5 rețete delicioase de hummus făcut în casă

În postarea de astăzi am ales să vă aduc o selecție de 5 rețete delicioase de hummus făcut în casă. Însă nu doar atât: pe lângă rețetele promise, vă las și o colecție frumoasă de rețete speciale cu năut! Am ales cele mai încercate și reușite dintre ele și vi le las mai jos, ca inspirație.

Hummusul este un preparat oriental  făcut din piure de năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente( usturoi și, uneori, chimion). Eu una vă spun de acum că nu sunt foarte bună prietenă cu chimionul, așa că îl folosesc foarte rar spre deloc. Dar bineințeles, voi nu uitați să-l adăugați, dacă vă place!

Cuvântul provine din limba arabă: حمص& însemnând „năut”. Cuvântul în ebraică este  חומוס (‘xumus‘xumus), iar în turcă humus . Hummusul este un aperitiv popular, care se mănâncă cu lipie subțire, și alte așa-numitele mici aperitive, Mezze (aperitive levantine, spre exemplu Kibbeh, Baba Ghanoush, Fatousch, tabbouleh). Se numără printre mâncărurile naționale în Liban, teritoriile palestiniene, Israel și Siria, dar este răspândit și în întregul Orient Mijlociu. În Turcia, este răspândit în special în regiunea Hatay. (sursa wikipedia)

De cele mai multe ori, ideea preparării unui hummus pleacă de la iubirea mea deschisă pentru năut. L-am descoperit târziu, la maturitate. Dar nu-mi pare rău, pentru că l-am inclus în nenumărate rețete pe blogul meu. Vi le las și vouă mai jos pe cele mai populare.

Click pe poza pentru rețetă!

Orice rețetă de hummus pornește de la năut, fie că-l cumpărați în stare uscată (ca mine), fie gata fiert, direct în conservă.

De ce prefer eu să folosesc năut uscat?

E adevărat, durează ceva mai mult timp pregătirea năutului. dar am un motiv bine întemeiat. Năutul conține, printre altele,  mult acid folic, în mod natural. În stare conservată pierde o cantitate importantă de acid folic, de până la 45 %. Cum eu consider că e bine să încerc păstrarea și asimilarea lui într-o cantitate cât mai mare din cât poate oferi năutul, îl aleg uscat.

Îl las la hidratat muuult timp (între 12-24 ore), schimbând apa de mai multe ori. Mai mereu adaug și puțină zeamă de lămâie în apă.

Boabele de năut se vor umfla mult, așa că trebuie să aveți grijă să le puneți intr-un vas încăpător și să le acoperiți bine-bine cu apă (boabele vor absorbi lichid mult).

Tips & tricks pentru un hummus făcut în casă perfect

După ultima clătire, boabele de năut hidratate vor fierbe foarte ușor si bine. Din acest moment, aveți 2 posibilități: fie decojiți fiecare boabă de năut în parte (pentru un hummus mai fin), fie le lăsați așa. Iar rezultatul poate fi unul mai grunjos.

Eu nu mai pierd timpul cu decojitul, ba chiar apreciez un plus de fibră adăugat astfel preparatului meu. Dar nici pentru asta nu trebuie să vă faceți griji: dacă utilizați un robot puternic, sau un blender de mare viteză, textura hummusului va fi perfectă!

Încă o idee: dacă utilizați boabe fierbinți și un adaos din apa în care au fiert boabele de năut (sau din conservă), rezultatul va fi tot unul foarte fin.

Personal, nu mă deranjează dacă hummusul meu poate să nu se transforme în cel mai fin piure/cremă! După cum am spus, fibrele își fac datoria și ajută la digestie.

5 rețete delicioase de hummus făcut în casă

Mai jos aveți un material video cu rețeta clasică de hummus, cea de la care pleacă toate variantele (atât ale mele, cât și din întreaga lume). Vă aștept cu un like, un share și abonare dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

Alte rețete de hummus făcut în casă

Click pe fiecare poză pentru a ajunge la rețetă!

 

Cum se servește un hummus făcut în casă

Hummusul este un preparat foarte popular acum, dar multă vreme la noi nu era prea cunoscut. Păcat, aș zice, pentru că este un produs excelent, foarte gustos și sățios, care se pregătește extrem de ușor și rapid. În plus, este foarte versatil și se poate servi în multe moduri.

De obicei se servește cu lipii sau bețișoare din legume. Dar poate intra și în componența unor aperitive festive, sandvișuri, wrapuri, etc.

Orice variantă ați prefera, eu sunt foarte curioasă ce alte rețete de hummus mai cunoașteți și cum vă place cel mai mult să-l serviți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.