20 rețete deosebite de cozonac pufos pentru sărbători

share on:

20 rețete deosebite de cozonac pufos pentru sărbători

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Crăciun.

Aluatul este cam același în toată România. Ingredientele principale fiind făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia, și pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau/și portocale.

Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepți sau rotunzi, simpli sau împletiți. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozonaci simpli sau umpluți.

Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), brânză dulce (așa numita pască pregătită de obicei de Paști), cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat, brânză dulce și stafide, etc.

cozonac-impletit-cu-nuca-si-cacao-2-1

Fiecare regiune istorică are o reţetă specifică. Specifici pentru zona Moldovei sunt cozonacii rotunzi și înalți (numiți babe), neumpluți, a căror compoziție conține până la 20 ouă, unt, coji rase de lămâie sau/și portocale și esență de rom și vanilie, uneori stafide. Cozonacii Babe sunt întâlniți și in Republica Modova (cum era și de așteptat) și Rusia.

Forma de cozonac foarte aromat, rotund și înalt, fără umpluturi grele este specifică și Italiei, care are renumitul Panettone. Un alt echivalent al său este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a Panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale (wikipedia)

În timp s-au dezvoltat foarte multe rețete de cozonac, însă cerințele principale au rămas. Discutăm , așadar, de niște criterii prestabilite, astfel încât pe masă să avem un cozonac pufos, rumenit bine și cât se poate de înalt (semn că a crescut mult în tavă și la copt)

cozonac cu maia

Cozonac pufos – cum se obține

Ce îmi place mie și apreciez mult este faptul că, în general, cozonacii nu sunt prea dulci. În copilărie nu-mi plăceau deloc și îi ocoleam. Nu înțelegeam de ce erau atât de apreciați, iar gospodinele se dădeau peste cap să-i pregătească zile întregi.

Acum, matur fiind, am început să-i apreciez și eu foarte mult. Singura diferență constă în faptul că modernitatea ne-a adus un ajutor nesperat în trecut: tehnologia. Acum avem roboți puternici care frământă în 20 de minute aluatul fin, obținut altădată în câteva ore de muncă susținută.

De când eram copil, țin minte că era o vorbă:”cozonacul de frământă până când asudă grinda”. Eh, în mintea mea de copil nu-mi puteam imagina cum vine asta, dar vedeam bunicile frământând în covată, apoi în lighean, până când se făceau bășici în aluat.

Sincer, de asta mi-a fost mereu cam teamă. În primul rând pentru că nu am atâta forță cât să tot bat și să trântesc aluatul. Apoi, pentru că nici nu am atâta răbdare! Din fericire pentru noi, timpurile moderne ne-au adus în viață (și bucătărie) un mare ajutor: roboții de frământare!

Robotul Bosch MUM Serie 2 retetele mele dragi

20 rețete deosebite de cozonac pufos pentru sarbatori

Mai jos veți regăsi colecția mea de rețete speciale de cozonac încercate cu succes de-a lungul timpului. Click pe poză pentru rețeta completă!

Cozonac cu aluat opărit

Veți vedea că nu e deloc greu să faci un astfel de cozonac cu aluat opărit. Nici timp prea mult nu necesită! Acest cozonac este atât de iubit și special tocmai datorită unei mici cantități de făină opărită cu lapte, acesta este aluatul opărit. Și el este responsabil pentru păstrarea cozonacului proaspăt și pufos un timp mai îndelungat.

Cozonac Cruffin-inedit și foarte aromat

Nu este cozonacul cu care suntem obișnuiți, în mod tradițional, dar vă promit că este este foarte delicios și foarte, foarte special. Numele lui este Cozonac Cruffin!

Se și vede că prezentarea este una mai specială, este foarte aromat. Înainte de a trece la rețeta propriu-zisă, o să vă povestesc puțin ce înseamnă acest Cruffin. Cruffinul este un hibrid între croissant și muffin. Combină textura elegantă, în foițe, a croissantului și forma specifică brioșelor.

Cozonac îmbătat cu rom

Da, să știți că se poate face un cozonac nemaipomenit chiar și fără multe ouă în compoziție! Ca să fiu sinceră, eu nu prea sunt de acord cu cofrajul de ouă într-un singur cozonac. Am mai spus-o și o repet: și așa e un desert complex, nu foarte ușor de digerat. Și să fim sinceri: nimeni nu se oprește doar la o felie! Ba mai mult, cozonacul se combină cu restul meselor îmbelșugate, că așa e la români. Totuși, e prea mult, mai ales dacă în restul zilelor alimentația noastră nu e așa scăldată în mâncăruri grele.

Cozonac cu dovleac și scorțișoară

Un cozonac inedit, cu arome de toamnă și iarnă la un loc. Dacă iubiți dovleacul, atunci această rețetă este fix ceea ce căutați!

Cozonac de post cu alune și unt de arahide

Pentru comunitatea vegană care îndrăgește munca mea  și pentru voi toți am astăzi o nouă rețetă: Cozonac de post cu alune și unt de arahide. Vă spun sincer că, dacă nu l-aș fi preparat eu, nu mi-aș fi dat seama că discutăm de o rețetă vegană.

Cozonac de post cu alune și unt de arahide

Cozonac cu visine-framantat in masina de paine

De data aceasta am scos un pachet de visine din congelator si m-am hotarat: voi face cozonac cu visine, fie ce-o fi! Vorba vine, pentru ca nu am avut mare lucru de facut, doar am asistenti robotizati de nadejde–eu doar ii pun la lucru. Iar ei ma asculta si isi vad de treaba sarguinciosi, ca toti roboteii care se respecta!

Cozonac cu nuci, alune si cacao Steluta de Craciun

Da, am reusit sa scot de la naftalina tava de tort Steluta si s-o folosesc dupa atata timp.

Acesta este deja al treilea Craciun in care imi propun sa fac un tort Steluta de Craciun, dar pur si simplu n-a iesit. Nu mai putem sa mancam si asa ceva acum, dar un cozonacel se impune. Acestea fiind zise, m-am reorientat si asta mi-a iesit!

Cozonac pufos Trio de ciocolata

 

Cum exista atat de multe retete de tort Trio de ciocolata, ba chiar cheesecake Trio de ciocolata, de ce n-ar exista si Cozonac Trio de ciocolata? Nu stiu daca s-a gandit pana acum cineva si la asta, dar eu mi-am propus sa fac si asa ceva. M-am gandit eu cam cum as vrea sa-l modelez, dar, evident, nu stiam sigur cum va arata la final. Adica aveam eu o imagine in minte, dar rezultatul final a fost peste asteptarile mele!

 

Cozonac pufos impletit cu trei umpluturi

 cozonacii sunt la mare cautare aproape neintrerupt, am mai creat pentru voi (si pentru noi) inca o reteta video in care se pot vedea foarte clar cum a luat nastere cozonacul meu pufos, parfumat si umplut bine cu cantitati generoase din cele trei compozitii propuse de mine.

Cozonac pufos cu ciocolata facut integral in masina de paine

Cozonacul cu adevarat facut in masina de paine este numai acela care este framantat, crescut si copt in masina de paine. Cozonacul la care doar facem aluatul in masina de paine si apoi il punem in tavile speciale de copt si este definitivat in cuptorul clasic este, de fapt doar un cozonac framantat in masina de paine. Atat si nimic mai mult. Poate voua nu vi se pare ca ar fi o mare diferenta in denumiri, dar este una foarte mare in oparatiuni si aspectul final. Si care chiar conteaza.

Asadar, este o mare diferenta intre cozonacul facut integral in masina de paine si cozonacul framantat in masina de paine, iar apoi finalizat in cuptorul clasic. 

Cozonac pufos cu maia

Despre un cozonac cu maia se pot spune multe. Chiar foarte multe! Si asta pentru ca fiecare isi are povestea lui. E unic si special, tot asa cum e fiecare sarbatoare, fiecare eveniment festiv din vietile noastre, fiecare familie! Un cozonac cu maia nu numai ca vorbeste despre trecut, dar are marea putere de a lega anticul de modern, de a aduna familia in jurul mesei.

Cozonac pufos impletit cu nuca si cacao

Cozonac traditional impletit, cu umplutura de nuca, scortisoara si cacao. Simplu, usor de facut, bine crescut si pufos!

Cozonac pufos cu cacao „Leopard”

După cum îi spune și numele, un cozonac deosebit, modern, cu aspect de animal print. Nu este complicat de preparat, însă e nevoie să se urmeze exact pașii, pentru ca imprimeul să iasă frumos și fidel.

Cozonac pufos moldovenesc

Cozonacul copilariei mele, insă cu mențiunea că nu conține multe ouă în aluat.

Cozonac pufos cu maia si migdale

Am mai spus eu in cateva randuri ca nu ma indur sa arunc excesul de maia naturala, atunci cand vreau s-o hranesc. Din aceasta cauza, m-am hotarat sa-mi incerc norocul si sa fac si eu un cozonac cu maia si migdale (n-am avut nuca). tare curioasa eram sa vad cu se face, cum iese si, mai ales, ce gust are. Ma intrebam daca va avea un gust acrisor, datorita maialei, insa n-a fost deloc asa. Si mi-a iesit perfect din prima incercare!

Cozonac cu mac Mos Craciun

Iarna este de neconceput fara Mos Craciun, iar Craciunul fara bucuria copiilor (indiferent daca sunt copiii din familie, cei din vecini sau din comunitate) parca nu mai e la fel. Cand se apropie sarbatoarea asta frumoasa, copilul meu incepe sa se manifeste, venind cu idei noi: ba vrea casuta din turta dulce, ba decoreaza biscuitii cu glazura din zahar, ba cauta cozonacul, etc. Anul acesta am ales sa prepar ceva nou si i-am dat o forma specifica, special pentru bucuria lui. Asa ca in farfuria lui a rasarit nu un Mos Craciun…ci doi!

Cozonac pufos cu migdale si sirop de anason

Un cozonac inedit, foarte gustos, bine crescut si insiropat

Panettone rapid cu ciocolata alba si stafide

Dupa cum stiti, pregatirea unui panettone ca la carte necesita un procedeu laborios si indelungat (2 zile chiar) . Insa, cum nimeni nu sta bine la capitolul timp liber, nu stiu cati dintre noi se prind sa-l prepare in mod traditional (toata stima si admiratia mea pentru cei care intreprind acest proces!). Avand toate aceste ganduri in minte, precum si amintirea placuta a unui alt panettone rapid cu catina si fructe deshidratate, pregatit de Craciun, m-am apucat de lucru. Rezultatul? Un panettone foarte usor si pufos, foarte parfumat si aromat, pe care va invit sa-l incercati si voi!

Cozonac pufos cu vanilie, nuca si cacao

Cozonac simplu si rapid, de facut oricand, nu doar la sarbatori. Desi este deosebit, foarte gustos si aromat!

Cozonac pufos cu caise confiate si sirop de portocale

Un alt cozonac special si deosebit pentru masa de sarbatoare!

Sper din suflet că v-a plăcăt colecția mea de 20 rețete deosebite de cozonac pufos pentru sărbători! este alcătuită cu grijă și atenție, după mulți ani de teste și copt mulți cozonaci, urmând o varietate foarte largă de rețete. După cum vedeți, majoritatea nu sunt rețete tradiționale și consacrate. Ci mai curând se înscriu în categoria de rețete inedite.

Dacă vă hotărâți să încercați o rețetă din această colecție, dați-mi și mie de știre! Sărbători fericite s-aveți!

3 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: