Aveam de mult pe listă să fac Băscuțe cu brânză de vaci și stafide (brânzoaice de casă). Abia acum le-a venit rândul! Cred chiar că e mai bine așa, având în vedere că ultimele brânzoaice făcute de mine au fost într-o vară (brânzoaicele trandafiri cu vișine).
Este una dintre acele rețete cu gust de copilărie și nostalgie. Pentru mine, plăcintele cu brânză dulce și stafide se încadrează la categoria de preparate care-mi plăceau mult. Și pot spune asta despre foaaarte puține bucate!
Am mai spus și cu alte ocazii că eram un copil mofturos. După ce au trecut anii, am realizat că, de fapt, mie nu-mi plăceau preparatele tradiționale! Nici acum nu mă omor după ele.
Și tocmai acesta este și motivul principal pentru care rețetele mele dragi sunt diferite. Eu nu am rețete moștenite, sau împrumutate! Foarte puține din cele mâncate în copilărie mi-au fost pe plac și am păstrat ideea. Însă, în rest, mi-am dezvoltat propriile rețete și combinații care mă încântă.
Băscuțe cu brânză de vaci și stafide (brânzoaice de casă)
Brânzoaicele mi-au fost mereu aproape de suflet. Nu numai că le mâncam acasă în cea mai mare viteză, dar le și cumpăram des de la o patiserie aflată în drumul meu spre școală.
De multe ori, brânzoaicele îmi țineau de foame până ajungeam acasă. Aveam un drum luung de parcurs între școală și casă, iar patiseria asta era salvarea mea. Le găseam doar sub forma de plic, acele faimoase Poale-n brâu. Pe vremea aceea nici nu bănuiam eu că ar mai putea exista și alte modele de brânzoaice!
Abia acum, la maturitate, am descoperit o adevărată colecție de prezentări și variante. Ce e cert, însă, plăcintele dospite cu brânză de vaci și stafide, aromate cu vanilie, sunt de vis!
Ingrediente:
Aluat
- 1 ou
- 150 ml lapte cald
- 50 ml ulei (eu am avut ulei de masline cu lămâie)
- 50 grame zahăr
- 350 grame făină
- 1/2 pliculeț drojdie uscată (4 grame)
- extract de vanilie
Umplutură:
- 100 grame brânză de vaci
- 25 grame zahăr (sau după gust)
- 50 grame stafide
- 25 grame griș
- extract de vanilie
- 1 ou
Finisare:
- 1 gălbenuș de ou, bătut bine
- stafide
- pudră din coajă de portocale (opțional)
Preparare Băscuțe cu brânză de vaci și stafide (brânzoaice de casă)
Vă las mai jos rețeta video și vă aștept cu un like, un share și abonare dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
Se incepe prepararea aluatului. Eu am pus toate ingredientele mentionate in reteta in masina de paine, intai lichidele, apoi solidele si am pornit masina pe programul aluat/dough (1,30 h). În acest program, mașina frământă singură aluatul și îl dospește.
Vezi aici și cum am pregătit un cozonac integral în aceeași mașină de pâine:
Daca nu aveti o astfel de masina de paine, atunci aluatul se prepara asa:
- Se cerne faina intr-un bol (optional, eu nu o cern mai deloc si iese totul foarte bine mereu) si se omogenizeaza cu sarea si cu restul de zahar.
- Se face o adancitura in mijloc, se adauga oul, se toarna uleiul si laptele cu drojdie.
- Se incepe framantarea cu mainile sau cu malaxorul
- Se framanta un aluat potrivit de tare, elastic, dar nu lipicios. Cand aluatul nu se mai lipeste de bol sau de maini, se acopera si se lasa la dospit 45 min., pana isi dubleaza volumul
- Se încinge cuptorul la 180 grade și se tapetează tava cu hârtie de copt
- Aluatul dospit se rastoarna cu grija pe planseta presarata cu putina faina
- Se divizeaza in 8 parti egale care se rotunjesc pe rand, dupa care se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 10 min.
- Intre timp, se pregateste umplutura: intr-un bol se adaugă ingredientele pentru umplutură și se amestecă bine.
- Din fiecare bilă de aluat se modelează cuiburi, care se așază în tava tapetată cu hăârtie de copt și se înțeapă cu furculița (să nu se umfle la copt)
- Cuiburile se vor umple cu compoziția de brânză, apoi se presară stafide și pudră din coajă de portocale
- Marginile cuiburilor se ung cu gălbenuș bătut
- Băscuțele se coc cca 20 minute la 180 grade, sau până se rumenesc frumos
- Se lasă la răcit în tavă, după care se pot servi simple, ori pudrate cu zahăr vanilat
[…] vreți aluatul dulce, pentru plăcinte dulci, adăugați puțin îndulcitor și arome (vanilie, rom, etc). De asemenea, puteți adăuga și […]