vine toamna, dar recunosc că aștept dovleacul. Culmea, în copilărie îl ocoleam cât puteam de mult. Acum lucrurile s-au schimbat și îl apreciez foarte mult! Așa se face că am adunat foarte multe rețete cu dovleac pe blogul meu! Vor mai urma și altele, desigur, pentru că în fiecare toamnă încerc rețete noi. Abia aștept să vă aduc noutăți delicioase și speciale cu dovleac!

Dacă atunci când eram mică nu auzisem decât de plăcintă țărănească umplută cu dovleac, acum cunosc o groază de moduri în care dovleacul este vedetă!

Nu știu voi cum sunteți, dar eu îi ador mirosul proaspăt când îl tai: îmi aduce aminte de pepenele galben. Evident că da, doar face parte din familia pepenilor, nu?

Veți regăsi mai jos o multitudine de rețete speciale cu dovleac, atât dulci, cât și sărate. Sunt convinsă că niciun nedecis, sau ne-iubitor de dovleac nu va rămâne indiferent1 Și sunt convinsă că voi reuși să vă conving că merită să-i dați o șansă!

Beneficiile dovleacului

Pe lângă aroma sa specială, dovleacul este și o sursș bogată de vitamine și substanțe nutritive benefice pentru sănătate:

  • Regleaza tensiunea arteriala – consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii, iar datorita continutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor in tratarea hipertensiunii.
  • Reduce riscul de aparitie a diabetului – semintele si pulpa dovleacului contin substante care ajuta la absorbtia glucozei in tesuturi si la mentinerea acesteia la un nivel optim si poate fi de ajutor in prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.
  • Intareste sistemul imunitar – dovleacul contine o cantitate ridicata de vitamina C si betacaroten, ambele fiind benefice pentru intarirea sistemului imunitar. Odata ajuns in organism, betacarotenul este transformat in vitamina A, care declanseaza productia de leucocite, celulelele albe din sange care lupta cu infectiile.
  • Ajuta la imbunatatirea vederii – betacarotenul ajuta la mentinerea unei bune vederi pe masura ce imbatranim si reduce riscul de aparitie a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodata, vitaminele C si E ajuta la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.
  • Stimuleaza pierderea in greutate – dovleacul are un continut scazut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor in curele de slabire.
  • Previne aparitia bolilor cardiovasculare – continutul ridicat de potasiu, vitamina C si fibre din dovleac ajuta la mentinerea sanatatii inimii si scad riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral.
  • Tine colesterolul sub control – dovleacul este bogat in antioxidanti care ajuta la reglarea colesterolului si previne oxidarea  colesterolui rau (LDL).
  • Protejeaza pielea – vitamina C ajuta la producerea de colagen, o proteine esentiala pentru o piele sanatoasa. Totodata vitamina C, luteina si antioxidantii protejeaza pielea de actiunea  nociva a razelor ultraviolete.
  • Mentine sanatatea aparatului urinar – semintele de dovleac ajuta la ameliorarea simptomelor asociate prostatei si imbunatatesc functiile aparatului urinar.
  • Imbunatateste calitatea somnului – semintele de dovleac au un continut bogat de magneziu care ajuta la imbunatatirea somnului.
  • Ajuta digestia – datorita continutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru imbunatatirea digestiei si poate ajuta in combaterea constipatiei.

REȚETE CU DOVLEAC

Mai jos aveți colecția mea de rețete cu dovleac, în ordine aleatorie. Click pe poze pentru rețetele complete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.