Supa de gulii cu smântână și mărar a venit nu doar ca o salvare într-un moment lipsit de orice inspirație. A fost, de asemenea, o alegere excelentă pentru o zi geroasă de iarnă. Ne-a încântat papilele și ne-a ținut bine de foame și de cald.
Recunosc că nu am mai încercat rețeta aceasta până acum, doar am tot adăugat ceva gulii în supa obișnuită de legume. Nu am făcut rău nici atunci. Însă din nou recunosc că în această formă mi s-a părut mult mai gustoasă. Și nu doar mie!
Aveam ceva emoții în privința ei, știind că am un pretențios la masă. Dar nu a pus prea multe întrebări, cum face de obicei. Si-a luat bolul cu supă caldă, felia de pâine și nu s-a mai oprit până nu l-a terminat. Iar eu am răsuflat ușurată: a trecut și testul acesta! Acum mai am o rețetă numai bună de pus pe lista preparatelor acceptate.
Dacă stau bine să mă gândesc, guliile nu au avut o soartă prea fericită la noi acasă. Nu le-am gătit des și e păcat. Aș cam vrea să îndrept lucrul acesta. Mie îmi plac foarte mult atât crude, în salate diverse, cât și gătite. În orice fel, nu fac mofturi.
Deși în mod obișnuit, supa aceasta se pregătește în zona Ardealului cu afumătură, eu am sărit peste acest aspect. De cele mai multe ori, supele și ciorbele noastre sunt fără carne. Așa că nici acum nu am făcut excepție. Totuși, ca să păstrez puțin de tot din aroma tradițională, am folosit boia afumată. Chiar i-a dat o tentă foarte plăcută!
Rețeta în sine este foarte ușor de făcut și ieftină. Nu avem nevoie de multe ingrediente. Și toate se găsesc la orice magazin, cât de mic! Totodată, nu necesită nici mult timp de gătire, practic, în 30 de minute este gata, cu tot cu curățatul legumelor.
Dacă nu ați încercat până acum, v-o recomand cu tot dragul! Este exact ce avem nevoie in astfel de zile reci și pline de zăpadă (cel puțin, la noi e multă).
Supă de gulii cu smântână și mărar
Ingrediente:
3 gulii mari
-2 morcovi medii
-1/4 rădăcină de țelină mare
-1 ceapă mare
-2 linguri ulei
-1,5 l apă
-150 grame smântână
-sare, piper, boia afumată
-mărar proaspăt
Preparare:
1. Ceapa tocată marunt se călește în ulei încins 1 min.
2. Se adaugă restul legumelor curățate și rase pe răzătoarea mare
3. Se adaugă condimentele și apa
4. Se fierbe cca 20 minute, până când legumele se înmoaie
5. Se adaugă smântâna, prin temperare (adică într-un bol se amestecă smântâna cu supa fierbinte, apoi se toarnă totul în vasul cu supă). Opțional, se pot adăuga și 1-2 gălbenușuri în bolul cu smântână, după care se temperează împreună cu smântâna (procedeu asemănător ca la ciorba de burtă)
6. Se adaugă mărarul tocat…și gata! Se servește caldă